Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Από τον Μιχάλη Μακρή στον Ανδρέα Πάτση

Ο Ανδρέας Πάτσης που εξελέγη στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, είναι ο 12ος βουλευτής στην ιστορία του νομού Γρεβενών. Είχαν προηγηθεί, από πλευράς «Νέας Δημοκρατίας» οι Μιχάλης Μακρής, Ηλίας Ηλίας, Αναστάσιος Κρικέλης, Νικόλαος Τζήρος, Χρήστος Φώλιας, Τιμολέων Κοψαχείλης, από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Ταταρίδης, Λευτέρης Τζιόλας, Θανάσης Χαντάβας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μπγιάλας.
Ο νομός Γρεβενών ως εκλογική περιφέρεια, συμμετείχε στις εθνικές εκλογές που έγιναν στα χρόνια της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Στις δύο τελευταίες εκλογές πριν από τη δικτατορία, τον Νοέμβριο 1963 και Φεβρουάριο 1964, στις οποίες θριάμβευσε η «Ένωση Κέντρου», τα Γρεβενά ήταν επαρχία του νομού Κοζάνης. Στις εκλογές αυτές εξελέγη από την περιφέρεια Γρεβενών ο αείμνηστος Κώστας Ταλιαδούρης, αλλά λογίζονταν ως βουλευτής του νομού Κοζάνης. Τον Νοέμβριο του 1964 έγινε ο νομός Γρεβενών, αλλά ο Ταλιαδούρης δεν πρόλαβε να γίνει ποτέ βουλευτής του νομού Γρεβενών, αφού δεν εξελέγη στις εκλογές του 1974 και 1977.
Οι πρώτοι βουλευτές Γρεβενών στην ιστορία είναι οι Μιχάλης Μακρής και Ηλίας Ηλίας που εξελέγησαν με τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, οι πρώτες μετά την πτώση της δικτατορίας. Με νωπά τα γεγονότα από την τραγωδία της Κύπρου, η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή σάρωσε στις εκλογές με ποσοστό 56%, έναντι 20% της «Ένωσης Κέντρου Νέες δυνάμεις» με αρχηγό τον Γεώργιο Μαύρο, 13% του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και 9% της Ενωμένης Αριστεράς του Χαρίλαου Φλωράκη. Ο νομός Γρεβενών ήταν τότε διεδρικός και με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων η Ν.Δ εξέλεξε και τους δύο βουλευτές.
Στις επόμενες εθνικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 ο νομός Γρεβενών έγινε μονοεδρικός. Η μεγάλη μάχη δόθηκε μεταξύ του Μιχαήλ Μακρή (ΝΔ) και του Κώστα Ταλιαδούρη (ΕΔΗΚ). Εξελέγη βουλευτής ο Μιχαήλ Μακρής, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά ψήφων από τον Κώστα Ταλιαδούρη, σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων, αφού η Νέα Δημοκρατία επρώτευσε στις κάλπες και σχημάτισε Κυβέρνηση με ποσοστό 43%, έναντι 24,5% του ΠΑΣΟΚ, 12,7% της ΕΔΗΚ (η Ένωση Κέντρου μετονομάστηκε σε Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου) και 8,28% του ΚΚΕ. Παρότι η ΕΔΗΚ καταποντίστηκε, ο Ταλιαδούρης το πάλεψε δυνατά για να κάνει την μεγάλη ανατροπή παίρνοντας προσωπικούς ψήφους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο, αφού και ο Μιχάλης Μακρής ήταν δύσκολος αντίπαλος και μια σημαντική προσωπικότητα, απ’ αυτές που κοσμούσαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ΕΔΗΚ στο νομό Γρεβενών πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων απ’ όλη την Ελλάδα, ήτοι 27% (6139 ψήφοι), μεγαλύτερο και από περιοχές που ήταν κάστρα της και εξέλεξε βουλευτές (Πάτρα Ηράκλειο, Λασίθι κλπ). Η ΝΔ πήρε στο νομό Γρεβενών 7527 ψήφους, ποσοστό 33,3%.
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 ήταν σαρωτική η νίκη του ΠΑΣΟΚ με 48%. Στην μονοεδρική περιφέρεια του νομού Γρεβενών, βουλευτής εξελέγη ο Γιάννης Κωνσταντινίδης που χρημάτισε αργότερα υφυπουργός Παιδείας και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών. Είναι και ο πρώτος βουλευτής Γρεβενών που υπουργοποιήθηκε. Είχε προηγηθεί ο Κώστας Ταλαδούρης, που μετά τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου του ανέθεσε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, αλλά τυπικά ήταν βουλευτής Κοζάνης, αφού δεν είχε ιδρυθεί ο νομός Γρεβενών. Ο πρώτος Υπουργός είναι ο Χρήστος Φώλιας, ενώ υφυπουργός διετέλεσε και ο Λευτέρης Τζιόλας.

makris 1974 81

Ο Μιχάλης Μακρής που διακρίνεται στη φωτογραφία, εξελέγη βουλευτής Γρεβενών με τον Ηλία Ηλία στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης.

Μετά την απογραφή του 1981 ο νομός Γρεβενών έγινε και πάλι διεδρικός μέχρι τις εκλογές του 1996 που έγινε πάλι μονοεδρικός, όπου το ίδιο παραμένει ως σήμερα. Στις εκλογές του 1985, τότε που υπήρχε μεγάλη πόλωση και ένταση με τα «μπλε» και τα «πράσινα» καφενεία, βουλευτές εξελέγησαν ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΠΑΣΟΚ) και ο Αναστάσιος Κρικέλης (ΝΔ).
Σε όλες τις εκλογές, από το 1974 μέχρι σήμερα, όταν ο νομός ήταν διεδρικός (εκλογές 1974, 1985, 1989, 1990, 1993) οι έδρες μοιράζονταν ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, ήτοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές που ήταν μονοεδρικός (ανάλογα με τα αποτελέσματα των εθνικών απογραφών και τον πληθυσμό που είχε ο νομός) βουλευτές Γρεβενών εξελέγησαν από τα κόμματα που κέρδισαν την εξουσία. Λογικό είναι, αφού στις μονοεδρικές περιφέρειες ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Όποιος υποψήφιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς βγαίνει βουλευτής, ανεξάρτητα από τη σειρά των κομμάτων πανελλαδικά. Εξαίρεση είχαμε στις πρώτες εκλογές του 2015 (25 Ιανουαρίου), όπου πανελλαδικά πλειοψήφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον νομό Γρεβενών πλειοψήφησε η Νέα Δημοκρατία και εξέλεξε βουλευτή τον Τιμολέοντα Κοψαχείλη. Να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν εξελέγη γυναίκα βουλευτής στα Γρεβενά. Η ποσόστωση του 40% από το άλλο φύλλο στη λίστα των υποψηφίων καθιερώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι οι βουλευτές που εξελέγησαν ήταν από τα δύο κόμματα εξουσίας Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που διαφέντευαν την πολιτική σκηνή , με εξαίρεση τον Χρήστο Μπγιάλα που εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η εκλογή βουλευτών στο νομό Γρεβενών ανά εκλογική μάχη:

1974: Ηλίας Ηλίας, Μιχαήλ Μακρής (ΝΔ)
1977: Μιχαήλ Μακρής (ΝΔ)
1981: Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΠΑΣΟΚ)
1985: Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΠΑΣΟΚ), Αναστάσιος Κρικέλης (ΝΔ)
1989 (18 Ιουνίου): Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΠΑΣΟΚ), Αναστάσιος Κρικέλης (ΝΔ)
1989 (5 Νοεμβρίου): ΚυριάκοςΤαταρίδης (ΠΑΣΟΚ), Αναστάσιος Κρικέλης (ΝΔ)
1990: Νικόλαος Τζήρος (ΝΔ), Κυριάκος Ταταρίδης (ΠΑΣΟΚ)
1993: Κυριάκος Ταταρίδης (ΠΑΣΟΚ), Αναστάσιος Κρικέλης (ΝΔ)
1996: Γιάννης Κωνσταντινίδης (ΠΑΣΟΚ)
2000: Ελευθέριος Τζιόλας (ΠΑΣΟΚ)
2004: Χρήστος Φώλιας (ΝΔ)
2007: Χρήστος Φώλιας (ΝΔ)
2009: Αθανάσιος Χαντάβας (ΠΑΣΟΚ)
2012 (6 Μαΐου): Τιμολέων Κοψαχείλης (ΝΔ)
2012 (17 Ιουνίου): Τιμολέων Κοψαχείλης (ΝΔ)
2015 (25 Ιανουαρίου): Τιμολέων Κοψαχείλης (ΝΔ)
2015 (20 Σεπτεμβρίου): Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ)
2019: Ανδρέας Πάτσης (ΝΔ).

Κλείνοντας αυτό το μικρό ιστορικό σημείωμα, να ευχηθούμε δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του νέου βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι ο 12ος βουλευτής στην ιστορία του νομού Γρεβενών.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ