Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Συνέντευξη του Ανδρέα Πάτση στην «axianews»: «Ο Έλληνας επιχειρηματίας μπορεί να φέρει την ανάπτυξη»

Για τις προοπτικές ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μίλησε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «axianews», ο Ανδρέας Πάτσης. Ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στην εκπροσώπηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας την τελευταία τριετία στη χώρα μας, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στους ανασταλτικούς παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης και στη σημασία της στήριξης του Έλληνα επιχειρηματία.

            «Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για ξένες επενδύσεις, ας δούμε πως μπορεί να υποστηριχθεί ο Έλληνας επιχειρηματίας, πρώτα απ’ όλα για να επιβιώσει και στη συνέχεια για να επενδύσει. Η πρακτική αυτή περνάει μέσα από τον προσανατολισμό της πολιτείας. Ποιος είναι όμως αυτός; Είναι η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας ή όχι; Μέχρι σήμερα είναι σαφές ότι τέτοια βούληση δεν υπάρχει, καθώς παρατηρούμε ότι η πολιτεία δεν βρίσκεται σε συνέργεια, επ’ αμοιβαίο όφελος με τον επιχειρηματία, καθώς σε καθημερινή βάση τον αντιμετωπίζει περισσότερο ως αντίπαλο παρά ως σύμμαχο. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει ο προσανατολισμός και η κουλτούρα της κρατικής μηχανής, να αλλάξει η νοοτροπία με την οποία το Δημόσιο, αντιμετωπίζει τον επιχειρηματία, με μια κατεύθυνση πιο «φιλική» και αυτό να υποστηριχθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ελληνική επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Ανδρέας Πάτσης.

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει διαμορφώσει μέσω των πελατών του, για την κατάσταση που βιώνουν οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας την τελευταία τριετία στη χώρα μας, ο Ανδρέας Πάτσης επισήμανε: «Τα χρόνια αυτά, παρατηρήσαμε την ελεύθερη πτώση μιας ήδη πληγωμένης επιχειρηματικότητας, η οποία κάποια στιγμή στις αρχές του 2014, είχε αρχίσει να βρίσκει ένα βηματισμό, καθώς διαμορφώθηκαν καλύτερες συνθήκες διαχείρισης της μεγάλης κρίσης. Ωστόσο με την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών, οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας, ανετράπησαν τα όποια στοιχεία σταθεροποίησης και προόδου. Ξαφνικά λοιπόν βρεθήκαμε σε μια χαοτική κατάσταση. Το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, τα capital control, το κλείσιμο των τραπεζών, το επαπειλούμενο Grexit, οι υποψίες για bail in, δημιούργησαν στην αγορά συνθήκες πολέμου, που βούλιαξαν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε πρωτόγνωρα βαθιά νερά. Αποτέλεσμα αυτής της αταξίας του 2015, ήταν να συσσωρευθούν στους επιχειρηματίες χρέη και σοβαρές ζημιές προς πάσα κατεύθυνση. Οι ασθενέστερες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν μοιραία στην πτώχευση και έκλεισαν και οι υγιέστερες προσπάθησαν και κρατήθηκαν στην επιφάνεια, εφαρμόζοντας όμως δραστικά μέτρα περιορισμού του κόστους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις θυελλώδεις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν».

Ο Ανδρέας Πάτσης ανέλυσε επίσης τους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα: «Καθημερινά καλούμαι να αντιμετωπίσω την πολυπλοκότητα ενός νομικού πλαισίου, το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς. Μπορεί κανείς να ξεκινά μια επένδυση, έχοντας στο μυαλό του ένα σταθερό περιβάλλον και όταν φτάσει στη φάση της υλοποίησης, να διαπιστώσει, ότι είναι τελείως διαφορετικό και δεν είναι πλέον συμφέρουσα η επένδυση. Επίσης, ο τρόπος που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η γραφειοκρατία, ο τεράστιος όγκος υπηρεσιακών εγγράφων που απαιτούνται για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, η παντελής έλλειψη συγκεκριμένων προθεσμιών που να δεσμεύουν τους κρατικούς λειτουργούς να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες. Σε αυτές τις παθογένειες, πρέπει να προσθέσουμε και τη σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ιδίως, σε περιπτώσεις εποχιακών ή τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υλοποίησή τους. Για να δημιουργηθεί λοιπόν ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, πρέπει να ενισχυθεί η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου, να περιοριστεί ή ακόμα και να καταργηθεί η τροποποίηση των νόμων με Υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους, να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης και φυσικά να αντιμετωπιστεί δραστικά η γραφειοκρατία».

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είπε πως «ενώ η φιλοσοφία του μέτρου ήταν σωστή, στην πράξη φαίνεται πως απέτυχε καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν μια άκρως γραφειοκρατική, χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία» ενώ ανέλυσε και το θέμα της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας πως «με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν σημαντικά».