Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

BBC – Η απάντηση των ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΠΡΟΣ:

Mr Stephen Mulvey

Assistant Editor

Digital Current Affairs Department BBC                                     26 Φεβρουαρίου 2019

Stephen.mulvey@bbc.co.uk

 

Dear Mr Mulvey
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων εκπροσωπεί τους γηγενείς αυτόχθονες Μακεδόνες που κατοικούν στη γη της Μακεδονίας περισσότερα από 3.000 χρόνια. Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του BBC το άρθρο με τίτλο «Σλαβομακεδόνες – Η Αόρατη Μειονότητα στην Ελλάδα». Ως γηγενείς Μακεδόνες έχουμε έννομο συμφέρον να διαμαρτυρηθούμε ΕΝΤΟΝΑ για αυτό το άρθρο, το οποίο επιχειρεί να εφεύρει μια δήθεν «μακεδονική» μειονότητα εντός της Ελλάδας.
Δυστυχώς το άρθρο στηρίζεται στις κομμουνιστικές ιδεοληψίες της δεκαετίας του 1940 περί «αυτόνομης Μακεδονίας», τις οποίες προφανώς ενστερνίζεται η αρθρογράφος σας και στερείται της βαθιάς γνώσης της Ιστορίας και της εξέλιξης των γλωσσικών ιδιωμάτων, που απαιτείται για να μελετήσει κάποιος την ευρύτερη εθνογραφία της Μακεδονίας. Είναι πολύ αποκαλυπτική η εγκύκλιος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ εκείνης της περιόδου που ανέφερε: «Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδος», ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με την σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή σ υ γ κ ά λ υ ψ η επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδος!!!» (Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol. viii (8), Washington, D.C., Circular Airgram, 868.014/26Dec.1944). Μέχρι το 1913 που διαμορφώθηκαν τα σύνορα των βαλκανικών χωρών συμβίωναν Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι στην Μακεδονία. Πουθενά δεν αναφέρονται ως εθνότητα οι «Μακεδόνες». Αυτή η «εθνότητα» εφευρέθηκε στις αρχές το 20ου αιώνα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο οι σλαβικοί πληθυσμοί.
Το άρθρο είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς ταυτίζει την επίσημη σερβοβουλγαρική γλώσσα των Σκοπίων, που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική από τα κατά τόπους σλαβογενή γλωσσικά ιδιώματα, που απαντώνται σε συγκεκριμένα πλέον χωριά της Μακεδονίας. Η ανάμιξη των γλωσσών των παραπάνω εθνοτήτων ήταν φυσικό να συμβεί, με αποτέλεσμα να προκύψουν γλωσσικά ιδιώματα που περιείχαν λέξεις από όλες τις προαναφερθείσες εθνότητες. Ενώ η μητρική γλώσσα των Μακεδόνων από την αρχαιότητα ήταν η Ελληνική (το παρατηρούμε σε όλες τις επιγραφές που βρίσκονται στις ανασκαφές), κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάποιοι πληθυσμοί γηγενών Μακεδόνων αλλοφώνησαν ή έγιναν δίγλωσσοι.
Οι πιο οδυνηρές περίοδοι για τους γηγενείς Μακεδόνες ήταν οι ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ (Βαλκανικοί Πόλεμοι – Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος – Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος), στις οποίες οι Βούλγαροι τους ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ με βίαιο τρόπο να ομιλούν την Βουλγαρική γλώσσα κι όχι την Ελληνική. Τα παραδείγματα που αναφέρει η αρθρογράφος με χρήση ρετσινόλαδου και πολλά άλλα βασανιστήρια τα υπέστησαν οι γηγενείς Μακεδόνες, που είχαν ανέκαθεν Ελληνική εθνική συνείδηση, στην προσπάθεια των Βουλγάρων να τους εκσλαβίσουν. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ανά τους αιώνες οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, όποια γλώσσα κι αν μιλούσαν. Εάν υπήρξαν κάποιες άστοχες ενέργειες από τις ελληνικές πολιτικές Αρχές απέναντι στους γηγενείς Μακεδόνες, επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία προκάλεσαν λανθασμένες και ανιστόρητες αντιλήψεις συγκεκριμένων κρατικών υπαλλήλων. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες οι γηγενείς Μακεδόνες αντέδρασαν προς αυτές τις πράξεις, δηλώνοντας απερίφραστα την ελληνική τους συνείδηση και τον πατριωτισμό τους.
Η δημοσιογραφική έρευνα που έγινε από την αρθρογράφο σας δεν ήταν αμερόληπτη, ούτε αντικειμενική. Προφανώς πήρε συνέντευξη από συγκεκριμένους ανθρώπους, που έχουν τις ίδιες ιδεοληψίες με εκείνη, καθότι είναι ελληνικής καταγωγής. Ανήκει σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι όσοι μιλούν στην Ελλάδα κάποιο σλαβογενές γλωσσικό ιδίωμα (ως απομεινάρι των προαναφερθέντων συνθηκών) είναι εθνικά «Μακεδόνες» κι ότι αυτοί οι πληθυσμοί απαρτίζουν την δήθεν «μακεδονική» εθνότητα. Αυτό έχει καταρριφθεί με την αποτυχία του κόμματος των δήθεν «εθνικά μακεδόνων» του Ουράνιου Τόξου να συγκεντρώσει, μαζί με τους Τούρκους και τους ακροαριστερούς, σε όλη την Ελλάδα περισσότερους από 3000-4000 στις ευρωεκλογές του 2014. Άλλωστε η επιστήμη της Γλωσσολογίας υποστηρίζει ότι «Η ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ».
Οι ελάχιστοι αυτονομιστές στην Ελλάδα πήραν θάρρος με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έδωσε το ΟΝΟΜΑ «Μακεδονία» σε κράτος που ΟΥΔΕΜΙΑ γεωγραφική ταύτιση έχει με την αρχαία Μακεδονία, αναγνωρίζει ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και ΓΛΩΣΣΑ «μακεδονική» σε σλάβους που ομιλούν μια σερβοβουλγαρική διάλεκτο. Η κυβέρνηση της Ελλάδας αφαίρεσε το δημοκρατικό δικαίωμα των γηγενών Μακεδόνων στον ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ και αρνήθηκε να διεξάγει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να παραχωρήσουν το όνομά και την ταυτότητά τους στους σλάβους του κράτους των Σκοπίων. Δυστυχώς η δημοσιογραφική έρευνα που οδήγησε στη συγγραφή του εν λόγω άρθρου έγινε ΜΟΝΟΝ με πληροφορητές και ιστορικούς που ανήκουν στην κατηγορία των αυτονομιστών. Άραγε αυτή η έρευνα ήταν απλά επιπόλαιη ή κατευθυνόμενη;
Είναι κρίμα το BBC, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως, να δημοσιεύει τέτοια άρθρα που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και στηρίζονται σε ιδεοληψίες που διέπονται από εμφυλιοπολεμικά και διχαστικά σύνδρομα. Ζητούμε να αποκαταστήσετε την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή, ώστε να καταγραφεί η άποψη των γηγενών Μακεδόνων, οι οποίοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στον ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ τους. Σας προσκαλούμε να σας ξεναγήσουμε σε όλη την επικράτεια της Μακεδονίας, ώστε να πραγματοποιήσετε αυτήν την φορά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ δημοσιογραφική έρευνα κι όχι με επιλεγμένους πληροφορητές, σχετικά με την ύπαρξη της φερόμενης ως «μακεδονικής» μειονότητας.

Δείτε ακόμα