Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, που θα σημάνει την έναρξη υπολογισμού για την καταβολή του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Όπως έχει διευκρινίσει με επίσημες δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα δεδομένα του υπερπλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, σε χαμηλόμισθους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν τα κριτήρια του ΚΕΑ, πάντα στα πλαίσια σταθερής χορήγησης του Κοινωνικού Μερίσματος.

Κριτήρια – Δικαιούχοι

Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι το 2018 τα ποσά που πήραν ξεκινούσαν από τα 200 ευρώ και έφταναν τα 1.200 ευρώ.

Με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ, ισχύουν τα εξής:

Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ
Κινητή περιουσία: α) Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. β) Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.