Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Το Πρωτόκολλο Ευζωίας για τα ζώα -αυστηρές ποινές στους παραβάτες

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρουσιάζει το Πρωτόκολλο Ευζωίας που συνίσταται στο σύνολο των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος σε όλα τα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, ώστε να μην πονούν και υποφέρουν και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Βάσει του νόμου 4039/2012 συνιστούν αδίκημα τα παρακάτω (πρόστιμα από 5000-30.000 ευρώ & φυλάκιση από 1 έως 5 έτη). Επίσης οι παραβάσεις του νόμου επιφέρουν και διοικητικά πρόστιμα , άμεσα καταβαλλόμενα (άρθρο 21 ), βεβαιώνονται δε πλέον και από τα αστυνομικά όργανα:

1) Χορήγηση κατάλληλης για το είδος τροφής και ύδατος.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ζώα σκελετωμένα και αφυδατωμένα.

Είναι απολύτως ακατάλληλη η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή.

Το νερό που πίνει το ζώο πρέπει να είναι καθαρό (όχι μουχλιασμένο και πράσινο).

Το καλοκαίρι απαγορεύεται να αφήνονται χωρίς νερό , έστω και για μία ημέρα.

Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι καθαρά.

2) Παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και χωρίς να διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα (μεταλλικές κατασκευές-ντεπόζιτα-βαρέλια).

Απαγορεύεται η διαβίωση ζώων σε βαρέλια, ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες και ανεπαρκείς κατασκευές που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως.

Απαγορεύεται η παντελής έλλειψη καταλύματος και η έκθεση των ζώων στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων χωμένων στα χιόνια, ή στο έλεος των βροχών, καταιγίδων και του καύσωνα.
Το ίδιο το κατάλυμα πρέπει να προστατεύεται από τις ανωτέρω αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Πρέπει να είναι άνετο, υγιεινό, προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.

Απαγορεύεται το μόνιμο δέσιμο.

Απαγορεύεται η μόνιμη διαβίωση των ζώων σε κλουβιά.

Επιβάλλεται ο καθαρισμός του χώρου , όπου ζει το ζώο από τα περιττώματα.

Υποχρεωτική η δυνατότητα καθημερινής άσκησης (περίπατος) -αφορά τους σκύλους ειδικότερα- , η οποία ορίζεται ως απαραίτητη για την υγεία και την ευζωία του ζώου. Κατά την διάρκεια που το ζώο – σκύλος, αιγοπρόβατο, ιπποειδές -κλπ θα είναι δεμένο, το μέσον του δεσίματος θα πρέπει να έχει μήκος 6 μέτρων τουλάχιστον, ώστε έμμεσα να τηρείται ο νόμος για την εκτέλεση των φυσικών κινήσεων και της εκγύμνασής τους . Η παραβίαση των παραπάνω κανόνων εμπεριέχουν βασανισμό, κακοποίηση και πιθανή θανάτωση .

Εφόσον το ζώο αφαιρεθεί από το σημείο που έγινε η καταγγελία , ο κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στα Αστυνομικά όργανα το νέο σημείο που ευρίσκεται, προκειμένου να ελεγχθούν οι νέες συνθήκες ευζωίας του, ειδάλλως διώκεται για εγκατάλειψη (διοικητική και ποινική δίωξη)

3 ) Φροντίδα για ιατρική περίθαλψη.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός των σκύλων και γατών και των άλλων ζώων όπου ο νόμος το αναφέρει και εφοδιασμός του κηδεμόνα με βιβλιάριο υγείας, όπου να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου σήμανσης (μικροτσίπ) επαρκώς υπογεγραμμένα από τον κτηνίατρο.

Ζώα χωρίς δερματοπάθειες (ψώρα,πληγές,φλεγμονές κλπ) και χωρίς εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι)

4) Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώου.

ε) Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ είδους ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού ΙΔΙΩΣ η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

Το κόψιμο αυτιών και ουράς θεωρείται ακρωτηριασμός.

Απαγορεύεται η εκτροφή, εκπαίδευση και συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας.

5) Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώων συντροφιάς σε μπαλκόνια, βεράντες, στους ανοιχτούς χώρους διαμερισμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών . Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται στην πυλωτή, στην ταράτσα και στον κήπο πολυκατοικίας εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων (απόφαση Γ.Σ.)

6) Απαγορεύεται η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία , ιδιωτικά και δημοτικά, χωρίς να έχει προηγηθεί της αφαίμαξης ακαριαία αναισθητοποίηση (ν. 1197/81).

7) Νόμος 2017/92 περί κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ζώα συντροφιάς :

Άρθρο 3 , παρ 1 « κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο Συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά.

Άρθρο 4 , παρ. 2, β «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης».

 

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Καταγγείλτε όσους κόβουν αυτιά και ουρές σκύλων!

Εάν πέσει στην αντίληψή σας κτηνίατρος που προχωρά στην επέμβαση κοψίματος αυτιών – ουράς ή ιδιοκτήτης ζώου που πάει το ζώο για κοπή αυτιών – ουράς καταγγείλτε το άμεσα! Είναι παράνομο.

Από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2017) στην Ελλάδα απαγορεύεται το κόψιμο των ουρών και αυτιών των σκύλων από το 1992.

Η Ελλάδα προέβη στην Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε από την Ελλάδα στις 13 Νοεμβρίου 1987, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 31, στις 27 Φεβρουαρίου του 1992 και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος. Στο άρθρο 10 της Σύμβασης αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω:

1.Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως

α) το κόψιμο της ουράς,

β) το κόψιμο των αυτιών,

γ) η τομή των φωνητικών χορδών,

δ) η αφαίρεση των νυχιών και των δοντιών.

2. Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις ως προς την απαγόρευση παρά μόνο:

α)Εάν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μια μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγους κτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου

β)είτε για να εμποδίσει την αναπαραγωγή.

Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 10 της Σύμβασης τιμωρούνται με τις προβλεπόμενες ποινές από την παράγραφο 2 του άρθρου 8 του Νόμου 1197/1981 (ΦΕΚ 240’Α), στο οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο και προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής ο διπλασιασμός των ποινών.

Στην Ελλάδα όμως δεν μιλά κανείς, δεν υπάρχει υπηρεσία ελέγχου. Ας κάνουμε όμως μια προσπάθεια!!!

Ήδη πολλά εκτροφεία σε εξωτερικό και Ελλάδα έχουν σταματήσει να κόβουν αυτιά και ουρές σκύλων καθώς δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε ορισμένες εκθέσεις. Όμως ακόμα υπάρχουν εκτροφείς που κόβουν ουρές και αυτιά, καθώς οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για κουτάβια με άκοπη ουρά ή αυτιά και σίγουρα θα πάνε να αγοράσουν από γέννες αμφίβολης ποιότητας.

Πρέπει όμως όλοι να ενημερωθούμε και να σταματήσουμε να κόβουμε τα αυτιά και τις ουρές των καθαρόαιμων σκύλων μας, που είναι μόνο και μόνο για λόγους εμφάνισης και επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε σε φωτογραφίες.

Kόβουμε αυτιά ή ουρές, αναγκάζουμε το ζώο να φορά επί εβδομάδες κολλάρο – χωνί και επιδέσμους στα αυτιά και όλα αυτά απλά για να δούμε τα αυτιά όρθια;

Τι διαφορά έχουν αν είναι κάτω; Η φύση τα δημιουργεί με τα αυτιά κάτω και τις ουρές μακριές. Άλλα ζώα έχουν όρθια αυτιά από μόνα τους. Γιατί να αλλάζουμε όσα τα έχουν κάτω;

Το σκεφτήκατε ποτέ;

Μόνο για τη δική σας ευχαρίστηση υποβάλλετε το ζώο σε χειρουργείο-ακρωτηριασμό αλλά όταν είναι να στειρωθεί για να μην ταλαιπωρείται και ταλαιπωρήστε με ανεπιθύμητη γέννα το λυπάστε και δεν το κάνετε…

Πήρατε Ντόμπερμαν, Ροτβάιλερ, Κόκερ; Αφήστε τις ουρίτσες και τα αυτάκια τους άκοπα, θα δείτε πόσο όμορφα και μοναδικά θα είναι!!!