Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο είναι… Έλληνας!

Είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δείκτη νοημοσύνης 198 και είναι… Έλληνας!

Ενα από τα τεστ ευφυΐας που εμφανίζονται ως διαφημιστικά σε διάφορα σάιτ ήταν η αφορμή να ανακαλύψει ο Ευάγγελος Κατσιούλης το εξαιρετικά υψηλό IQ του, το οποίο τον καθιστά τα τελευταία χρόνια τον άνθρωπο με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο. Ο 36χρονος Ελληνας…

ψυχίατρος με σπουδές που εκτείνονται στη Φιλοσοφία, στην Ψυχοφαρμακολογία και με ενεργή συμμετοχή στην ιατρική έρευνα αναδείχθηκε ως ο άνθρωπος με την κορυφαία νοημοσύνη παγκοσμίως και από το World Genius Directory αφού το IQ του υπολογίστηκε στο 198! 

Ο δεύτερος είναι ένας μάλλον… reality αισθητικής Αμερικανός, ο Ρικ Ρόσνερ, με IQ 192, ο οποίος έχει γράψει σενάρια για διάφορες τηλεοπτικές σειρές, ενώ για πολλά χρόνια έβγαζε τα προς το ζην ως στρίπερ και γυμνό μοντέλο. Ο 54χρονος που ζει στο Λος Αντζελες είχε μάλιστα δηλώσει πρόσφατα ότι κάποιες φορές περνάει ακόμη και είκοσι ώρες τη μέρα κάνοντας ΙQ test για να καταφέρει να εκθρονίσει τον Ευάγγελο Κατσιούλη από την κορυφή! Αυτή η στάση απέχει πολύ από εκείνη του Ελληνα γιατρού, ο οποίος κάθε άλλο παρά ασχολείται με το να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ειδικά γι’ αυτά τα τεστ. «Δεν ήταν σκοπός να είμαι σε καμία κορυφή. Πάντα έκανα αυτές τις δοκιμασίες για να διασκεδάζω. Το ότι έχω μια επίδοση από τις καλύτερες που υπάρχουν δεν ήταν σκοπός. Υπάρχουν άλλα μέλη αυτών των λεσχών που έχουν σκοπό τις μεγάλες επιδόσεις. Εύχομαι λοιπόν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να με ξεπεράσουν. Θα το χαρώ πολύ» δηλώνει στην «Espresso» ο δρ Κατσιούλης που ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί ερευνητικό έργο στο τμήμα Ιατρικής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. 

Πώς όμως μπήκε στη διαδικασία να μετρήσει το IQ του ο κορυφαίος της παγκόσμιας λίστας; «Στο σχολείο είχα απλά κάποιες ενδείξεις. Μεγάλες επιδόσεις, καλές θέσεις σε διαγωνιισμούς, στις πανελλήνιες… Στη Μαθηματική Εταιρεία επίσης τα είχα πάει καλά. Μπήκα στη διαδικασία των τεστ όταν έκανα το αγροτικό μου στην Κέρκυρα το 2000-2001. Μπήκα σε μια ιστοσελίδα και δίπλα εμφανίστηκε μία από τις διαφημίσεις με τεστάκια νοημοσύνης και το έκανα. Πήγα πολύ καλά, μετά μπήκα σε ακόμη ένα σχετικό σάιτ και άρχισα να μετέχω σε λέσχες. Από τις πολλές λέσχες, μετά κατέληξα πως ό,τι συνέβαινε με τις ομάδες αυτές δεν με κάλυπτε, οπότε δημιούργησα κάποιες δικές μου λέσχες-κοινότητες εδώ και έντεκα χρόνια».

Ο δρ Κατσιούλης αποφάσισε ότι έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίκτυο-ομπρέλα προκειμένου να διευκολύνει και άλλους ανθρώπους με υψηλή νοημοσύνη. «Ονομάζεται Win. Εχει πάρα πολλές λέσχες, περίπου τριάντα πέντε, από τις οποίες οι επτά είναι δικές μου. Εχω και μια λέσχη για μικρά παιδάκια. Στόχος αυτού του δικτύου είναι να φέρει μέλη από διαφορετικές λέσχες σε επαφή για ανταλλαγές απόψεων σε διάφορες θεματολογίες, δραστηριότητες κ.λπ. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ομάδες για την ποίηση, τα μαθηματικά, τις γλώσσες, την τέχνη. Σε αυτές εντάσσονται άνθρωποι που στην ουσία προβληματίστηκαν λίγο περισσότερο στη ζωή τους για να δουν αν μπορούν να κάνουν κάποια περισσότερα πράγματα και ψάχνοντας τα βρήκαν» εξηγεί.

Ο δρ Ευάγγελος Κατσιούλης παραδέχεται ότι η διαχείριση της διαφορετικότητας των ανθρώπων με υψηλό IQ δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το διαχειριστεί εύκολα. «Οτιδήποτε έχει κάποιος και τον διαφοροποιεί από έναν μέσο όρο, μπορεί αυτό να αποτελέσει λόγο για να κάνει τη ζωή του καλύτερη ή λόγο να την κάνει χειρότερη. Είναι θέμα διαχείρισης της διαφορετικότητας. Αν κολλήσεις σε αυτό που λέει ένα χαρτί για τη νοημοσύνη σου και πόσο διαφορετικό σε κάνει αυτό, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη ζωή σου» εξηγεί ο δρ Κατσιούλης και προσθέτει: «Εγώ προσπαθώ να το αξιοποιήσω με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσα να είμαι ο περίεργος τύπος που δεν μιλάει σε κανέναν, απομονωμένος, απλά και μόνο για να επιτείνω τη διαφορετικότητα. Αυτό όμως εμένα δεν μου λέει τίποτα. Ως χαρακτήρας και ως προσωπικότητα είμαι πολύ κοινωνικός».

Η «Ανάδειξη» παιδιών με υψηλή νοημοσύνη

Η διάθεσή του για επικοινωνία και διάδραση ήταν αυτή που τον ώθησε να ασχοληθεί πριν από χρόνια με την Ψυχιατρική, αλλά και να ιδρύσει τώρα μια μη κερδοσκοπική ομάδα που στόχο έχει τη στήριξη παιδιών με υψηλή νοημοσύνη. «Εχω ξεκινήσει μια νέα, μη κερδοσκοπική ομάδα που ονομάζεται “Ανάδειξη”. Είναι στελεχωμένη από παιδοψυχολόγους και παιδαγωγούς με ειδικό ενδιαφέρον πάνω στη χαρισματικότητα και την υψηλή νοημοσύνη. Θέλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά με ειδικές ικανότητες μέσα από έξι διαφορετικές δράσεις. Βασικά, θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι είναι χαρισματικότητα, να αξιολογήσουμε τα παιδιά με ερωτηματολόγια διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και πειραματικά που θα ξεκινήσουμε εμείς στην Ελλάδα. Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές ευκαιρίες με ένα πρόγραμμα που θα ερεθίζει το παιδί επί των δεξιοτήτων που έχει και των ταλέντων του, να ενημερώσουμε το παιδί για διαγωνισμούς στους οποίους μπορεί να συμμετέχει, αλλά και για όλα τα νέα στοιχεία που υπάρχουν στον τομέα της υψηλής νοημοσύνης. Τέλος, θα προσφέρουμε και συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού για κάθε παιδί, ανάλογα με τις δεξιότητές του» λέει ο δρ Κατσιούλης με ιδιαίτερο ενθουσιασμό γι’ αυτό το πρόγραμμα. Βασικός άξονας αυτής της πρωτοβουλίας ωστόσο είναι η ψυχολογική στήριξη στο παιδί με ειδικές δεξιότητες προκειμένου να μην εμφανίσει προβληματικές συμπεριφορές στο μέλλον. 

«Εχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που έχουν πολύ ανεπτυγμένο κάποιο κομμάτι της προσωπικότητάς τους αφήνουν τις άλλες δυνατότητές τους και τους άλλους τομείς της προσωπικότητάς τους να ατροφούν. Μπορεί να υστερούν κοινωνικά, να είναι δυσλειτουργικά, να ποντάρουν πολύ στην αναπτυγμένη ικανότητα και να μην αναπτύσσουν τις υπόλοιπες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Συχνά επηρεάζονται πολύ από έναν έπαινο και παρεκκλίνουν από αυτό που πραγματικά θέλουν. Πολλά τέτοια παιδιά χάνουν τον στόχο τους και καταλήγουν να κάνουν επίδειξη χωρίς να είναι σημαντικό γι’ αυτά. Ρόλο σε αυτό δυστυχώς παίζουν κάποιες φορές οι γονείς και οι δάσκαλοι. Τα παροτρύνουν να “πουλάνε” θέαμα».

«Ο καθένας αν βρει μια τρύπα και βολευτεί παύει να τον νοιάζει το σύνολο»

Ο δρ. Κατσιούλης παραδέχεται ότι γενικά η κοινωνικοποίηση αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον άνθρωπο με υψηλότερη νοημοσύνη. «Η υπερβολικά υψηλή νοημοσύνη δεν βοηθάει πολύ στις σχέσεις. Σίγουρα δεν θεωρείται προσόν. Το να αναλύεις λίγο παραπάνω φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που κάποιος άλλος δεν θα τα έβλεπε. Ενας παρατηρητής που έχει πιο οξυμένα εργαλεία αποκωδικοποίησης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται μέσα από την προσπάθεια του άλλου να δημιουργήσει μια εικόνα για τον εαυτό του. Στο τέλος λοιπόν δεν ξέρει αν πρέπει να επιλέξει να συμπεριφέρεται στον απέναντι σύμφωνα με αυτό που δείχνει ή σύμφωνα με αυτό που είναι». Ο Ευάγγελος Κατσιούλης είναι ένας άνθρωπος που έχει αποφασίσει να διοχετεύσει την ευφυΐα του σε δημιουργικά πράγματα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο και στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί και με την πολιτική.

«Από την εμπειρία που έχω συζητώντας με πολύ κόσμο, και εξαιτίας της κρίσης, δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία από τα “χρυσά χρόνια” που είχαν προηγηθεί. Ο καθένας αν βρει μια τρύπα και βολευτεί παύει να τον νοιάζει το σύνολο. Αποκλίνει από το πλατωνικό καλό το κοινό καλό που είναι το ουσιαστικό καλό. Δεν αναλαμβάνει κανείς το κομμάτι ευθύνης που του αναλογεί. Δεν βρίσκω το νόημα μέσα σε αυτό. Αυτά τα δεδομένα είναι αποθαρρυντικά για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Προσπαθώ ωστόσο μέσα από την ομάδα “Ανάδειξη” που έχουμε φτιάξει να στηρίξω το όραμα για μια Ελλάδα βασισμένη σε αξίες, που δεν θα επιβραβεύει αυτούς που με πλάγιο τρόπο και μέσω γνωστών καταφέρνουν πράγματα».


Τα σενάρια που μένουν στο συρτάρι

Η πολυσχιδής δημιουργικότητα του δρ Κατσιούλη έχει βρει έκφραση μέσα και από τη συγγραφή σεναρίων. Το 2008 έγραψε το Ellhnas.com, την ιστορία έξι νεαρών αποφοίτων Ιατρικής που συναντιούνται στην Κέρκυρα όπου κάνουν το αγροτικό τους. Η ιστορία καταγράφει τις επαγγελματικές ανησυχίες τους, τις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά και την αλληλεπίδρασή τους με τους ντόπιους. Η τυχαία αποκάλυψη ενός παλιού μυστικού του νησιού είναι μια εμπειρία που αλλάζει συθέμελα τη ζωή τους. Το δεύτερο σενάριο με τίτλο «Τι ρει;» είναι μια σατιρική προβολή της σημερινής καθημερινότητας στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Οπως αποκαλύπτει ο δρ Κατσιούλης, έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες παραγωγής, ωστόσο λόγω οικονομικής κρίσης κανένα από τα δύο κινηματογραφικά πρότζεκτ δεν προχώρησε.

Η νέα κατάταξη

Το World Genius Directory που δημιουργήθηκε από τον δρ Τζέισον Μπετς είναι μια «ρευστή» λίστα με τα κορυφαία μυαλά παγκοσμίως, που συντάσσεται βάσει των επικυρωμένων επιδόσεων σε τεστ IQ που έχουν στείλει οι υποψήφιοι. Ο ίδιος ο Μπετς υποστηρίζει στο σάιτ του ότι η δική του λίστα είναι η πιο αυστηρή σε κριτήρια, ενώ δίνει έμφαση στο ότι δεν υπόκειται σε λογικές ευνοϊκής μεταχείρισης κάποιων υποψηφίων. Το εντυπωσιακό στοιχείο στη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι υπάρχουν επτά Ελληνες! Ενώ λοιπόν το μέσο IQ είναι 100, ο Ευάγγελος Κατσιούλης είχε 198, ο Μιχάλης Καμπριάνης 168, ο Κωνσταντίνος Νταλαχάνης 160, ο Ιωάννης Κάτσουλας 158, ο Νικόλαος Σούλιος 156, ενώ ισοβαθμούν με 155 ο Κώστας Ντάτσης και ο Γεράσιμος Πολίτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Πηγή: Espresso,