Ευφυή συστήματα μεταφορών και οδική ασφάλεια- Σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall)»
Ημερίδα με θέμα: «Ευφυή συστήματα μεταφορών και οδική ασφάλεια- Η αξία του συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall)», διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και την “e-trikala Α.Ε.”. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, στην Κοζάνη στην αίθουσα «Κοβεντάρειο», παρουσία …
του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, αλλά και του γνωστού οδηγού αυτοκινήτων Αναστασίου Μαρκουίζου (Ιαβέρης). Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Χάρης Θεοφράστου, ενώ ομιλίες έκαναν και οι Γιώργος Καραϊτσης Περιφερειάρχης ΕΛ.ΑΣ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ρούσιας Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης και Σπύρος Διόγκαρης Διοικητής Τροχαίας Κοζάνης, που αναφέρθηκε στην «Οδική ασφάλεια και την τοπική κοινωνία». Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμμετοχής του Υπουργείου στο έργο HeERO, που αφορά την πιλοτική εφαρμογή του eCall στην Ευρώπη.
Στην ημερίδα ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επεσήμανε τη σημασία των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, καθώς και την αποφυγή και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Προτεραιότητα του Υπουργείου, όπως είπε: «είναι η Οδική Ασφάλεια του πολίτη». Ο Διοικητής της Τροχαίας Κοζάνης κ. Διόγκαρης σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι: «η οδική ασφάλεια είναι από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας», ενώ τόνισε πως τα τροχαία μειώθηκαν κατά πολύ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “Tο 2000 είχαμε 1.800 θανάτους σε όλη τη χώρα από τα τροχαία, ενώ το 2013, είχαμε 861“. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Έγινε παρουσίαση νέων έργων και πρωτοβουλιών για την αποδοτικότερη και βελτιωμένη χρήση των μεταφορικών υπηρεσιών με την εισαγωγή ευφυών συστημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε εφαρμογές για την οδική ασφάλεια. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου HeERO: Harmonised eCall European Pilot.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ eCall
Tο e-Call είναι η αυτόματη ή «χειροκίνητη» αποστολή ενός μηνύματος έκτακτης ανάγκης προς τα ειδικά κέντρα διαχείρισης τέτοιων μηνυμάτων. Το σύστημα e-Call προορίζεται για όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από κατασκευαστή, τα οποία θα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο θα ενημερώνει τις σχετικές αρχές για το ατύχημα. Το μήνυμα που λαμβάνει το διαχειριστικό κέντρο περιλαμβάνει πληροφορίες όπως γεωγραφικό στίγμα (συντεταγμένες), ημερομηνία και ώρα, αριθμό επιβατών και αριθμό κυκλοφορίας οχήματος. Συνοπτικά, το σύστημα eCall απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα.
Συνοπτική αναπαράσταση του συστήματος eCall.
Το eCall μόντεμ εντός του οχήματος (IVS) ενεργοποιείται είτε αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος είτε χειροκίνητα και εγκαθιστά μια φωνητική κλήση έκτακτης ανάγκης (E112) από το όχημα (IVS), μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, στις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δηλαδή στο κέντρο εξυπηρέτησης (PSAP). Το eCall μόντεμ επιτρέπει να μεταφέρεται ένα μήνυμα δεδομένων από το IVS, μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, στο PSAP, το οποίο μήνυμα συμβολίζεται ως eCall MSD (Minimum Set of Data). Το MSD μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως π.χ., πληροφορία για την τοποθεσία του οχήματος, τη χρονική στιγμή, τον αριθμό επιβατών, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με το ατύχημα.
Η λειτουργία του κέντρου βασίζεται στην αρχιτεκτονική που απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα. Οι κλήσεις από το IVS (1. IVS) λαμβάνονταν από τηλεφωνικό κέντρο PSAP (2 Avaya IP Office) και προωθούνταν στο μόντεμ (3 In band modem server). Εκεί το MSD αποκωδικοποιούνταν και όλα τα δεδομένα εξάγονταν βάση των προδιαγραφών του έργου. Τα εξαγόμενα δεδομένα αποθηκεύονταν στη βάση δεδομένων (4 Data Base Server) και γίνονταν διαθέσιμα στην κύρια εφαρμογή (5 PSAP Application Server) για χρήση από το χειριστή του PSAP μαζί με τα πρόσθετα στοιχεία που σχετίζονταν με τη γεωγραφική θέση του οχήματος και άλλα δεδομένα του οχήματος από εξωτερικές πηγές (6 Map Server, 7 3rd party systems).
Αρχιτεκτονική του eCall (πηγή: G4S)
πηγη: www.kozan.gr