Για το δάσος του Βουνού της Δεσκάτης
Ο δασικός πλούτος (πρέπει να)είναι λαϊκή περιουσία, να απολαμβάνουν την προσφορά του όλοι οι κάτοικοι ! Να μη λυμαίνονται την ξυλεία, τη χλωρίδα και την πανίδα, την ομορφιά και ζωογόνα δύναμη του οι κάθε λογής έμποροι και επιχειρηματίες αλλά και άλλοι επιτήδειοι σε βάρος του τόπου!
Δεν πάει πολύς καιρός που έγινε υλοτόμηση στην Οξυά. Χιλιάδες τόνοι ξύλου πάρθηκαν από τους εμπόρους, εκατοντάδες δρομολόγια κατάφορτων φορτηγών μετέφεραν το εκλεκτής ποιότητας ξύλο στις αγορές της Ελλάδας. Τα συνεργεία έκοβαν ανεξέλεγκτα δέντρα σβαρνάδα. Μάλιστα υπήρχαν περιπτώσεις που δε σεβάστηκαν την ατομική ιδιοκτησία και κατέβαλαν πολλαπλάσιες ποσότητες ξύλων για να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις και συνέπειες. Φυσικά όλα γίνονται με διαχειριστικές μελέτες, με διαγωνισμούς και διαδικασίες, για να προστατεύεται, λένε, το δάσος. Αλλά σίγουρα οι ωφελούμενοι είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί! Ο λαός της Δεσκάτης που προστατεύει, διατηρεί και προσέχει τα δάση διαχρονικά τι απόλαυσε! Μήπως πήρε τα ξύλα φτηνά από τη δασική υπηρεσία, όπως παλιότερα, για να ζεστάνει το σπιτικό του; Δεν τα πλήρωσε πανάκριβα στους νόμιμους αλλά κύρια παράνομους-αυτοί κι αν είναι γνωστοί τοις πάσι-λαθροϋλοτόμους διακινητές;
Το καλοκαίρι του 2018 έγινε υλοτόμηση του ΟΔΕΠ στον Άγιο Γεώργιο. Τα συνεργεία του έμπορα μπήκαν και στο αγιωργίτικο δάσος χωρίς κανένα έλεγχο. Στις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων του οικισμού, δεν προχώρησαν τις αυθαιρεσίες , υπήρξαν διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων-που απευθύνθηκαν-ότι τα κομμένα παραπανίσια ξύλα θα αποδοθούν στο χωριό. Αυτονόητο, ακόμα τα περιμένουν!
Φέτος, το Φλεβάρη, τα μηχανάκια των υλοτόμων μούγκριζαν μέρες στον Τρέτιμο. Ο Δήμαρχος και το ΔΣ αγνοούσαν το θέμα, δεν είχε υπάρξει υπεύθυνη πληροφόρηση εκ των προτέρων. Εκ των υστέρων από τη Δασική Υπηρεσία Γρεβενών είπαν ότι γίνεται κάποιος καθαρισμός του δάσους.
Τον Απρίλη γίνεται μεγάλη παρέμβαση στο ελατόδασος του Βουνού. Από το Δασαρχείο Γρεβενών είπαν σε αιρετούς ότι κόβονται ελάτια, αραιώνεται, καθαρίζεται και έτσι προστατεύεται το δάσος. Είπαν ότι ο Δήμος θα πάρει 5% από τα έσοδα που θα παρουσιαστούν. Στις τοποθεσίες Παπασπυρίδη και Καραούλι , απείρου κάλλους και συναισθηματικής φόρτισης για όσους έζησαν και ζουν το βουνό, είναι σωριασμένα ελάτια, τα περισσότερα όχι γέρικα αλλά καθαρά για εμπορική εκμετάλλευση.
Με βαρύ μηχάνημα έγιναν παρεμβάσεις. Ακόμα και σε ιδιοκτησίες αυθαίρετα! Μάλιστα ανοίχτηκε και μεγάλος δρόμος σε περιοχή παρθένα γεμάτη βελανιδιές προφανώς για ξύλευση σε μεταγενέστερο εύθετο χρόνο. Παραμένουν τα μηχανήματα στην περιοχή προς Βρύση Λιμνιώτη, Πρέπει να εννοείται ότι σίγουρα έγιναν με άδεια, καθοδήγηση και αυστηρό έλεγχο των αρμοδίων δασικών αρχών.
Ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις για την προστασία, όπως είπαν , του ελατοδάσους κι από πυρκαγιές, γίνεται εκτεταμένη κοπή παρθένου δάσους δρυός με μεγάλα καλά δέντρα στο Βουνό. Είναι προφανείς οι εντολές κι οι οδηγίες στα συνεργεία των υλοτόμων να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους σε συντομότατο χρόνο που ο βόμβος των βαριών αλυσοπρίονων τάραζε τη γαλήνη του βουνού ακόμα και την Κυριακή των Βαϊων και τη Μεγάλη Παρασκευή! Αναμφισβήτητα δεν κινδυνεύουν από φωτιά οι βαλανιδιές που κείτονται στις τοποθεσίες Πλάτανος, Λάκκος του Σακαβάρα, περιοχή της Μπάρας. Και σίγουρα τα δέντρα που αδιάκριτα κόπηκαν στο σωρό, σφραγίστηκαν κι έχουν την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας και θα αποδοθούν όλα στους κατοίκους της Δεσκάτης σε προσιτές τιμές για την αντιμετώπιση του βαριού δεσκατιώτικου χειμώνα.
Το θέμα απασχολεί πολλούς Δεσκατιώτες. Το Βουνό της Δεσκάτης και το δάσος του αποτελούν ζωτικό χώρο για όλη την κοινωνία του Δήμου. Ο Δήμος πρέπει να έχει γνώση, καθοριστική άποψη και καταλυτική παρέμβαση για ό τι γίνεται στα όριά του κι από οποιονδήποτε. Να διενεργεί άμεσα έγκαιρες αυτοψίες και να δρα ανάλογα. Να γνωρίζει τα γραπτά σχέδια για τις όποιες περαιτέρω παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, στις περιοχές της Μοναχιάς Κοπάνας και της Βρύσης Λιμνιώτη που αποτελούσαν θέρετρο και χώρο αναψυχής ανέκαθεν αλλά και θεραπευτήριο για ασθενούντες από φυματίωση, ιδιαίτερα στο Μεσοπόλεμο. Πέρα από την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης τους που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως! Και να υπάρξει εμπεριστατωμένη πλήρης ενημέρωση του λαού και δραστηριοποίηση για αποφυγή άσχημων εξελίξεων.
Δεν επιτρέπεται η Δεσκάτη να θεωρείται «γκαβό χωριό»!
05/05/2021
Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης