Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η Βουλγαρία “ανάβει κόκκινο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ

Την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση που τηρεί η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της τελευταίας, Ζόραν Ζάεφ.

 

Σημειώνεται ότι χθες, στη σύσκεψη των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΕΕ ( COREPER), ο πρέσβης της Βουλγαρίας εξέφρασε την άρνηση της χώρας να συναινέσει στην υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να ξεκινήσουν, τον Δεκέμβριο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) λάβαμε το πρώτο αρνητικό μήνυμα από τη Βουλγαρία. Στη σύσκεψη του COREPER, όπου εξετάσθηκε το διαπραγματευτικό πλαίσιο Βόρειας Μακεδονίας-ΕΕ, παραβιάστηκε το άρθρο 2 της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία και έχουμε το πρώτο πρόσκομμα. Πρόκειται για μια μη φιλική στάση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι ελπίδες. Ακολουθούν δύο ακόμη συσκέψεις σε επίπεδο πρέσβεων και εν συνεχεία έπεται η σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργών (GAC) στις 17 Νοεμβρίου» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι «το άρθρο 2 της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία ορίζει με μεγάλη ακρίβεια ότι η Βουλγαρία θα στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία στις διαδικασίες ένταξής της στην ΕΕ. Και το άρθρο αυτό σήμερα σίγουρα παραβιάστηκε. Εμείς δεν έχουμε παραβιάσει τίποτε από τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία. Πραγματικά είναι δυσάρεστο αυτό που μας συμβαίνει».

Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε εκ νέου ότι ο λαός της χώρας του θα πρέπει να γνωρίζει πως η ταυτότητα και τη γλώσσα του δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ επιδιώκει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία στην οποία συμμετέχει το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σκλήρυνε τελευταία τους τόνους, προσάπτοντας στα Σκόπια απροθυμία για την επίλυση των ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και ότι διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το ibna “η Βουλγαρία προτρέπει τη Βόρεια Μακεδονία να δηλώσει στον ΟΗΕ ότι δεν έχει εδαφικές αξιώσεις από τη Βουλγαρία, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva την Πέμπτη.

Εξήγησε στη Βουλγαρική Τηλεόραση bTV ότι η πρόοδος που ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες σχετίζεται στην πραγματικότητα με το γεγονός ότι οι αρχές στα Σκόπια είναι έτοιμες να διασφαλίσουν ότι το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται μόνο στη χώρα και δεν έχει καμία σχέση με μια γεωγραφική περιοχή.

«Το ανακοίνωσαν στο ΝΑΤΟ, τώρα είναι έτοιμοι να το δηλώσουν στην ΕΕ, το θέλουμε και στον ΟΗΕ», δήλωσε η Zaharieva.

Η επικεφαλής της Βουλγαρικής Διπλωματίας αποκλείει την πιθανότητα η Βουλγαρία να αλλάξει τη θέση της υπό εξωτερική πίεση, δεδομένης της εξαιρετικά ενεργούς Γερμανίας που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.. Επίσης απέκλεισε την αλλαγή θέσης την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα στην ίδια τηλεόραση, ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ivan Kostov και ο πρέσβης στο ΝΑΤΟ Boyko Noev σχολίασαν ότι «μπορεί να εκπλαγούμε την τελευταία στιγμή, επειδή η εξωτερική πολιτική ασκείται προσωπικά».

 

πηγη: militaire.gr/