Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Τιμολέων Κοψαχείλης «Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη»

 VIDEO 

«Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη», Σχέδιο Αξιοποίησης Σχολαζουσών Κληρονομιών και Δημόσιας Περιουσίας

– Αντίμετρα για την υπερφορολόγηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, δράσεις για την αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας

 

 

{youtube}tQoGO6–7iE|700|450{/youtube}

 

Κείμενο Ομιλίας:

‘’Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι στιγμές που ζούμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Πατρίδα μας και ο σημερινός εφαρμοστικός νόμος, σε συνέχεια της Συμφωνίας και των όλων όσων προηγήθηκαν τους τελευταίους 5,5 μήνες φέρνει ενώπιόν μας μία σειρά από νέες προκλήσεις.

Το ζητούμενο επομένως, αυτή τη στιγμή, είναι να δουλέψουμε μαζί, προκειμένου να εκπονήσουμε μία σειρά από δράσεις και μέτρα, τα οποία θα ωφελήσουν τον τόπο μας δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο ανέβηκα σήμερα στο βήμα, για να σας θα καταθέσω μόνο προτάσεις, προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες και βιώσιμες για την εθνική οικονομία μας.

Εισηγούμαι και καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής το σχέδιο: «Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη» με το οποίο θα μπορούν να συμβάλουν Έλληνες με τις οικονομίες αλλά και ομογενείς μας στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, έχοντας διασφαλισμένη απόδοση και ασφάλεια των επενδύσεών τους αλλά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και του πολιτισμού.

  • Το ομόλογο αυτό θα είναι με νομοθετική πράξη διασφαλισμένο έναντι οποιασδήποτε απαίτησης έναντι του Ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από φορολογία στην διαχείρισή του.

 

  • Τα έσοδά του θα διατεθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των στρατηγικών τομέων πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και πολιτισμού.

 

Προτείνω και καταθέτω επίσης στα πρακτικά, σχέδιο για την αξιοποίηση 40.000 και πλέον σχολαζουσών κληρονομιών. Η τεράστια αυτή δεξαμενή ακινήτων αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη πηγή εσόδων και ταυτόχρονα μία ευκαιρία για τον τεχνικό κόσμο, ώστε να εμπλακεί και να συμβάλλει στην αξιοποίηση τους με την καταγραφή τους, όσον αφορά το ποια από αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο με την ευρύτερη έννοια και ποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλη μορφή.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα πρέπει να εισπράξει περαιτέρω έσοδα από την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας του ελληνικού κράτους σε πόλεις της αλλοδαπής και, ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όπως στη Βιέννη, στην Τεργέστη, κ.ο.κ., στις οποίες υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που περιέρχονται χρόνο με το χρόνο σε εγκατάλειψη.

Κατά τρίτον, και αυτό το είπα εχθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού πρέπει να γίνει ένα κάλεσμα προς την ομογένεια, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευρεία αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Τα ιδιωτικά νησιά για παράδειγμα που πωλούνται, γιατί να μην αγοραστούν και να αξιοποιηθούν ώστε να αναβαθμισθεί το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας; Οι Έλληνες αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να παρουσιάσουμε τουριστικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Τέλος, θα πρέπει οι κύριοι υπουργοί της Οικονομίας και των Οικονομικών να ενεργοποιήσουν άμεσα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να διοχετεύσουν ταχύτατα όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε έργα που θα καταπολεμήσουν την ύφεση και που θα δώσουν δουλειές στις νέες και στους νέους που είναι αντιμέτωποι με την χρόνια και διαρθρωτική ανεργία. Πρέπει να ζητηθεί, τουλάχιστον για 3 χρόνια, οι δημοπρασίες που αφορούν δημόσια έργα να γίνονται με γρήγορες διαδικασίες.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι:

 

Μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες και την γενική και ενιαία βούληση του πολιτικού κόσμου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τα ελλείμματα και να ανασχεδιάσουμε την οικονομία της Χώρας, αποτρέποντας την δυσβάσταχτη φορολόγηση των παραγωγικών δυνάμεων του πληθυσμού’’.

 

Αθήνα, 22/7/2015

Πρακτικά Βουλής:

 

Σ/Ν: ‘’Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Ν. 4334/2015 (Α’ 80)’’, συνεδρίαση 22-7-2015

 

Κατάθεση υπομνήματος στα πλαίσια της ομιλίας του Βουλευτή Γρεβενών: 

 

Εναλλακτικά μέτρα και πολιτικές δημόσιας αποταμίευσης και αναπτυξιακές δράσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας

 

 

  1. 1.     «Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη»

 

Προτείνω τη δημιουργία ενός ειδικού τύπου ομολόγου με το οποίο θα μπορούν να συμβάλουν Έλληνες με τις οικονομίες τους αλλά και ομογενείς μας στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, έχοντας διασφαλισμένη απόδοση και ασφάλεια των επενδύσεων τους αλλά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και του πολιτισμού.

 

Το «Εθνικό Ομόλογο για την Ανάπτυξη» θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

–       Θα ξεκινά η συμμετοχή σ αυτό από μικρό ποσόν των 5.000 ευρώ.

–       Θα έχει διάρκεια 15 χρόνια και ανταγωνιστικό επιτόκιο.

–       Θα είναι με νομοθετική πράξη διασφαλισμένο έναντι οποιασδήποτε απαίτησης έναντι του Ελληνικού κράτους, απαλλαγμένο από φορολογία στην διαχείρισή του.

–       Δεν θα ισχύει πόθεν έσχες για την απόκτηση του με την υποχρέωση διακράτησης του τουλάχιστον 7 ετών.

–       Η διαχείριση των εσόδων του θα γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

–       Τα έσοδα του ομολόγου θα διατεθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των στρατηγικών τομέων πρωτογενούς τομέα, τουρισμού και πολιτισμού.

–       Θα απαγορεύεται η χρήση των εσόδων του για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

–       Θα αφορά επενδύσεις μέχρι 500.000 ευρώ και θα καλύπτει μέχρι το 70% της επένδυσης.

–       Οι επενδύσεις που θα ενταχθούν σ αυτό θα υποστηρίζονται με εποπτεία και παρακολουθήσει από ειδικούς συμβούλους.

–       Οι επιχειρήσεις που θα υποστηρίζονται από το ομόλογο θα έχουν μειωμένη φορολογία 7% έναντι των υπολοίπων

–       Είναι δυνατόν να ενισχύσουν τα έσοδα του από συμπληρωματικά έσοδα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

 

 

  1. 2.     Σχέδιο Αξιοποίησης Σχολαζουσών Κληρονομιών και δημόσιας περιουσίας

 

Προτείνω μία διέξοδο για την αύξηση των κρατικών εσόδων, ως ισοδύναμο και σταθερό μέτρο αντί της φορολογίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, το οποίο θα αποτελέσει παράλληλα το μέσο για την άντληση πολλαπλών οφελών από την αναθέρμανση ενός άλλου τομέα της οικονομίας μας, του οικοδομικού και κατασκευαστικού κλάδου.

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υφίστανται περίπου 44.000 σχολάζουσες κληρονομιές.  Η τεράστια αυτή δεξαμενή ακινήτων αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη πηγή εσόδων και ταυτόχρονα μία πρόκληση για τον τεχνικό κόσμο, ώστε να εμπλακεί και να συμβάλλει στην αξιοποίηση τους με την καταγραφή τους, όσον αφορά το ποια από αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο με την ευρύτερη έννοια και ποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλη μορφή.

Σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφερειακές αρχές μπορεί να χαραχθεί άμεσα ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης των διατηρητέων κτηρίων, το οποίο θα προσλάβει και χαρακτήρα κοινωφελούς εργασίας, που θα προβλέπει την απασχόληση ανέργων μηχανικών, τεχνιτών και ανειδίκευτων εργατών που θα μάθουν την τέχνη και θα αποτελέσουν ένα νέο εργατικό δυναμικό που θα βρει, πιθανώς, διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Τα κτήρια τα οποία θα επισκευάζονται, μπορούν, με τη συναίνεση των ιδιοκτητών τους, να καταστούν άμεσα αξιοποιήσιμα για μίσθωση ή εκποίηση σε ειδικές αστικές ζώνες με προδιαγραφές που θα απευθύνονται αναλογικά σε αντίστοιχες εισοδηματικές κατηγορίες, προσελκύοντας επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού, στοχεύοντας στην προσέλευση επαγγελματιών, κατοίκων, διαμενόντων και τουριστών, που θα αποδώσουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο σε ειδική κλίμακα, καθώς και στους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, σε παραθεριστικές περιοχές είναι εφικτή η λειτουργία ζωνών πολεοδόμησης με προδιαγραφές που θα απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα. Φρονώ ότι μέσω της στοχευμένης κατεύθυνσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας περιουσίας, το πρόγραμμα αυτό δύναται να διαλάβει ιδιαίτερη αναπτυξιακή διάσταση στους εκατοντάδες παραδοσιακούς οικισμούς και σε χωριά της υπαίθρου που έχουν ερημώσει.

Δευτερευόντως, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας αποτελεί το κλειδί ως προς την είσπραξη περαιτέρω εσόδων από την αξιοποίηση της μεγάλης περιουσία του ελληνικού κράτους σε πόλεις της αλλοδαπής, και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όπως στη Βιέννη, στην Τεργέστη, κ.ο.κ. στις οποίες υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που περιέρχονται χρόνο με το χρόνο σε εγκατάλειψη.

Πιστεύω βαθύτατα, πως η Πατρίδα μας, παρά το γεγονός ότι έχει περιέλθει στη δύνη μιας μακροχρόνιας δημοσιονομικής ύφεσης, διαθέτει τους πόρους και τα μέσα, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το δημόσιο χρέος και θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας ζωογονώντας ειδικότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι βρίσκονται μέχρι στιγμής σε άγνοια και αδράνεια.

 

 

 

Τιμολέων Κοψαχείλης

 

Βουλευτής Γρεβενών

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας