Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Σύγκρουση για τους… «Βλαχοδήμαρχους»

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψε ο χαρακτηρισμός του Αλέξη Τσίπρα περί «φθαρμένων βλαχοδήμαρχων». Αποστάσεις πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς. 
Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Α. Τσίπρα να ανακαλέσει τις ύβρεις προς τους δημάρχους και τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Ο Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας…

στον Real Fm 97.8 και τον Ν. Χατζηνικολάου σημείωσε: 

«Είναι ύβρις όχι μόνο προς τους δημάρχους που μπορεί να έχουν εκλεγεί μία δύο ή τρεις φορές από τους δημότες τους. Είναι ύβρις και σε αυτούς που τους έχουν ψηφίσει.» 

Στην συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει 

«Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν. Οι χαρακτηρισμοί του, βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας. Αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της Αυτοδιοίκησης στο κόμμα του. Επιχειρεί να τη μετατρέψει σε όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων. Τον καλώ να ανακαλέσει τις ύβρεις και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν».

Γ. Μιχελάκης: Να ανακαλέσει τις ύβρεις του ο Αλ. Τσίπρας

Ποιους χαρακτηρίζει «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους» ο Αλ. Τσίπρας

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλά για τους χαρακτηρισμούς του Α. Τσίπρα. «Προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη. Οι δήμαρχοι, μ’ αυτό που ασχολούνται αυτήν τη στιγμή, είναι να ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη» και τίποτε άλλο. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν έναν ρόλο, να βάλουν τον κόσμο μπροστά και να διεκδικήσουν. Και σήμερα κάθε άλλο παρά διεκδίκηση βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Βήμα Fm. 

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ 

«Η αναφορά του κ. Τσίπρα, “σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν” και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της.

Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι Δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους Δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60. Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωση μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την αριστερά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Ασκούνης 

Ο Ασκούνης για τις δηλώσεις Τσίπρα

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ «Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται» σχολίασε ο τομέας αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε «Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. 

Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές. Είναι ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της. Αναφορικά, τέλος, με το γεγονός ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα αυτογνωσίας.»

Δείτε ακόμα