Λοβαρκί
– Πως λέγεται η φωνακλού στα ποντιακά …..
Η Ελληνική γλώσσα όπως και η ποντιακή της διάλεκτος και συγκεκριμένα το λεξιλόγιο της περιοχής του Ακ Ντάγ Ματέν του Πόντου, δημιουργούν καινούργιες λέξεις με την συνένωση δύο λέξεων για να αποδώσουν καλύτερα την νέα έννοια που θέλουν να εκφράσουν έχοντας πάντοτε σχέση το σημαίνον με το σημαινόμενον και όχι με μία λέξη χωρίς σχέση.
Στο Ακ Ντάγ Ματέν του Πόντου για να δώσουν όνομα σε κάποιο κορίτσι ή γυναίκα που στον λόγο της βαρκίζ = στον λόγο της φωνάζει δυνατά, ενώσανε την λέξη λόγος + βαρκίζω και δημιουργήσανε την λέξη Λοβαρκί.
Άρα, Λοβαρκί έλεγαν στο Ακ Ντά Ματέν τη γυναίκα που στον λόγο της φωνάζει, δηλαδή την φωνακλού.
Παρακάτω θα αναφέρω ένα περιστατικό το οποίο ήταν η αφορμή για να θυμηθώ αυτήν την λέξη και σε αυτό συντέλεσε και η συνάντηση της Βάσως με την Τάσα.
Η εξαδέλφη μου η Βάσω από τον πατέρα μου μεριά έπαιζε πάντα με την πρώτη της εξαδέλφη την Τάσα από την μάνα της μεριά, και σωματικά ήταν πολύ πιο υψηλή.
Η Βάσω πάντα ερχόταν κλαμένη στον παππού μου τον Χρήστο και τον έλεγε.
– Παππού πάλι ετώκεμε η Τάσα = Παππού πάλι με χτύπησε η Τάσα
– Και ο Παππούς μου απαντούσε, νέ’ουτσι ατέ η Λοβαρκί πα κρούσε = Ρε κορίτσι μου αυτή η Λοβαρκί (που έχει μόνον δυνατή φωνή και σωματικά υστερεί) πάλι σε χτυπάει.-
– ΑΠΟΔΟΣΗ
– Νέ’ ουτσι = νε + κουτσί, = νε + κορίτσι.
– Χτυπάω = από το αρχαίο κρούω.
Υ.Γ: Στην φωτογραφία μου η Βάσω με την Τάσα μέσα στα ωραία λουλούδια της αυλής του σπιτιού της αδελφής της Κίτσας, στο Νησί Γρεβενών.
Σοφοκλής Εταιρίδης