Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Μεγάλη επιτυχία για τα Γρεβενά η ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών στο ΤΕΙ

γράφει ο Αθανάσιος Αν.Ζέρβας

 

Πολύ μεγάλη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί η ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών στο ΤΕΙ στα Γρεβενά όπως πρότεινε χτες ο Υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά».

Το νέο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών θα προκύψει από τη συνένωση των Τμημάτων …

Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία και  Επιχειρησιακής Πληροφορικής των Γρεβενών και τη μετακόμιση στα Γρεβενά του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών της  Καστοριάς.

 

Το νέο Τμήμα, που έχει πάρα πολύ ελκυστικό τίτλο, θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών από όλη τη χώρα. Έχει αξιόλογες κτιριακές εγκαταστάσεις που κόστισαν 16.000.000,00€, 3 αμφιθέατρα, 12 αίθουσες διδασκαλίας, 8  εργαστήρια, 14 γραφεία καθηγητών, οργανωμένο κυλικείο και αστική συγκοινωνία.

 

Οι μόνιμοι Καθηγητές του Παραρτήματος Γρεβενών είναι αυτή τη στιγμή πέντε(5), 3 Καθηγητές Πληροφορικής και 2 Οικονομολόγοι και σε αυτούς θα προστεθούν και οι άλλοι επτά(7) Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Καστοριάς, 6 Πληροφορικής – Υπολογιστών και μία Μαθηματικός. Έτσι το συνολικό μόνιμο προσωπικό του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών θα είναι 12 μέλη Δ.Ε.Π. Πλέον δε θα είναι απαραίτητη η πρόσληψη δεκάδων ωρομισθίων Καθηγητών – Εργαστηριακών και Επιστημονικών Συνεργατών που απασχολούνταν τόσα χρόνια. Οι ανάγκες για έκτακτους Καθηγητές θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Και όσοι ελάχιστοι έκτακτοι προσληφθούν πρέπει να είναι υψηλών προσόντων με προτεραιότητα βέβαια στους κατόχους Διδακτορικών και μετά Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

 

Οι φοιτητές που θα μείνουν στην πόλη θα προσεγγίσουν τους 2.000 αφού στους ήδη υπάρχοντες περίπου 1.000 θα προστεθούν αυτοί από την Καστοριά και οι νέοι εισακτέοι από το Σεπτέμβριο. Αυτό θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην οικονομία της πόλης σε όλους τους τομείς (στέγαση, σίτιση, διασκέδαση κλπ.).

 

Το πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα θεραπεύει τους τομείς της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας των Υπολογιστών και θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστα μαθήματα Οικονομικών μαθημάτων. Δείτε εδώ το τωρινό Πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Καστοριάς

 

Οι φοιτητές όμως δεν αποτελούν μόνο οικονομικό μοχλό ανάπτυξης για μια πόλη, καθώς δεν είναι μόνο ενοικιαστές ή καταναλωτές προϊόντων αλλά δίνουν ζωή  και ψυχολογία στην πόλη με τη φρεσκάδα τους  και ανεβάζουν το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας στην οποία ζουν. Με την πρακτική άσκησή τους βοηθούν μέσω των γνώσεων που αποκτούν στο ΤΕΙ τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εφαρμόσουν τις Νέες Τεχνολογίες.

Μακάρι το νέο Τμήμα να ενισχυθεί και με μόνιμο Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό ώστε να οργανωθεί καλύτερα και να μην παρουσιάζονται τα προβλήματα του παρελθόντος (κλειστές γραμματείες, τεχνικά προβλήματα), ενώ πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία φοιτητικής εστίας και λέσχης – εστιατορίου. Μια πολύ καλή λύση είναι να γίνει φοιτητική εστία και παράλληλα λέσχη – εστιατόριο η πρώην πλέον Σχολή Αστυφυλάκων και όχι το παλιό Νοσοκομείο.

Με το σχέδιο «Αθηνά» δίνεται μια οριστική λύση και βρίσκεται μια «χρυσή τομή» ανάμεσα στην πολιτική της γκαρσονιέρας και του σουβλακίου που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και στην παροχή αξιόλογης – αξιόπιστης εκπαίδευσης όπως αρμόζει σε ένα Τριτοβάθμιο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.  

 

Δείτε όλο το σχέδιο «Αθηνά» σε poewerpoint εδώ.

 

Αθανάσιος Αν.Ζέρβας

Διπλωματούχος Τηλεπικοινωνιακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θεσσαλονίκης

M.Sc. Εφαρμοσμένη Πληροφορική – Συστήματα Η/Υ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Εργαστηριακός Συνεργάτης Παραρτήματος ΤΕΙ Γρεβενών (από το 2003)

 

 

πηγη: e-grevena.com

Δείτε ακόμα