Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Εμβόλια: Τι αλλάζει στον προγραμματισμό για όσους νόσησαν -Γιατί θα ακυρωθούν τα ραντεβού τους

Αλλάζει η πολιτική εμβολιασμού των ανθρώπων που έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
 
«Από την έναρξη της επιδημίας του Covid έχουν νοσήσει 389.000 συνάνθρωποί μας περίπου και με την παρασκευή του εμβολίου ήταν εμφανές ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, ένα σχήμα εμβολιασμού για άτομα που είχαν νοσήσει» είπε, παίρνοντας πρώτη τον λόγο η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας.
 
Μέχρι σήμερα, η σύσταση ήταν πως κάποιος που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο 3 μήνες μετά. «Μια επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Το πρώτο σχήμα εμβολιασμού ατόμων που νόσησαν περιείχε δύο δόσεις εμβολιασμού που θα χορηγούντο μετά το τρίμηνο, αυτό που πιστεύαμε ότι διαρκούσε η φυσική ανοσία» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.
 
 
Τα φυσικά αντισώματα διαρκούν έως και έναν χρόνο
Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός αφού νοσήσει από τον κορωνοϊό είναι πολύ πιο ισχυρή. «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του ΕΚΠΑ έδειξαν ότι η διάρκεια των αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά» είπε η κ. Θεοδωρίδου που τόνισε πως πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνά και τους 12 μήνες.
 
«Με βάση αυτή τη διάρκεια αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση και την κατά 96% μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου», είπε. Έτσι, κάποιος που έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν θα χρειάζεται να κάνει δεύτερη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού.
 
Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή η δόση αποφασίστηκε να χορηγείται μετά από διάστημα 6 μηνών και έως 12 μήνες μετά την ασθένεια, σε άτομα που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
 
Τι γίνεται με τα ραντεβού εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει
Παίρνοντας τον λόγο, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει θα ακυρώνονται. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή πολιτών θα έχει την ευκαιρία να επαναπρογραμματίσει το ραντεβού εμβολιασμού σε χρόνο τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διάγνωσής τους.
 
Για όσους νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, εκείνοι θα λάβουν σχετική ενημέρωση, προκειμένου να κάνουν εκ νέου εμβόλιο σε διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών από την ημερομηνία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
 
 
 
Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί
Σπάσαμε το φράγμα των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών σήμερα, ανακοίνωσε επιπλέον στην ενημέρωση από το υπουργείο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
 
«Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000», είπε. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31%, και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.
 
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 35-39 σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια
Τέλος, στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).
 
Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.
 
Self test σε όλο τον ιδιωτικό τομέα
Παράλληλα, από το πρωί της Δευτέρας, δικαίωμα δωρεάν self test από τα φαρμακεία έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση.
 
Οι εργαζόμενοι θα λάβουν δύο self test, τo ένα αναφορικά με την εβδομάδα 24-30 Μαΐου και το άλλο για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου.
 
Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες που παρέλαβαν σήμερα το τεστ δεν έχουν την υποχρέωση να το κάνουν αμέσως και να το δηλώσουν εντός της ημέρας.
 
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test αργότερα εντός της εβδομάδας.
 
Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε ακόμα