Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΣτΕ: «Κατασχέσεις χρημάτων σε Τράπεζα χωρίς προειδοποίηση»

Η 7μελής σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αμετάκλητη απόφασή της, και μεταστρέφοντας την έως σήμερα νομολογία της, έκρινε ότι το Δημόσιο (ΔΟΥ, ΙΚΑ, κ.λπ.) μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων, που βρίσκονται σε Τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης.

Τον περασμένο Μάρτιο, η 5μελής σύνθεση του ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή του 201, έκρινε, ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος. Το όλο θέμα, όμως, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα κρίση.

Τώρα, η 7μελής σύνθεση, με την υπ’ αριθμ. 2082/2014 απόφαση και με άλλο Πρόεδρο, έκρινε εντελώς αντίθετα από την 5μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση του εισηγητή της υπόθεσης, που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Αναλυτικά, με τη νεότερη απόφαση του το ΣΤ’ Τμήμα, αναφέρει ότι, με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».

«Ο οφειλέτης» – συνεχίζει η απόφαση – «μπορεί να προσφύγει δικαστικά, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του», αναφέρουν οι δικαστές και σημειώνει η δικαστική απόφαση: 

Δείτε ακόμα

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ