Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Η ανάδυση του κοιµισµένου χρυσού της πόλης

Πριν από 93 χρόνια, διακεκριµένοι Γρεβενιώτες συγκεντρώθηκαν µε σκοπό τη καταστατική ίδρυση του συλλόγου µε την επωνυµία Φιλαρµονική Εταιρεία Γρεβενών «Ο Ορφεύς», µε σκοπό τη µάθηση και διδασκαλία της µουσικής τέχνης, καθώς και τη δηµιουργία µιας µπάντας που θα λάµπρυνε τις εκδηλώσεις της πόλης.
Αυτή η αρχική προσπάθεια της φιλαρµονικής, που ενισχύθηκε οικονοµικά από τους απόδηµους Γρεβενιώτες της Αµερικής για την αγορά των πρώτων µουσικών οργάνων από το Μιλάνο της Ιταλίας και πλαισιώθηκε από Κερκυραίους µουσικοδιδάσκαλους µεγάλου βεληνεκούς, κατάφερε να µεταβάλει ριζικά την εικόνα της πόλης, δίνοντας κονσέρτα µε ελληνικά και ευρωπαϊκά κοµµάτια, παιανίζοντας στους δρόµους της πόλης την ηµέρα της Πρωτοµαγιάς, συµµετέχοντας στον αγιασµό των υδάτων τα Θεοφάνεια ή σε παρελάσεις και λιτανείες και καταφέρνοντας να «παντρέψει» τους ήχους της µε το ανοιξιάτικο αεράκι κατά την περιφορά του επιταφίου.
Το σηµαντικό µουσικοεκπαιδευτικό έργο του «Ορφέα» διακόπηκε λόγω της φρίκης του πολέµου, της κατοχής και της εµφύλιας σύρραξης και η νέα του πορεία συνεχίστηκε µε την ανασύσταση του το 1957 και για τα επόµενα πενήντα χρόνια, έπειτα από µία πρωτοβουλία που χρεώνεται σε εραστές της πόλης, οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν τη σπίθα για µια συνεχή και δίχως ανάπαυλα πορεία κάτω από τις νέες συνθήκες που είχαν διαµορφωθεί.
Σε µια εποχή κατά την οποία οι φιλαρµονικές αποτελούν το µουσικό σηµείο αναφοράς, ως κύριες εκφράσεις της µουσικής κουλτούρας κάθε τόπου, καθώς και ένα από τα πιο σηµαντικά εκπαιδευτήρια για νέες και νέους που αναζητούν τα πρώτα µουσικά εφόδια, η πόλη µας στερείται ενός τέτοιου ηχοσυνόλου.
Τα τελευταία χρόνια είναι γενικά παραδεκτή η απουσία της φιλαρµονικής σε ποικίλες εκδηλώσεις και τελετές της πόλης, όπως λόγου χάρη κατά τη περιφορά του επιταφίου, η κατά τη διάρκεια των µαθητικών παρελάσεων µε αναπόφευκτη λύση άλλοτε τη παρουσία ολιγοµελούς στρατιωτικής µπάντας, και άλλοτε τη χρήση µεγαφωνικών εγκαταστάσεων, που εκτελούν ψυχρά τα εµβατήρια των εθνικών και τοπικών επετείων και προκαλούν τις χείριστες εντυπώσεις.

Το πλήρωµα του χρόνου έχει παρέλθει και ο καθένας µας ως ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης πρέπει να αφυπνιστεί και να συνειδητοποιήσει την πολυσήµαντη προσφορά µιας φιλαρµονικής στον αστικό ιστό µιας σύγχρονης πόλης, προσθέτοντας και ανασυνθέτοντας την πολυπλοκότητα της αστικής ζωής.
Στο προσεχές µέλλον η φιλαρµονική του «Ορφέα» πρόκειται να αποκτήσει και πάλι σάρκα και οστά, διότι θα υπάρχει πλέον ένας σύλλογος που θα την ανασυστήσει , θα την έχει κάτω από την στέγη και την αγκαλιά του και θα έχει τη χαρά να την παρουσιάσει στο ευρύ κοινό.
Όπως αντιλαµβάνεστε, ο νέος Σύλλογος Φίλων της Φιλαρµονικής καταθέτει στην πόλη µια πρόταση για τη δηµιουργία ενός απαραίτητου πολιτιστικού θύλακα και όλοι εµείς έχουµε αποφασίσει να στηρίξουµε την ίδρυση, τη λειτουργία και τη δράση του, καθώς και να συµβάλουµε στην αυτοπεποίθηση και την αυτοσυνειδησία των παιδιών που θα την πλαισιώσουν. Ο καιρός για κάτι καινούργιο έχει έρθει και πλέον είναι η ώρα να συµµαχήσουµε για να υλοποιηθούν τα όνειρα της πόλης µας.
Η Οµάδα «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση και Ανάπτυξη των Γρεβενών» συµβάλει και στηρίζει το σπουδαίο αυτό εγχείρηµα των συµπολιτών µας.
Ευχή και επιδίωξη µας είναι να δικαιωθούν άµεσα οι κόποι και οι προσπάθειες τους, καθώς θεωρούµε ότι κάτι τέτοιο δηµιουργεί πολλαπλασιαστική αξία και αποκλείει την επιλογή της αέναης µοιρολατρίας ως «µια κάποια λύσις», όπως θα έλεγε και ο Αλεξανδρινός ποιητής.