Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η ΕΛΣΤΑΤ περνά τους Ελληνες από σκάνερ: Πόσοι και ποιοι είμαστε [πίνακες]

Την «ακτινογραφία» της Ελλάδας, πόσοι ακριβώς είναι οι μόνιμοι κάτοικοι, πόσοι οι άνδρες και πόσες οι γυναίκες ανά πόλη, ποια είναι η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας, σε ποιες περιοχές ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και σε ποιες χαμηλώνει, πόσοι είναι οι παντρεμένοι και οι ανύπαντροι και ποιας ηλικίας, πόσοι μετανάστες ζουν στη Eλλάδα, από που προέρχονται και…

άλλα τέτοια παρόμοια ενδιαφέρονται στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011 έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.815.197 άτομα. Ενα χρόνο πριν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το νόμιμο πληθυσμό της χώρας ο οποίος ανέρχεται, πάντα σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σε 9.903.929 άτομα.

Από το σύνολο των 10.815.197 ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα η πλειοψηφία, έστω και οριακή, είναι γυναίκες, αφού υπολογίζονται σε 5.512.494 (ή σε ποσοστό 51%) έναντι των ανδρών που συνολικά είναι 5.302.703 (̟ή σε ποσοστό 49%).

Πλειοψηφία είναι οι γυναίκες στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την Πελοπόννησο, το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνδρες.

Οι 10 πολυπληθέστεροι δήμοι της χώρας

Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2011 περιλαμβάνεται και η «ανθρωπογεωγραφία» των 10 μεγαλύτερων πόλεων της χώρα. Παρατίθενται, δηλαδή, ακριβή στοιχεία για το πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες κατοικούν σε καθεμιά από αυτές. 

Οπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα στους εννέα από 10 πολυπληθέστερους δήμους της χώρας οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες με εξαίρεση τη Ρόδο όπου και πάλι η πλειοψηφία των ανδρών είναι οριακή, αφού αγγίζει μόλος το 50,01%.

Στα 41.9 έτη η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας είναι τα 41,9 έτη. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η μέση ηλικία των κατοίκων ανά περιφέρεια:

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη μέση ηλικία, 44,2 έτη, εμφανίζεται στην περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία, 39,8 έτη, εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη μελέτη των στοιχείων της απογραφής του 2011 προκύπτει ότι η περιφερειακή ενότητα Μυκόνου παρουσιάζει τη μικρότερη μέση ηλικία κατοίκων (37 έτη) και η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας τη μεγαλύτερη (49 έτη).

Στους παρακάτω πίνακες εμφανίζονται οι 10 δήμοι με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία και οι 10 δήμοι με τη μικρότερη μέση ηλικία. Η μεγαλύτερη μέση ηλικία (57,9 έτη) παρουσιάζεται στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ η μικρότερη μέση ηλικία, 35,3 έτη, παρουσιάζεται στο δήμο Φυλής, στην Αττική.

Παντρεμένοι οι μισοί Ελληνες

Οι μισοί Ελληνες είναι κατά νόµο έγγαµοι (δηλαδή ή είναι παντρεμένοι, είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ή είναι σε διάσταση). Συγκεκριμένα, το ποσοστό των έγγαμων Ελλήνων αγγίζει το 50,3% ενώ το 39% είναι άγαμοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι άνδρες (21,5%).

911.929 οι αλλοδαποί που μένουν στην Ελλάδα

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς που απογράφησαν, αυτοί ανέρχονται σε 911.929 με τους 199.101 να έχουν υπηκοότητα χωρών της ΕΕ και 708.003 να προέρχονται από άλλεςς χώρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών είναι Αλβανοί και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Πακιστανοί και οι Γεωργιανοί.

Για να μεγεθυνθούν οι παραπάνω πίνακες κάντε κλικ πάνω στον καθένα από αυτούς.

Δείτε περισσότερους πίνακες και ολόκληρη την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ με βάσει τα στοιχεία της απογραφής του 2011 πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή:  iefimerida.gr/