Αληθινή ή εικονική ζωή;
Της Σταματίας Γκαραλιάκου
Σκέψου. Πόσες φορές στη ζωή σου έχεις ταυτιστεί με έναν ήρωα μιας σειράς που αγαπάς να βλέπεις. Παρακολουθείς ανελλιπώς και δεν χάνεις επεισόδιο, γιατί σου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει, που ντύνεται, που ζει και που συμπεριφέρεται. Μιλάς για τη σειρά στους φίλους σου και έχεις κάνει friend request σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα που διατηρεί. Και όλα αυτά γιατί δεν θέλεις να χάνεις στιγμή, ανάρτηση και ότι πιο καινούριου κυκλοφορεί για το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόσωπο. Έτσι, έχοντας στο μυαλό σου την ψεύτικη ζωή του ηθοποιού και καθώς έχεις ταυτιστεί απόλυτα με αυτή, ξαφνικά ξεχνάς τη δική σου, τα προβλήματά σου και τις έγνοιες σου, ξεχνάς με κάποιο τρόπο να ζεις.
Η επέλαση της covid 19 μας πάρα έκλεισε στο σπίτι και μας καθήλωσε για τα καλά στην τηλεόραση. Τώρα που ο κύκλος της πανδημίας φαίνεται σχεδόν να ολοκληρώνεται, καλό θα ήταν να επιστρέψουμε στις αγαπημένες μας συνήθειες εκτός σπιτιού, αποφεύγοντας να διατηρούμε όλα εκείνα που μας θύμιζαν τον επώδυνο περσυνό χρόνο. Επώδυνος από πολλές απόψεις, τόσο του εγκλεισμού και της επαφής όσο και από οικονομικής φύσεως προβλήματα.
Τώρα όμως που σχεδόν ελευθερώθηκες, τώρα ‘’ήρθε’’ και η νέα σειρά του Netflix να σε ξανά καθηλώσει. ‘’Το παιχνίδι του καλαμαριού’’, με την ιδιαίτερη πλοκή και των υψηλών προδιαγραφών παραγωγή, είναι εδώ ώστε να σε περιπλέξει σε ένα παιχνίδι θανάτου.
Ο συγγραφέας είχε εμπνευστεί το συγκεκριμένο παιχνίδι, το 2008, τότε που αντιμετώπιζε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια, η πλοκή όμως βρήκε πρόσφορο έδαφος, προκαλώντας ένα παγκόσμιο πανικό.
Το δράμα επιβίωσης που γυρίστηκε στη Νότια Κορέα, μας θυμίζει σκηνές καραντίνας, καθώς οι παίχτες είναι εσώκλειστοι και παλεύουν να κερδίσουν μία σειρά παιδικών παιχνιδιών με απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες, για να κατακτήσουν στο τέλος, το έπαθλο των 45.6 δισεκατομμυρίων γουόν.
Η διαδραστικότητα, η τροφή για νέας κυκλοφορίας παιχνίδια και τα κέρδη, μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα της σειράς, τα μειονεκτήματα όμως υπερτερούν. Ήδη από το παρελθόν έχουμε εικόνες, ιδιαίτερα εφήβων, που επιχείρησαν να παίξουν παρόμοια παιχνίδια, με δυστυχώς θανάσιμες απώλειες και τραυματισμούς.
Ωστόσο, η κινητοποίηση των αρχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι μεγάλη, με σκοπό να αποτρέψουν πιθανή οργάνωση παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, εντοπίστηκε δημοσίευση στο Facebook, όπου προέτρεπε άτομα που ήθελαν να συμμετέχουν στο παιχνίδι, να καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ για να τους αποστείλουν την ανάλογη κάρτα με τον αριθμό και το σημείο συνάντησης. Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου παιχνιδιού, για πόσο χρονικό διάστημα θα επιβιώσει, τις συμμετοχές αλλά και αν τελικά επήλθε ο πολυπόθητος παραδειγματισμός.