Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: «Λαχείο» ή σωστός έλεγχος;
Τι είναι τελικά πιο σημαντικό, όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα; Να το «ξεψαχνίσουμε» ή να βασιστούμε στην… τύχη μας; Η απάντηση φυσικά δεν είναι και τόσο απλή. Χρειάζεται αρκετή ανάλυση για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, τα πάντα μεταφράζονται σε χρήματα στο τέλος της ημέρας. Και κανείς δεν θέλει να χάνει χρήματα, ούτε να ταλαιπωρείται με ένα αυτοκίνητο που το πήρε για «αστέρι» και τελικά βγήκε… άχρηστο.
Αρχικά, να πούμε ότι σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ο σωστός έλεγχος επιβάλλεται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγοραστών που αποφεύγουν τη… βαβούρα του check-upαπό έναν μηχανικό και εμπιστεύονται τις δικές τους γνώσεις ή τη… φερεγγυότητα του πωλητή. Σύμφωνοι, δεν θέλουν όλοι να μας βλάψουν, όμως ελάχιστοι πωλητές θα ανέφεραν αναλυτικά τα προβλήματα ενός αυτοκινήτου προκειμένου να τα γνωρίζουμε.
Οι περισσότεροι θα ήθελαν απλώς να τα ξεφορτωθούν, αν ήταν όντως ζημιάρικα και «ζήταγαν» συνεχώς. Αυτό αφορά έναν ιδιώτη πωλητή. Οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή αλλιώς, οι μαντράδες, όπως τους γνωρίζουμε οι περισσότεροι, θέλουν να προωθήσουν το προϊόν τους οπότε είναι φυσικό να είναι… αυθεντίες στις πωλήσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά να κατευθύνουν την κουβέντα και τις εντυπώσεις εκεί που θέλουν.
Εννοείται ότι υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες στον χώρο και πλέον, ξεχωρίζουν γρήγορα στα μάτια εκείνων που έχουν βρεθεί πολλές φορές σε μια έκθεση μεταχειρισμένων. Επιστρέφοντας στην ουσία, ποτέ κανείς δεν πρέπει να μένει στα λόγια του πωλητή, ανεξάρτητα με την ιδιότητά του ή τις… κατ’ επιλογή εγγυήσεις που μπορεί να δίνει κάθε επιχείρηση. Ο έλεγχος από μηχανικό ανήκει στις βασικές κινήσεις του αγοραστή, ακόμη κι αν αγοράζει αυτοκίνητο από γνωστό του πρόσωπο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ούτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ένα πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει. Είτε επειδή γνωρίζουν ελάχιστα από αυτοκίνητα, είτε γιατί το πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη σε πλήρη έκταση. Ο μηχανικός εμπιστοσύνης του αγοραστή θα δει αναλυτικά το αυτοκίνητο και θα τον ενημερώσει σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο όχημα. Εκεί, η συνέχεια έχει δύο ξεκάθαρες οδούς!
Η μια, είναι να μην προχωρήσει τελικά στην αγορά, αν θεωρεί ότι τα προβλήματα που «υποβόσκουν» είναι σημαντικά, πιθανότατα ακριβά, ακόμη και επικίνδυνα. Η άλλη, είναι να συζητήσει τις τιμές αποκατάστασης των προβλημάτων και να διαπραγματευτεί ανάλογα την τιμή. Η δεύτερη είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, όταν μιλάμε για ζητήματα βλαβών και όχι ανεπανόρθωτες ζημιές όπως μεγάλα τρακαρίσματα κλπ.
Άρα τελικά, περισσότερη σημασία έχει ο έλεγχος ή το μεταχειρισμένο είναι… λαχείο; Ο έλεγχος φυσικά! Ο αγοραστής επιβάλλεται να γνωρίζει, στον βαθμό του εφικτού, την ακριβή κατάσταση του οχήματος που θα αποκτήσει. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις πιθανότητες να αποδειχθεί μια κακή αγορά στη συνέχεια. Το «λαχείο» πάντα θα υφίσταται. Απλά, με έναν καλό έλεγχο, μειώνεις τις πιθανότητες να βγει… μάπα.
Φυσικά σε όλα αυτά, έχει μεγάλη σημασία και η σχολαστικότητα του ελέγχου. Αλλιώς θα σχηματίσει άποψη ο μηχανικός αν απλά πέσει κάτω από το αυτοκίνητο σε ένα πεζοδρόμιο, για παράδειγμα, και αλλιώς αν το σηκώσει σε ένα αναβατόριο, με τη λάμπα στο χέρι και χρόνο να το περιεργαστεί. Ιδανικά, θα μπορούσε να μετρήσει και τη συμπίεση στους κυλίνδρους του κινητήρα για να αποκτήσει μια ακόμη πιο αναλυτική εικόνα και να μας συμβουλεύσει κατάλληλα.
Όπως είναι προφανές, πολλά πράγματα «μετράνε» όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Σκεφτείτε το αλλιώς: έχουμε δύο αυτοκίνητα, το ένα είναι το πιο αξιόπιστο από όλα, βάσει ερευνών και το άλλο, το πιο αναξιόπιστο. Μπορεί κάποιος να αγοράσει το πιο αξιόπιστο και να τον ταράξει στα προβλήματα, ενώ άλλος, να επιλέξει το πλέον αναξιόπιστο και να πηγαίνει στο συνεργείο μόνο για λάδια-φίλτρα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει. Όταν επιλέγεις την ασφαλή οδό όμως, μειώνεις τις πιθανότητες να «την πάθεις».