Ενδείξεις σοβαρής φθινοπωρινής μεταβολής του καιρού- Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας
Καλημέρα φίλες και φίλοι. Σε καλοκαιρινή τροχιά διατηρείται ο καιρός τις τελευταίες μέρες , καθώς το μοναδικό γεγονός που μας υπενθυμίζει την εποχή που βρισκόμαστε είναι η ψύχρα τα βράδια και νωρίς το πρωί. Εκτεταμένο πεδίο καλοκαιρίας έχει καλύψει ολόκληρη σχεδόν την Μεσόγειο και την κεντρική / δυτική Ευρώπη , μάλιστα στην Ιβηρική χερσόνησο συνεχίζονται οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ξηρασία, οι οποίες έχουν ως επακόλουθο τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Παράλληλα, πολύ ψυχρές για την εποχή αέριες μάζες καταλαμβάνουν το βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή δείχνει να αλλάζει άρδην από τις αρχές τις επόμενες βδομάδας, όπου οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή απροσδιόριστων – προς το παρόν – χαρακτηριστικών δείχνει να μας προσεγγίζει από τα βορειοδυτικά, προκαλώντας μια κλασική φθινοπωρινή κακοκαιρία στην περιοχή μας.
Ανάλυση κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας
Μεταβολή της διάταξης των ατμοσφαιρικών συστημάτων πάνω από την Ευρωπαική Ήπειρο αναμένεται τις επόμενες μέρες. Αρχικά, το οργανωμένο πεδίο υψηλών πιέσεων ( αντικυκλώνας) με επίκεντρο την νοτιοανατολική Μεσόγειο δείχνει να καταρρέει. Παράλληλα, χαμηλές πιέσεις “εισχωρούν” στην Ιβηρική Χερσόνησο από τα βόρεια και δημιουργούν αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό , το οποίο θα κινηθεί εξασθενούμενο προς τα ανατολικά(χάρτης 1)
Χάρτης 1
Εν συνεχεία, η ταλάντωση του πολικού αεροχειμμάρου στην βορειοατλαντική περιοχή οδηγεί στη δημιουργία διαδοχικών ισχυρών υφέσεων , οι οποίες έχουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν την συμπεριφορά των ατμοσφαιρικών κυμάτων που μας επηρεάζουν. Έτσι , με την ταλάντωση αυτή, δημιουργείται μια διαδοχή υψηλών – χαμηλών βαρομετρικών στην βορειοανατολική περιοχή του Ατλαντικού , η οποία μεταδίδεται προς τα ανατολικά. Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε την αρχική μορφή αυτού του ατμοσφαιρικού κύματος που φαίνεται να αναπτύσσεται περαιτέρω μέσα στα επόμενα 24ώρα. Εντοπίστε την θερμή ράχη που επεκτείνεται βόρεια των Αζόρων και το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά της Μ. Βρετανίας , καθώς αυτές είναι οι 2 ατμοσφαιρικές διαταραχές που πρόκειται να μεταβάλλουν στην πορεία του χρόνου τον καιρό και στην ανατολική Μεσόγειο.
Χάρτης 2
Στην εξέλιξη αυτής της διάταξης , η θερμή ράχη βρίσκει δίοδο προς βορρά και ενώνεται με το πεδίο υψηλών πιέσεων στην Σκανδιναβία και έτσι η προέκταση του βαρομετρικού χαμηλού της Μ. Βρετανίας βρίσκει αντίστοιχα δίοδο προς την ανατολική Μεσόγειο , όπου λαμβάνει τη μορφή short wave trough .
Πρόκειται για την κλασική συνταγή που δημιουργεί ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου αυτήν την εποχή , όπου συνδυάζονται οι ταλαντώσεις του ατλαντικού τμήματος του πολικού αεροχειμμάρου με τις ροές λανθάνουσας θερμότητας λόγω της γειτνίασης των ψυχρών αερίων μαζών της μέσης τροπόσφαιρας με τα θερμά νερά της Μεσογείου. Παράλληλα, η επέκταση και ενίσχυση των υψηλών πιέσεων προς τη βόρεια Ευρώπη δημιουργεί μονοπάτι καθόδου των πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια.
Η τροχιά και η ταχύτητα κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού φυσικά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, 6 μέρες πριν το γεγονός, και θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα αποκοπής της short wave trough από τη γενική κυκλοφορία των αερίων μαζών. Αυτά τα 2 χαρακτηριστικά πρόκειται να καθορίσουν την κατανομή και την διάρκεια των φαινομένων στην χώρα μας κατά την έλευση της πιθανής αυτής κακοκαιρίας από την Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, η έντονη οριζόντια και κατακόρυφη θερμοβαθμίδα που εμφανίζεται στα βαρομετρικά συστήματα αυτής της εποχής, οδηγούν συνήθως σε συνθήκες ισχυρής αστάθειας , με αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων , ιδιαίτερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις θάλασσες.
Μια σύντομη πρώτη εκτίμηση για την πιθανή κακοκαιρία
Με βάση τα παραπάνω, κακοκαιρία αναμένεται από την Δευτέρα το βράδυ στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά προς τα ανατολικά, την πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα αξιόλογα χιόνια σε ηπειρωτικά ορεινά τμήματα. Η διάρκεια και η κατανομή των φαινομένων παραμένουν ωστόσο απροσδιόριστες και θα ξεκαθαρίσουν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε σαν τάση είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα αφορούν τις περιοχές ανατολικά της Πίνδου.