Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Η Λογική Λύση για την Απαλλαγή από τον Κορονοιό

Πλησιάζομε πλέον στο τέλος του 2020, μια χρονιά που θα μείνει αξέχαστη σε όλους. Τα lockdowns και οι μάσκες που εφαρμόσθηκαν σαν μέτρα δεν αποτέλεσαν ή έδωσαν λύση, καθώς όπως τουλάχιστον μας λένε οι ειδικοί, ο στόχος τους ήταν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοιού μέχρι τα νοσοκομεία να επανδρωθούν κατάλληλα για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον προβλεπόμενο μεγάλο αριθμό ασθενών προσβληθέντων απο τον κορονοιό.

Ομως τα δρακόντια μέτρα είχαν επιπτώσεις και αποτελέσματα που όχι μόνο αντισταθμίζουν τυχόν ευεργητήματα, αλλά είχαν τεράστιες επιζημίες επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στην ανθρώπινη υγεία.

Οσοι έχουν τολμήσει να μιλήσουν για τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που επέφεραν τα lockdowns σε εκατομύρια ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έχουν κατηγορηθεί σαν άκαρδοι και άπονοι, με το γνωστό σλόγκαν οτι τα lockdowns ειναι για γλυτώνομε ζωές και οτι η ζωή εχει μεγαλύτερη αξία απο το ευρώ. Κατηγορίες που συνήθως προέρχονται από όσους ζουν με τον σίγουρο μηνιάτικο μισθό η είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Ομως δεν παύουν να είναι άδικες κατηγορίες εναντίον συμπολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και εργατών που έχασαν τις δουλειές τους και τώρα ζουν με την απόγνωση μη γνωρίζοντας πως θα ταίσουν τις οικογένειες τους.

Ομως, ας αγνοήσομε τις οικονομικές καταστροφές από τα lockdowns με την αιτιολογία οτι σώζομε ζωές και ας δούμε τις θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία, ξεκινώντας με την έκθεση από τα Ηνωμένα Έθνη, οτι φέτος 130 επιπλέον εκατομύρια άτομα αντιμετωπίζουν λιμοκτονεία από τις οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν από τα δρακόντια μέτρα καραντίνας. Οπως πρειδοποίησε ο διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ, ‘υπάρχει αληθινός κίνδυνος, να πεθάνουν περισσότερα άτομα από την πείνα παρά από τον κορονοϊό.’ Αναμφισβήτητα, η καραντίνα και οικονομική κρίση, έχουν συντελέσει σε μεγαλύτερη αύξηση του χάσματος της κοινωνικής ανισότητας, καθώς πληγώνει περισσότερο τις φτωχές τάξεις.

Επίσης φέτος, το ποσοστό εμβολιασμών μικρών παιδιών εναντίον ασθενιών οπως διφθερίτιδα, πολιομυελιτης, κοκκίτη κλπ, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίππεδο καθώς ο φόβος πού ενεσπάρει για τον κορονοιό, έχει σχεδόν εκμηδενίσει φόβους για άλλες ασθένειες. Σήμερα, περίπου 80 εκατομμύρια παιδιά σήμερα κινδυνεύουν από αυτές τίς ασθένειες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία απο τα lockdowns επεκτείνονται επίσης και στην δραματική αύξηση ψυχολογικών ασθενειών και αυτοκτονιών, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία όπου φέτος οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατα 40%. Και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ένας στους τέσσερες νεαρούς ηλικίας 18-24 ετών έχει σοβαρά σκεφθεί να αυτοκτονήσει.

Αυτό όμως που πρέπει να προβληματίζει τον κάθε πολίτη και ήδει έχει αρχίσει, είναι ότι όλα τα ανωτέρω, καθώς και το γεγονός οτι το ποσοστό επιβίωσης για όσους έχουν προσβληθεί με τον κορονοιό είναι 99,87%, αποκρύπτονται και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σαν κοινωνία, πληρώνομε ένα μεγάλο τίμημα από αυτή την έλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας, που δείχνει να αποτελούν περισσότερο μέρος μιας συστηματικής καμπάνιας αποπροσανατολισμού, που δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές κοινωνίες και υποθάλπουν επίσης την ίδια την επιστήμη.

Για παράδειγμα, για 10 μήνες τώρα, μας ζητάνε να ακούμε μόνο επιστήμονες που οι κυβερνώντες και τα ΜΜΕ έχουν επιλέξει σαν ειδικούς. Να ακούμε μόνο αυτούς που μας λένε να κλειδωθούμε φοβισμένοι στα σπίτια μας λόγω κορονοιού και να φοράμε μάσκες, αν και τον περασμένο Μάρτιο οι ίδιοι μας έλεγαν οτι οι μάσκες δεν είναι αναγκαίες. Και να ακούμε μόνο τούς επιστήμονες που μας λένε οτι τα lockdowns και οι μάσκες είναι για να σωθούν ζωές, αλλά αγνοούν ή δεν νοιάζονται για τις επιπτώσεις που προξενούν, όπως οι θάνατοι από αυτοκτονίες, καρδιακές προσβολές, καταθλίψεις ενδοιοκογενειακη βία, χρήση ναρκωτικών κλπ.

Ομως, μας λένε ότι δεν πρέπει να ακούμε επιστήμονες, που ενώ διαθέτουν τα προσόντα, εμπειρίες και γνώσεις, εχουν διαφορετικές απόψεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα οτι τα lockdowns και μάσκες, οχι μόνο δεν αποτελούν λύση εναντίον του κορονοιού αλλά βλάπτουν περισσότερο την υγεία μας.

Αγνοώντας θεωρίες και γνωματεύσεις άλλων επιστημόνων, επιβάλλοντας μέτρα όπως τα lockdowns και μάσκες με τον ισχυρισμό οτι βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά συμπεράσματα και ακούγοντας μόνο επιστήμονες που προβάλλουν τις θεωρίες τους σαν αδιαμφισβήτητη αλήθεια, δημιουργεί ερωτηματικά για την διαφάνεια της ίδιας της επιστήμης. Η μόνη αλήθεια για τήν επιστήμη είναι ότι τίποτε δεν είναι αληθινά σίγουρο και απόλυτο. Κάτι που ομολόγησε ο μεγάλος φυσικός Richard Feynman πού έλαβε το Νόμπελ, όταν δήλωσε ότι «Η επιστημονική γνώση είναι ένα σύνολο δηλώσεων διαφόρων βαθμών βεβαιότητας – μερικές από τις πιο αβέβαιες, μερικές σχεδόν σίγουρες, αλλά καμία απολύτως σίγουρη.» Και τα lockdowns και οι μάσκες δείχνουν πλέον να αποτελούν τις πιο αβέβαιες επιστημονικές γνώμες.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το 2021, ολονών σχεδόν οι ελπίδες είναι ότι το εμβόλιο θα δώσει την λύση για να απαλλαγούμε από τον κορονοιό. Ομως, το εμβόλιο θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση τού κορονοιού αλλα δεν θα αποτελέσει την οριστική λύση.
Ούτε θα είναι λύση, η συνέχιση των lockdowns και μασκών πού οι καταστρεπτικές επιπτώσεις που έχουν στην οικονομία και την υγεία, επισκιάζουν οτιδήποτε ελάχιστα ευεργετήματα πέτυχαν. Και είναι αδύνατο πλέον να συνεχίζομε να ζούμε κάτω απο συνεχείς εκφοβισμούς, όπου κινδυνεύομε να χάσουμε την αίσθηση της λογικής, ελεύθερης σκέψης και δυνατότητας να λαμβάνομε μόνοι μας αποφάσεις. Χάσαμε ακόμη και την ελευθερία να κυκλοφορούμε ελεύθερα ή ακόμη να αναπνέομε τον αέρα και το οξυγόνο που μας διατηρεί στην ζωή, καθώς ωρισμένοι ειδικοί θεωρούν οτι είναι πιο υγεινό να αναπνέομε το δηλητήριο του διοξείδίου ανθρακος που εκπνέομε.
Οι 10 μήνες που πέρασαν μας έδωσαν αρκετά στοιχεία για μία νέα στρατηγική που με την βοήθεια του εμβολίου, θα μπορέσομε να βάλομε ένα τέλος εναντίον του κορονοιού. Ηδει γνωρίζομε σήμερα, ότι η θνησιμότητα απο τον κορονοιό κυμαίνεται μόνο στο 0,2%-0,3%, ότι οι πιο ευάλωτοι όπου είχαμε τους περισσότερους θανάτους, ειναι άτομα ανω των 60 ετών ειδικά όσοι έχουν προβλήματα υγείας, ότι το ρίσκο θνησιμότητος για τα παιδιά είναι ελάχιστο και χαμηλότερο ακόμη και απο την εποχιακή κοινή γρίπη, και ότι το 99,78% των προσβληθέντων απο τον κορονοιό τον ξεπέρασαν, οι περισσότεροι με ανώδυνα ή σχεδόν καθόλου συμπτώματα.

Ποια είναι η νέα λύση; Είναι η φυσική ανοσία από τον κορονοιό που πρέπει να αποκτήσομε μέσω επέκτασης της στην πλειοψηφία του πλυθυσμού. Ειναι η ίδια λύση πού χρησιμοποιήσαμε και αντιμετωπίσαμε προηγούμενες πανδημίες όπως την ασιατική γρίπη το 1957, την γρίπη SARS το 2002 και πιο πρόσφατα το 2009 την γρίπη χοίρων.

Η πιο λογική ανθρώπινη προσέγγιση που θα ισοροπήσει τα ρίσκη και τα ευεργετήματα να φθάσομε στην ανοσία του πληθυσμού είναι να επιτρέψομε αυτούς πού εχουν το ελάχιστο ρίσκο θνησιμότητας, πού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, να επανέλθουν στην κανονική ζωή για να αποκτήσουν ανοσία μέσω φυσικής λοίμωξης, οπως ακριβώς συνέβη με τις προηγούμενες πανδημίες. Σχολεία, πανεπιστήμια, εστιατόρια και ολα γενικά τα καταστήματα πρέπει να ξανανοίξουν, όλες οι αθλητικές δραστηριότητες να ξαναρχίσουν και ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα, να πηγαίνει στα γήπεδα και αλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Καθώς η ανοσία αναπτύσεται μέσα στον πληθυσμό, το ρίσκο από τον κορονοιό μειώνεται για όλους ακόμη και αυτών που είναι ευάλωτοι. Το εμβόλιο, για όσους αποφασίσουν να το κάνουν, θα βοηθήσει σημαντικά στο να φθάσομε στο επιθυμητό όριο πληθυσμιακής ανοσίας. Ομως η επίτευξη της πληθυσμιακής ανοσίας δεν εξαρτάται απο το εμβόλιο, που σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να ειναι υποχρεωτικό αλλά, οπως άλλα εμβόλια, είναι αποκλειστικά ατομική επιλογή.

Είναι η ίδια λύση που θα έδινε και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης πού πίστευε ότι το σώμα έχει την ικανότητα να θεραπεύεται και ότι η δουλειά των γιατρών ήταν μόνο «να διευκολύνει τη φυσική θεραπεία». Στην πραγματικότητα, πίστευε ότι το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να κάνει ένας γιατρός ήταν να επηρεάσει τη φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος

Και πιστεύω στον Ιπποκράτη περισσότερο παρά στους σημερινούς επιλεγμένους ειδικούς που δεν γνωρίζουν ή αγνοούν πως αντιμετωπίσαμε προηγούμενες πανδημίες.

stergioulas nikolaos

 

 

 

 

 

 

Δρ. Νικόλαος Α. Στεργιούλας

Διεθνής οικονομολόγος. Έχει διετελέσει σύμβουλος σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στο παρελθόν εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσσο και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.