ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα συμπεράσματα ποικίλων επιστημονικών μελετών που αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορονοιό είναι μηδενικός, οι προειδοποιήσεις από πολλούς επιστήμονες για ενδεχόμενες επιβλαβείς επιπτώσεις που έχουν οι μάσκες στα μικρά παιδιά και οι αντιδράσεις πολλών γονέων, προφανώς δεν ήταν αρκετά να σταματήσουν τους πολιτικούς που τα αγνόησαν και απεφάσισαν ότι τα μικρά παιδιά είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες στα σχολεία.
Ομως, τώρα έχομε ακόμη μία νέα έρευνα που σίγουρα θα προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες στους γονείς και ίσως αφυπνίσει μερικούς πολιτικούς.
Πρόσφατα, μία ομάδα γονέων στην πολιτεία της Φλόριδας των ΗΠΑ, επειδή ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μολυσματικών ουσιών στις μάσκες, που τα παιδιά τους αναγκάστηκαν να φορούν όλη μέρα στο σχολείο, έστειλαν τις μάσκες των παιδιών τους για ανάλυση στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Μαζικής Φασματομετρίας του Πανεπιστημίου της Φλόριδας .
Οι μάσκες προσώπου που υποβλήθηκαν στην έξέταση, ήταν καινούργιες ή είχαν πλυθεί πρόσφατα πριν από τη φθορά και είχαν φορεθεί για 5 έως 8 ώρες, επί το πλείστον όταν ήταν στο σχολείο, από παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών. Μία από τις μάσκες χρησιμοποιήθηκε από ενήλικα. Μαζί με αυτές τις μάσκες, εστάλησαν επίσης στο εργαστήριο για , ένα μπλουζάκι που φορούσε ένα από τα παιδιά στο σχολείο καθώς επίσης και αχρησιμοποίητες μάσκες, για σύγκριση με τίς μάσκες που ειχαν χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά.
Τί απέδειξε η έρευνα; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης που παρουσίασε το πανεπιστήμιο, οι μισές από τις μάσκες μολύνθηκαν με ένα ή περισσότερα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία. Το ένα τρίτο των μασκών μολύνθηκε με ένα ή περισσότερα στελέχη βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Το ένα τρίτο μολύνθηκε με επικίνδυνα, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηριακά παθογόνα. Επιπλέον, εντοπίστηκαν λιγότερο επικίνδυνα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, έλκη, ακμή, μολύνσεις ζύμης, στρεπτικό λαιμό, περιοδοντική νόσο και άλλα. Δεν βρέθηκαν καθόλου παθογόνα στις αχρησιμοποίητες μάσκες και στο μπλουζάκι που φορούσε ένα από τα μικρά παιδιά. Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν στο μπλουζάκι δεν είναι παθογόνες και ειναι κοινές με αυτές που βρίσκονται συνήθως στα μαλλιά, στο δέρμα και στο έδαφος.
Ο Πίνακας δείχνει πιο αναλυτικά, τα διάφορα επικίνδυνα παθογόνα, που εντόπισε η ανάλυση του πανεπιστημιακού εργαστηρίου, στις μάσκες που φορούσαν τα μικρά παιδιά, ηλικίας 6-11 ετών.
Τα αποτελέσματα της εξέτασης του εργαστηρίου, έρχονται σε πλήρη συμφωνία με άλλες επιστημονικές έρευνες που απέδειξαν ότι οι μάσκες ειναι αντιπαραγωγικές και όταν κορεστούν από το στόμα και την μύτη με υγρασία, μεταβάλλονται σε εστίες βακτηρίων και παθογόνων.
Επίσης, άλλες μελέτες κατέληξαν σε συμπεράσματα ότι οι μάσκες δημιουργούν αύξηση πονοκεφάλων, παραμορφώσουν την προφορική ομιλία και παρεμβαίνουν αρνητικά στην κοινωνική μάθηση στα παιδιά.
Τα αποτελέσματα του πανεπιστημίου της Φλόριδας απο το δείγμα των μασκών, αύξησε ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες πολλών γονέων και επιβάλλει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας απο τους γονείς που συμμετείχε στην έρευνα: «Πρέπει να γνωρίζουμε τι βάζομε στα πρόσωπα των παιδιών μας κάθε μέρα. Οι μάσκες παρέχουν ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων».
Είναι ένα θέμα που σίγουρα θα πρέπει να ανησυχεί και απασχολεί όλους τους γονείς. Το χειρότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να εμπιστευτούν την προστασία της υγείας των παιδιών τους στα χέρια των πολιτικών.
Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας
Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.