Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ο Προεδρικός Μισθός στην Ελλάδα απο τους Υψηλότερους στην Ευρώπη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατηρεί λίστα των ετησίων αποδοχών που λαμβάνουν οι αρχηγοί των κρατώνπου περιλαμβάνει βασιλιάδες, εμίρηδες, σουλτάνοι καικυρίως προέδρων χωρών που αποτελούν την πλειοψηφία.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τις 10 πρώτες θέσεις των πιο ακριβοπληρωμένων ηγετών, τηνκαταλαμβάνουν βασιλιάδες, σουλτάνοι και εμίρηδες που οι ετήσιοι μισθοί που λαμβάνουν είναι εξωπραγματικοί. Πρώτος στην λίστα είναι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας που ο ετήσιος μισθός που παίρνει είναι 9,6 δισεκατομμύρια δολλάρια! Οχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι αλήθεια.
Φαντάζομαι η βασίλισσα της Αγγλίας να αισθάνεται κάπως φτωχότερη, καθώς οι ετήσιες αποδοχές της είναι περίπου 122 εκατομμύρια δολλάρια. Ομως οι αποδοχές της είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, καθώς οι ετήσιες αποδοχές του βασιλιά του Βελγίου είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια, ενώ φτωχότερος όλων, είναι ο βασιλιάς της Ισπανίας που ο ετήσιος μισθός του είναι περίπου 770 χιλιάδες δολλάρια.
Ομως ας ξεχάσουμε τους βασιλιάδες και ας εξετάσομε τις ετήσιες αποδοχές των προέδρων των χωρών. Στις 120 από τις 193 χώρες που είναι στην λίστα, οι μισθοί των προέδρων είναι κάτω των 100 χιλιάδων δολλαρίων τον χρόνο. Τον χαμηλότερο μισθό τον παίρνει ο πρόεδρος της Κούβας που είναι μόνο 360 δολλάρια ετησίως! Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό.
Ανάμεσα στις Ευρωπαικές χώρες, η Ελλάδα πληρώνει τον 8ον υψηλότερο προεδρικό μισθό, που είναι σχεδόν 155 χιλιάδες δολλάρια ετησίως. Η ελληνίδα πρόεδρος της δημοκρατίας, λαμβάνει υψηλότερο μισθό από τον Πούτιν στην Ρωσσία,τον πρόεδρο της Πορτογαλλίας, διπλάσιο μισθό από τους προέδρους της Πολωνίας και Ουγγαρίας και δεκαπλάσιο μισθό απο τον πρόεδρο της Σερβίας.

Επίσης, ενώ σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία, Γερμανία και Ιρλανδία, οι προεδρικοί μισθοί είναι υψηλότεροι από τον ανάλογο στην Ελλάδα, είναι όμως χαμηλότεροι όταν συγκρίνονται με τον μέσο εισόδημα των πολιτών σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, ο μισθός του Γάλλου προέδρου ειναι 4,9 φορές υψηλότερος απο τον μέσο μισθό του Γάλλου πολίτη, στην Γερμανία 5,4 φορές και στην Ιρλανδία 5,7 φορές υψηλότεροι. Ομως στην Ελλάδα, ο προεδρικός μισθός σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι 8,3 φορές υψηλότερος απο τον μισθό του μέσου Ελληνα πολίτη.
Για μιά χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι βυθισμένη στο χρέος και η ανεργία είναι από τις υψηλότερες στιην Ευρώπη, είναι δύσκολο να αιτιολογήσει κανείς, γιατι πληρώνει τόσο υψηλό προεδρικό μισθό.Ειδικά,όταν η θέση του προέδρου ειναι απλά συμβολική,δίχως αρμοδιότητες ή υπεθυνότητες στην διοίκηση της χώρας.

stergioulas nikolaos

Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας
Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα