Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2020 – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ εξεταζόμενου μαθητή με το παλαιό σύστημα.

Σχετικά με το θέμα Α2 στην βιολογία κατεύθυνσης, στις πανελλήνιες εξετάσεις των παλαιών υποψηφίων: 
Στο βιβλίο αναφέρει οτι η διαδικασία της ωρίμανσης επιτελείται μόνο στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια αναφέρει οτι η ωρίμανση επιτελείται απο snrna. Επίσης η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που επιτελείται για την αποκοπή των εσωνίων στα ασυνεχή γονίδια, τα οποία όπως λέει το βιβλίο υπάρχουν στα ευκαρυωτικά κύτταρα και στους ιούς που τα προσβάλουν.
Το snrna μπορεί να υπάρχει οπουδήποτε. Άσχετα αν καταλύει τη λειτουργία της ωρίμανσης που πραγματοποιείται μόνο στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Δεν υπάρχει κάποια σαφή αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το που υπάρχει το snrna. 
Στο πολλαπλής Α2, δεν ζητήθηκε να αναφέρουμε το που επιτελείται η ωρίμανση αλλά το που υπάρχει snrna, κάτι το οποίο δεν διευκρινίζεται ΠΟΥΘΕΝΑ και ξεκάθαρα δεν οφείλει ένας παλαιός υποψήφιος να το γνωρίζει με βάση την επίσημη υλη στην οποία εξετάζεται. 
Στο 3ο κεφάλαιο που είναι εκτός ύλης, υπάρχει μια αναφορά στην σελίδα 51 κάτω δεξιά που όμως αν και διευκολύνει για την απάντηση, είναι εκτός ύλης και δεν οφείλει κάποιος να την γνωρίζει. 
Επομένως..
Το Α2 ερώτημα αποτέλεσε μια τεράστια ασάφεια. Αν ζητούνταν το που επιτελείται η ωρίμανση ή το που δρα το snrna, τότε ίσως να πατούσε στα πλαίσια της ύλης. Όμως  ρωτούσε κάτι το οποίο δεν διευκρινίζεται πουθενά… Το σχολικό βιβλίο δεν κάνει κάποιον σαφή διαχωρισμό, μεταξύ ευκαρυωτικών οργανισμών και ιων. Η λεπτομέρεια αυτή δεν υπάρχει στην υλη και ισα ισα οι αναφορές του βιβλίου μπερδεύουν παρά βοηθούν στην απάντηση. Οι υπόλοιπες δικαιολογίες περι του αν ευσταθεί το θέμα αυτό, αποτελούν απλά μια προσπάθεια συγκάλυψης της τεράστιας ανευθυνότητας των αρμοδίων θεματοδοτών. 
Τα επαναλαμβανόμενα λάθη στα θέματα βιολογίας του 2020, το καταδεικνύουν περίτρανα. Η ανευθυνότητα αυτή μπορεί να κοστίσει σε πλήρως διαβασμένους και έτοιμους μαθητές την εισαγωγή τους στην σχολή της αρεσκείας τους καθώς η βιολογία για τους παλαιούς υποψηφίους αποτελεί μάθημα βαρύτητας. 
Η λήψη μέτρων με στόχο την εξάλειψη αυτής της αδικίας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ πρίν τη βαθμολόγηση των γραπτών.
 
Ένας εξεταζόμενος μαθητής