Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

International Masterclasses στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για το CERN

Γνώσεις τόσο για την ατομική και πυρηνική φυσική, όσο και για τα πειράματα και τις διατάξεις του CERN, απέκτησαν 90 μαθητές από 15 λύκεια που συμμετείχαν στα «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Masterclasses 2020)». Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου και σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, Κέντρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και την υποστήριξη του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και φυσικά το CERN.
Οι μαθητές Β’ και Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πενταμελείς ομάδες μαθητών από 14 ΓΕΛ κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έγιναν για μία μέρα επιστήμονες – ερευνητές και ήρθαν σε άμεση επαφή με την έρευνα που γίνεται στο CERN και με τους επιστήμονες που τη διεξάγουν.
Τους συμμετέχοντες μαθητές καλωσόρισε στην αίθουσα Seth Frank, ο πρόεδρος της Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δρ. Χρήστος Λαμπούδης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. και η ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας και το CERN, Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου (επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας) βοήθησαν

τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες θεωρητικές γνώσεις. Ακολούθησε εργαστήριο σε υπολογιστές όπου οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ταυτοποίησαν στοιχειώδη σωματίδια από δεδομένα πραγματικών συγκρούσεων που έχουν γίνει στους επιταχυντές του CERN. Το απόγευμα έγινε συζήτηση μέσω Vidyoconference των αποτελεσμάτων με ερευνητές στο CERN και με τους μαθητές σχολείου στην Αγία Πετρούπολη.
Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι μαθητές ασχολήθηκαν ενεργά με το πείραμα ALICE (A Large Ion Collider Experiment), το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα που διεξάγονται στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN και έχει στόχο να μελετήσει συγκρούσεις βαριών ιόντων, όπως πυρήνων Μολύβδου (Pb) που έχουν επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλες ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Το πείραμα ALICE έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει τα χιλιάδες σωμάτια που παράγονται σε αυτές τις συγκρούσεις.
Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ο μοναδικός μη κρατικός ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας που συμμετέχει στη διοργάνωση των International Masterclasses. Οι υπόλοιποι είναι τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δείτε ακόμα