Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Το Ελληνικό άλογο της Πίνδου στην 9η Διεθνή Έκθεση Zootechnia 2015

Ο Ιππικός Φυσιολατρικός Όμιλος Μηλεών συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά, προβάλλοντας τις δράσεις του στο Πήλιο, τον ιπποτουρισμό μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε πολλή καλό επίπεδο προσελκύοντας αρκετό κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρουσιάζοντας επίσης το Ελληνικό άλογο της Πίνδου, μέσω του εκτροφέα της συγκεκριμένης ράτσας Βήτο Ζήση.

 

Ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Σπηλαίου του Δήμου Γρεβενών κ. Ιωάννη Βαβρίτσα , τον πρόεδρο της Ένωσης Γρεβενών κ. Παυλίδη Χρυσόστομο τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπηλαιωτών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Βήτο καθώς και τους χορευτές που μας δώσανε μια νότα παράδοσης με την παρουσία τους.

Θα ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον εκτροφέα του αλόγου Πίνδου Βήτο Ζήση καθώς και τους βασικούς βοηθούς του στο όλο έργο Ντασκαγιάννη Γιούλη κτηνίατρο, Γιατρά Μαρία , Χαράλαμπο Χατζόγλου , Ελένη Βήτου, Ελένη Τριανταφύλλου, Δημήτριο Παύλου Κώστα Ταγκλή, Άννα Μπαλωτή, Χρύσα Ταγκλή  μέλη του ομίλου, καθώς και όλους τους εθελοντές που στηρίξανε και βοηθήσανε στη συγκεκριμένη παρουσίαση του ομίλου οι περισσότεροι από αυτούς φοιτητές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σοφία Κοσμά, Κέλλυ Σακελαριδη, Νικολέτα Χατζιβγενη, Ζωή Καζλαρη Ειρήνη Γώγου, θωμαϊ  Τσαούσι, Νίκος Παπάλας, Ζήσης Κουγκουλερης, Αγγελική Μιχαηλιδου, Κατερίνα Κεραμιδα, Ολυμπία Κανουρα, Χριστίνα Τσολακη, Βαγγέλης Κουτρας, Μάρκος Δουζδαμπανης, Ειρήνη Δράκου, Ειρήνη Μινουδη, Έλσα Τσιπη, Γιάννα Κρητικου, Θεοδωσης Μιχαλακης, Ζαχαριας Λαναρας.,

 

Επίσης θα ευχαριστήσω των υπεύθυνο του καφέ ΚΑΔΗ κ. Νίκο Ιωάννου για την παραχώρηση εξοπλισμού για το περίπτερο.  

 

 

*Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Σπηλαιωτών Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση την οποία έκανε στο Σαλόνι αλόγου στην 9η Διεθνή έκθεση Zootecnia 2015, στο περίπτερο του Ιππικού Φυσιολατρικού Ομίλου Μηλεών δίνοντας ακόμη μια φορά το στίγμα της παράδοσης χορεύοντας τραγούδια των Γρεβενών.

 

*Τον εκτροφέα του Ελληνικού αλόγου *ΠΙΝΔΟΥ* Βήτο Ζήση ο οποίος για ακόμη μια χρονιά παρουσίασε στο χώρο της έκθεσης το άλογο ΠΙΝΔΟΥ μεταφέροντας σε όσους μας επισκέφθηκαν  τις γνώσεις του για το συγκεκριμένο άλογο.

 

 

Τα ξακουστά Ελληνικά άλογα κάλπασαν περήφανα μέσα στο χρόνο. Πολέμησαν μαζί με τον άνθρωπο στην Πίνδο .Υπομονετικά δέθηκαν με τους αγρότες και τους υπηρέτησαν πιστά.

Η ελληνική επαρχία έζησε μαζί τους για αιώνες. Τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τις μεταφορές, όσο και για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως η άροση. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη για να μεταφέρουν τους βοσκούς τις προμήθειες τους στην πλάτη τους, με την χρήση κυρίως σαμαριών. Στην κτηνοτροφία υπήρξε μεγάλος σύμμαχος των βοσκών, στις μετακινήσεις τους κατά την ελεύθερη βόσκηση των γιδοπροβάτων αλλά και των μεγαλύτερων θηλαστικών ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για την μεταφορά ξύλων από  τα ορεινά δάση.

 

Ο χαρακτήρας

Το άλογα Πίνδου  χαίρονται ιδιαίτερα με την παρουσία του ανθρώπου, μάλιστα έχουν μια ιδιαίτερη ανάγκη επικοινωνίας με αυτόν.  Μαθαίνουν γρήγορα, είναι υπομονετικά και ήρεμα και για το λόγω αυτό είναι κατάλληλα για να μάθουν ιππασία νέοι αναβάτες, παιδιά αλλά και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. 

 

 

 

Ιδιότητες

Πρόκειται για άλογο πολλαπλών χρήσεων. Διακρίνεται για την ικανότητα να κινείται σε ορεινές περιοχές, με απόλυτη ασφάλεια. Έχει υψηλή αίσθηση της ισορροπίας, είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την κίνησή του, αντιλαμβάνεται εύκολα τις ανωμαλίες του εδάφους, προσέχει πολύ τα σημεία που τοποθετεί τις οπλές του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έλξη, σε γεωργικές εργασίες, σε μακρές διαδρομές, στα χιόνια, στα βουνά, ως άλογο της λεγόμενης ελεύθερης ιππασίας, ήτοι σε μεγάλες και πολυήμερες εκδρομές.

 Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σε πολλά από αυτά είναι  ο βηματισμός του (το βήμα “αραβάνι”, ένα βήμα πλαγιοτροχασμού, το κάνει πολύ ξεκούραστο στις διαδρομές. Το βήμα αυτό είναι φυσικό! Κατάλληλο για trekking. 

Εύκολα και γρήγορα εκπαιδεύετε, κατάλληλο για εκμάθηση της ιππασίας σε νέους αναβάτες, υπάκουο. Πολύ καλό στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις εδάφους, μέσα στον στίβο. Δεν φοβάται ιδιαίτερα το νερό. Τα άλματά του είναι μικρά. Συναισθηματικά ευαίσθητο και ευφυές. Με ισχυρή προσωπικότητα και αυτονομία.

Είναι λιτοδίαιτο, ανθεκτικό στις προσβολές και τις ασθένειες, τον χειμώνα  προστατεύεται από πλούσιο τρίχωμα, που το χάνει κατά την διάρκεια της άνοιξης.

Υπό κανονικές συνθήκες υπερβαίνει τα 30 χρόνια ζωής.
Δεν πρέπει να ιππευτεί πριν από την ηλικία των 3 ετών, ώριμο για ιππασία με την συμπλήρωση των 5 ετών. Τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν από την ηλικία των 4 ετών. Οι μητέρες φροντίζουν ιδιαίτερα τα μικρά τους και ο απογαλακτισμός είναι μια φάση που χρειάζεται προετοιμασία και αυξημένη φροντίδα.