Τα Δάση Δίνουν την Λύση για ένα Καθαρό Περιβάλλον
Η κυβέρνηση ανεύθυνα και άστοχα επιχειρεί να ρίξει την αιτία για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή. Ειδικά οταν ακόμη οι καταστροφές συνεχίζονται και τα αίτια των πυρκαγιών παραμένουν άγνωστα, αν και είναι αποδεδειγμένο ότι το 85% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες. Οπως επίσης πολύ βιαστικά προσπαθεί να υπερασπίσει την χρησιμότητα ή αναγκαιότητα των ανεμογεννητριών.
Τα τραγικά συμβάντα με τις καταστροφές δασών απο πυρκαγιές, εχουν δώσει αφορμή για διάφορες φημολογίες και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών έχουν δημιουργήσει θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί,επιβάλλει την κυβέρνηση να κάνει μία επανεξέταση των πρωτεριοτήτων όσο αφορά τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα ενεργειακά και περιβαντολογικά μέτρα της κυβέρνησης είναι συνδεδεμένα και κατευθυνόμενα από τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού,που καλεί για μετάβαση σε καθαρή ενέργεια με στόχο την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, για να σωθεί ο πλανήτης απο την καταστροφή. Είναι μία συμφωνία, που αποδεικνύεται πλέον ένα πολιτικό θέατρο εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων, και αμφιβάλλω αν οι στόχοι που έθεσε η συμφωνία θα πραγματοποιηθούν ή ακόμη αν είναι αναγκαίοι.
Οπως και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι, αποτελεί επιλογή του πλανήτη να μεταφερθεί σε μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, πού απέχει της πραγματικότητας. Απεναντίας συμβαίνει το αντίθετο.
Πέρυσι για παράδειγμα, ενώ στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης έκλεισαν ανθρακωρούχα εργοστάσια συνολικής ισχύος 11,3 γιγαβάτ, η Κίνα ξεκίνησε νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με κάρβουνο συνολικής ισχύος 38,4 γιγαβάτ, που είναι σχεδόν τετραπλάσια σε ποσότητα. Πιο συγκεκριμμένα, από το 2020 μέχρι σήμερα, 350 νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα βρίσκονται υπό κατασκευή, εκ των οποίων, 7 στη Νότια Κορέα, 13 στην Ιαπωνία, 52 στην Ινδία και 184 στην Κίνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Global Energy Monitor, υπάρχουν σχέδια για το άνοιγμα 435 νέων ανθρακωρυχίων επι το πλείστον στην Κίνα, την Αυστραλία, την Ινδία και τη Ρωσία, με συνολική ετήσια δυναμικότητα 2,28 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα απο τα οποία το ενα-τρίτον βρίσκονται ηδει υπό κατασκευή.
Ακόμη και γύρω από την Ελλάδα, η Τουρκία ηδει ξεκίνησε να κτίζει περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, τα Σκόπια δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μαζούτ για καύση στα σχολεία, δημόσια κτίρια, νοσοκομεία και διαμερίσματα, και νότια, οι Αφρικανικές χώρες συνεχίζουν ήαυξάνουν την χρήση του άνθρακα για παραγωγή ενέργειας.
Προφανώς οι περισσότερες χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία, δεν συμμερίζονται έμπρακτα την υστερία των αφελών ηγετών της Ευρωπαικής Ενωσης ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Δικαιολογημένα,καθώς τουλάχιστον για 50 χρόνιαακούμε προβλέψεις για καταστροφή του πλανήτη ή ότι εχομε δέκα χρόνια περιθώρια ζωής. Ούτε η παγκόσμια ψύξη του πλανήτη συνέβη όπως προέβλεπαν στην δεκαετία του 70, ούτε καταστράφηκε ο πλανήτης από υπερθέρμανση (globalwarming) που προέβλεψαν στην δεκαετία του 80.
Ομως, ανεξάρτητα από την υστερία ότι θα καταστραφεί ο πλανήτης λόγω κλιματικής αλλαγής, η προστασία και διατήρηση για ένα καθαρό περιβάλλον πρέπει να αποτελεί μία απο τις προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να δώσει πρωτεραιότητα σε περιβαντολογικές λύσεις που ωφελούν την Ελλάδα και το ελληνικό περιβάλλον και να απαγκιστρωθεί απο την γκλομπαλιστική υστερία να σώσει τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε βιαστικές και αυταρχικές λύσεις ειδικά με τεχνολογίες που οι πολίτες δεν συμμερίζονται και απορίπτονται σε πολλές χώρες. Ο λόγος είναι ότι, έχει ήδει την λύση μπροστά της,που είναι τα δάση. Οχι μόνο είναι η πιο κατάλληλη λύση για την Ελλάδα αλλα ικανοποιεί ακόμη και τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την σωτηρία του πλανήτη, που φαίνεται να την απασχολεί περισσότερο.
Είναι τα δάση που παγιδεύουν και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, συντελώντας στη μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η δε φύτευση περισσοτέρων δένδρων και η αποκατάσταση των δασών αυξάνει όλο και περισσότερο τις ποσότητες άνθρακα που απορροφούν τα δάση, που θεωρούνται οι πνεύμονες του πλανήτη.
Ομως, πέραν απο την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, τα δάση παίζουν επίσης έναν πολύπλοκο ρόλο στο να διατηρούν τον πλανήτη δροσερό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα δέντρα επηρεάζουν επίσης το κλίμα, ρυθμίζοντας την ανταλλαγή νερού και ενέργειας μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της ατμόσφαιρας. Τα δάση δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων παγκοσμίως και λειτουργούν επίσης σαν θερμοστάτης για τον πλανήτη.
Ειναι σημαντικό, ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες που μιλούν για κλιματική αλλαγή, αναγνωρίζουν ότι μία απο τις μεγαλύτερες αιτίες που προξενούν την κλιματική αλλαγή,οφείλεται στις πυρκαγιές και καταστροφές των δασών. Σύμφωνα εκτιμήσεις, οι εκπομπές άνθρακα από τις καταστροφές των δασών ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που προκαλούνται από τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια.
Κυβερνητικά προγράμματα με στόχο την κάθαρση και προστασία του περιβάλλοντος, θα αποδώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν δώσουν έμφαση, πρώτον στην προφύλαξη των δασών από πυρκαγιές που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα που προξενούν την κλιματική αλλαγή και δεύτερον, στην αναδάσωση και διατήρηση των δασών για να απορροφούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.Αυτοί οι στόχοιεπίσης θα βοηθήσουν στην μείωση ανεργίας, καθώς διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότιο μεγαλύτερος τομέας δημιουργίας θέσεων εργασίας, που είναι από τους λιγώτερο αναγνωρισμένους, είναι η επένδυση στην αναδάσωση, διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση δασών και γης.
Περιέργως, ενώ τα δάση προσφέρουν την λύση, η κυβέρνηση επιμένει να προχωρά με βιασύνη στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, έχοντας ελάχιστη ή καθόλου συμπαράσταση απο τους πολίτες καιόταν είναι πλέον γνωστό ότι δημιουργούν προβλήματα που εξηγούν, γιατί σε όλο και περισσότερες χώρες είναι ανεπιθύμητες από τους πολίτες.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αλλοίωση που θα προξενήσουν στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον, στην πανίδα και χλωρίδα που αποτελουν ανεκτίμητο θησυρό για την χώρα. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες απαιτούν σημαντικές εκτάσεις γης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργιες ή δάση, δημιουργούν υψηλή ηχορύπανση, σκοτώνουν χιλιάδες πουλιά ετησίως, προξενούν πυρκαγιές και δημιουργούν ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Επιπλέον απαιτούν τεράστια κεφάλαια εγκατάστασης και υψηλά έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και επισκευών, διότι υφίστανται συχνές βλάβες.
Σε πολλές χώρες, έχουν υποβληθεί εκατοντάδες μηνύσεις από πολίτες, τοπικές κοινότητες και οργανώσεις για να εμποδίσουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν ενέργειες σαμποτάζ ανεμογεννητριών μετά την εγκατάσταση των. Και πρόσφατα,η Γερμανική πολιτεία Βρανδεμβούργο, για να αποφύγει αντιδράσεις απο τους πολίτες, ψήφισε νόμο που αναγκάζει τους φορείς εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών, να πληρώνουν κάθε χρόνο ποσό 10.000 ευρώ ανά ανεμογεννήτρια σε γειτονικούς δήμους.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τα ανωτέρω προβλήματα και θα πρέπει να κάνει μία επαναξέταση των μέτρων για την προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος. Ανεμογεννήτριες είναι μία πανάκριβη λύση με πολλαπλά προβλήματα και δεν πρόκειται να βελτιώσουν το ελληνικό ή μεσογειακό περιβάλλον. Οι μειώσεις εκπομπώνδιοξειδίου άνθρακα που θα πετύχουν, θα έχουν μηδέν αποτέλεσμα, καθώς θα αντισταθμιστούν και υπερκελιστούν από μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τις περισσότερες γειτονικές χώρες που αυξάνουν ή συνεχίζουν να λειτουργούν ανθρακωρούχα εργοστάσια.
Για χρόνια, η μεγαλύτερη απειλή για το ελληνικό περιβάλλον είναι οι πυρκαγιές των δασών που οφείλονται, είτε στην αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης να λάβει μέτρα προφύλαξης, είτε σε στόχους εμπορικής εκμετάλευσης υπό την ανοχή των πολιτικών. Δίνοντας πρωτεραιότητα στην προφύλαξη, αναδάσωση και διατήρηση των δασών,είναι πιό αποτελεσματική και οικονομική λύση για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην διατήρηση της ελληνικής φυσικής ωμορφιάς και δημιουργίας περισσοτέρων θέσεων εργασίας.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά. Ομως επιμένει να συνεχίσει με αδικαιολόγητη βιασύνη,μία ενεργειακή και περιβαντολογική πολιτική κάτω από το κάλυμα και υστερία της κλιματικής αλλαγής με ελάχιστα ή καθόλου ευεργητήματα για την χώρα.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι, αν η μεγαλύτερη ρύπανσηπου χρειάζεται κάθαρση στην Ελλάδα, είναι η πολιτική και όχι το περιβάλλον.
Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας
Διεθνής οικονομολόγος.
Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.