ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;
Γράφει η ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΒΙΒΗ
(Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc)
Έχετε ξεκινήσει (άλλη) μία προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα νιώθετε ότι η επιθυμία σας για ένα νέο, υγιές βάρος είναι ‘άπιαστο όνειρο’; Πριν τα παρατήσετε, ψάξτε να βρείτε την αιτία.
Μία πιθανή αιτία αποτυχίας της προσπάθειάς σας να αδυνατίσετε είναι ότι…
χρησιμοποιείτε ένα λαθεμένο σύστημα αυτοδραστηριοποίησης. Οι δηλώσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη ‘πρέπει’ όπως «πρέπει να χάσω κιλά» ή «πρέπει να κόψω τα γλυκά» υπονομεύουν τις προσπάθειές σας και σας κάνουν να χάσετε κάθε επιθυμία να συνεχίσετε την προσπάθεια. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο πιέζετε τον εαυτό σας να αδυνατίσει, μπλοκάρει την όλη διαδικασία, διότι την αντιμετωπίζετε σαν αγγαρεία. Τι να κάνετε; Αλλάξτε τρόπο σκέψης! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη λέξη ‘πρέπει’ και αντικαταστήστε την με τη λέξη ‘θέλω’. Έτσι, θα αποκτήσετε μια αίσθηση αυτοσεβασμού και ελευθερίας. Συνειδητοποιήστε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να χάσετε κιλά, ούτε θα τιμωρηθείτε αν δεν το κάνετε. Είναι καθαρά δική σας επιλογή. Καταγράψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για την περίπτωση που θα αδυνατίσετε και για την περίπτωση που δεν θα αδυνατίσετε, και επιλέξτε αυτή που θέλετε να ακολουθήσετε.
Μια εξίσου σημαντική αιτία αποτυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους είναι το γεγονός ότι εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε. Σύμφωνα με ένα ρητό «Είτε πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις είτε όχι, έχεις δίκιο». Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν οι προσπάθειές σας συνοδεύονται από τη σκέψη ‘δεν πρόκειται να αδυνατήσω’ τότε έτσι θα γίνει. Πιστέψτε στον εαυτό σας, ακόμη κι αν αυτό στην αρχή σας δυσκολεύει. Πιστέψτε ότι θα αποκτήσετε ένα υγιές βάρος και οπτικοποιήστε αυτή την σκέψη σας. Φανταστείτε τη ζωή σας έχοντας ένα νέο, χαμηλότερο βάρος καθώς και τις νέες διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσετε.
Για να αλλάξετε το σώμα σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, και κυρίως για να διατηρήσετε τις αλλαγές αυτές, προϋπόθεση αποτελούν οι θετικές σκέψεις. Αντί να σαμποτάρετε οι ίδιοι τον εαυτό σας, χρησιμοποιήστε το ‘εργαλείο’ της σκέψης για να οδηγηθείτε στα επιθυμητά αποτελέσματα.