Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

«Φαγοπότι» 28 εκατ. ευρώ από συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ

Σκάνδαλο, που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σκάνδαλο, που αγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ, ανακάλυψε η ΕΛ.ΑΣ κατά τον φορολογικό έλεγχο….

που πραγματοποίησε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας ερεύνησε τα φορολογικά παραστατικά της ΠΟΣΤ για το χρονικό διάστημα 2007-2010 και διαπίστωσε μεγάλες παρατυπίες στην εισροή χρημάτων (επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις) προς την Ομοσπονδία, αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στα παραστατικά των εκροών (αποζημιώσεις, ταξίδια, δαπάνες). Παράνομες επιχορηγήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ είχε αποκαλύψει Εκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το 2011. Η Οικονομική Αστυνομία αξιοποίησε τα δεδομένα του πορίσματος Ρακιντζή και διεύρυνε την έρευνα.

Η Ομοσπονδία φέρεται να λάμβανε παράτυπα επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με τον Νόμο 1264/82 τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, όπως είναι η ΠΟΣΤ, απαγορεύεται να δέχονται εισφορές ή ενισχύσεις από τους εργοδότες. Η πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξε ότι στα ταμεία της Ομοσπονδίας εισέρρευσαν παράτυπα τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν το διάστημα 1997-2011.

Συγκεκριμένα η ΠΟΣΤ ενισχύθηκε με ποσό ύψους 5.642.592,54 ευρώ μέσω του λογαριασμού στον οποίο εισέρρεαν οι συνδρομές και οι κρατήσεις των εργαζομένων για προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του Παραθεριστικού Κέντρου. Καραμπινάτη παρατυπία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ήταν και η επιχορήγηση ύψους 2.370.472,28 ευρώ, η οποία έγινε μέσω άλλου λογαριασμού που χρησιμοποιούνταν από τα ΕΛΤΑ για νόμιμες παροχές προς την Ομοσπονδία.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές συνολικού ποσού 2.178.252,15 ευρώ, που αφορούσαν τη λειτουργία των προγραμμάτων «Διακοπών» και «Παραθεριστικού Κέντρου», δεν είχαν καταγραφεί στο Βιβλίο Ταμείου της.

Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε και οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση των χρημάτων της ΠΟΣΤ και συγκεκριμένα εκατοντάδες εντολές πληρωμής για αποζημιώσεις ταξιδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετοχές σε συνέδρια, κηδείες, χωρίς να συνοδεύονται από παραστατικά. Ενδεικτικά, άτομο αποζημιώθηκε με τη δικαιολογία ότι συμμετείχε σε 4ήμερο συνέδριο στο εξωτερικό, ενώ αποκαλύφθηκε ότι είχε πάει και είχε γυρίσει την ίδια ημέρα. Ωστόσο, εισέπραξε αποζημίωση και για τις 4 ημέρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών, ποσού 228.115,59 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό που να βεβαιώνει την πραγματοποίηση των ταξιδιών… Από τα παραστατικά που ελέχθησαν, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημιώσεις, ύψους 23.264 ευρώ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

ΠΟΣΤ: ΕΩΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος

Για «έωλες κατηγορίες» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), ενώ καταγγέλλει την Οικονομική Αστυνομία ότι παίζει «επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος» καθαρά «πολιτικού χαρακτήρα». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, μόλις έγινε γνωστή η έρευνα για κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, η ΠΟΣΤ υποστηρίζει πως πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης ιστορίας του 2011, όταν διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία, λίγο πριν από την εξαγγελία της πώλησης των ΕΛΤΑ. «Στο ίδιο έργο θεατές» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «τα οικονομικά του συνδικάτου για άλλη μία φορά χρησιμοποιούνται ως επικοινωνιακό αντίβαρο στους αγριεμένους από τη φορολογική επιδρομή συμπολίτες μας».

Τα έσοδα
Η ΠΟΣΤ υπογραμμίζει με έμφαση πως το σύνολο των εσόδων του συνδικάτου προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και αμφισβητεί ανοικτά τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς, όπως υποστηρίζει, αθροίζονται διαφορετικής προέλευσης ποσά, υπολογίζονται δύο και τρεις φορές τα ίδια ποσά, συγκεντρώνονται ποσά που αφορούν ολόκληρη πενταετία σε μία χρήση και ποινικοποιούνται οι εισφορές των εργαζομένων. Επιφυλάχθηκε παράλληλα να δώσει το συντομότερο δυνατό στη δημοσιότητα τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που «θα διαψεύσουν τις δόλιες ανακρίβειες που θίγουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως συλλογική οντότητα αλλά και στο επίπεδο των στελεχών του». Σε ανάλογο πνεύμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλόπουλος, μιλώντας στο «Εθνος», εξέφρασε την πεποίθηση πως η έρευνα θα καταπέσει, ενώ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εμπλέκεται η Οικονομική Αστυνομία σε μια τέτοια ιστορία. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν τοποθετήθηκε επί της υπόθεσης και παρέπεμψε στη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού έγινε γνωστό πως δεν θα υπάρξει επίσημο σχόλιο, αφού η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα και αφορά παλαιότερες διοικήσεις των ΕΛΤΑ.

 

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ethnos.gr

 

 

Ρακιντζής: Απολύτως παράνομες οι επιχορηγήσεις στους συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ

Απολύτως παράνομες χαρακτήρισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέναδρος Ρακιντζής, με ανακοίνωσή του, τις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών αλλά και τις οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες, που έφερε στο φως η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση του κ. Ρακιντζή αναφέρει:

Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα για την ΠΟΣΤ των ΕΛΤΑ, διευκρινίζονται τα εξής:

α. Το Γραφείο μας διενήργησε έλεγχο στα ΕΛΤΑ το 2011, για τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων / επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ κατά το χρονικό διάστημα 1999-2010.

β. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, το συνολικό ποσό που εισέρρευσε προς την Ομοσπονδία κατά το ελεγχθέν χρονικό διάστημα (από τις συνδρομές των εργαζομένων και από τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις / ενισχύσεις των ΕΛΤΑ) ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

γ. Τόσο οι ενισχύσεις / επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας από τα ΕΛΤΑ, όσο και η παρακράτηση εισφορών από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και απόδοσή τους απευθείας στην Ομοσπονδία, προσκρούουν ευθέως στον ν. 1264/1982. Μάλιστα, για την παρακράτηση εισφορών από εργαζόμενους και την απόδοσή τους απευθείας σε δευτεροβάθμια σωματεία, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και του Εφετείου Αθηνών που τις κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές.

δ. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου ιδιωτικών φορέων, επομένως δεν είχε τη δυνατότητα ελέγχου των δαπανών της ΠΟΣΤ.

ε. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνώνω, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο αυτής, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να προβεί σε φορολογικό έλεγχο της ΠΟΣΤ για την τετραετία 2007-2010. Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου της Οικονομικής Αστυνομίας, αφορούσε εισροές περίπου 8 εκατομμυριών ευρώ από συνδρομές εργαζομένων και επιχορηγήσεις / ενισχύσεις, και ανέδειξε πλήθος σοβαρών παρατυπιών και ατασθανλιών διαχείρισης.