Δήλωση του Ελευθερίου Τζιόλα για τις δημοτικές εκλογές
Προς
κάθε μέλος Συλλογικού Οργάνου των Φορέων των Γρεβενών.
—————————————————————————————————————
Αγαπητέ μου ……………………………….
Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η κατάσταση του Τόπου μας, των Γρεβενών, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και προβληματική σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας αισθήματα απογοήτευσης, τάσεις φυγής και στάσεις ατομικής διάσωσης.
Οι εκτιμήσεις για το αύριο και τις εξελίξεις εμφανίζονται ακόμη πιο σκοτεινές από τις υπάρχουσες.
Η απαισιοδοξία κυριαρχεί.
Η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου και σύμπνοιας στην πράξη, η διευρυμένη αδιαφορία και η διάβρωση της υπευθυνότητας εγκαθιστούν ένα περιβάλλον μόνιμου, τραγικού αδιεξόδου.
Οι ερμηνείες και οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή υπάρχουν και διατυπώνονται. Δεν έχουν, όμως, καταστεί δυνατές να την μεταβάλουν θετικά, δρομολογώντας νέες προοπτικές.
Καμία ελπιδοφόρα βεβαιότητα δεν διαφαίνεται σε δοκιμασμένη και ρεαλιστική βάση.
Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις σε ανέξοδες υποσχέσεις είναι πολλές, δικαιολογημένες και σχεδόν όλες έχουν προέλευση την αρνητική κοινωνική εμπειρία.
Κι όταν στους κόλπους μιας κοινωνίας έχει βουλιάξει το νόημα και ο σκοπός της αποστολής της, όταν έχει χαθεί η δυνατότητα καθορισμού του πεπρωμένου της, τότε ξεσπάνε όλοι οι μικροεγωισμοί, ατόμων και κλειστών ομάδων.
Ο Τόπος με δυο λόγια, – και ανεξάρτητα από επιμέρους αναλύσεις και ευθύνες -, βρίσκεται, σήμερα, στο σύνολο των τομέων του, σε κατάσταση που θα μπορούσε να περιγραφεί, χωρίς υπερβολή, κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Με την έννοια της απόλυτης, άμεσης ανάγκης για Σχέδιο, Δράση και Αποτελέσματα Ανάταξης και Ανόρθωσής του.
Σε τέτοιες συνθήκες, η μόνη εγγύηση για την αναστροφή, καθώς και για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός τέτοιου Σχεδίου Ανάταξης και Ανόρθωσης, είναι σε τελική ανάλυση οι Άνθρωποι του Τόπου, στον ίδιο τον Τόπο, αλλά κι όπου και αν αυτοί βρίσκονται και δραστηριοποιούνται.
Οι άνθρωποι, η κοινωνία, στις στιγμές αυτές ενεργούν, κατ΄ οικονομία, μέσω των στελεχών τους, των αντιπροσώπων τους. Αυτοί συναποτελούν, εκ των ενόντων, την ηγετική συλλογικότητα, που οφείλει με συνειδητοποιημένη την κατάσταση, να σκεφθεί με καθαρότητα, να μιλήσει με ειλικρίνεια , να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να λάβει τις σωστές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Και αν το Σχέδιο, η εκπόνηση και η εφαρμογή του, είναι μια υπόθεση σύνθετη και πολυάνθρωπη, η επιλογή της Ηγεσίας, της Προσωπικότητας, διαπιστωμένα ικανής και αντίστοιχης των αναγκών, είναι η άμεση, ζωτική απόφαση για να τερματισθεί ο ρόγχος της ασφυξίας, να γυρίσει η σελίδα της Ιστορίας, να ξεδιπλωθεί το Σχέδιο και να ανοίξει ένας νέος κύκλος Ελπίδας.
Ηγεσία – Προσωπικότητα, που λειτουργώντας ενωτικά, μπορεί στις καθορισμένες συνθήκες να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να κινητοποιήσει δυνάμεις και πόρους, να επενεργήσει δραστικά στα κέντρα ισχύος, να ωθήσει με δημιουργικό τρόπο τα πράγματα σε Νέα Εποχή.
Ηγεσία – Προσωπικότητα, με το αντίστοιχο δίπλα της, συλλογικό, ενωτικό, δυναμικό Επιτελείο, το οποίο θα συγκροτηθεί με ευρύτητα και θα αναδειχθεί από τις δημιουργικές και υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.
Μετά τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων από την εμπνευσμένη ηγετική διεύθυνση και την ομόθυμη υλοποίηση του Σχεδίου Ανόρθωσης η ζωή του Τόπου μπορεί να περάσει σε νέα υψηλότερη φάση και να πορευθεί στις νέες συνθήκες οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και παραταξιακού βίου.
Η Πατρίδα μας, η εκ των ενόντων ηγετική της συλλογικότητα, έδειξε ότι διαθέτει τέτοια ανακλαστικά.
Στην πρόσφατη Ιστορία της, – όταν βρέθηκε σε οριακό σημείο, σε μεταίχμιο αδιεξόδου -, ενήργησε με αποφασιστικότητα, ανάλογα. Θυμίζω το 1910 με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η πείρα αυτή είναι κοινή πείρα του Έθνους και στις κρίσιμες, οριακές στιγμές, πρέπει να μας διδάσκει και να μας καθοδηγεί.
Θεωρώ, και νομίζω ότι εκφράζω τις σκέψεις όλων σας, ότι αυτή η αναγκαία, άμεση, ελπιδοφόρα προοπτική δεν αφήνει κανέναν σας ασυγκίνητο.
Όλα δείχνουν, ότι, ως στελέχη και αντιπρόσωποι της κοινωνίας, αυτά αποτελούν και δικός σας κοινό τόπο και ότι ανάλογη πρέπει – και μπορεί – να είναι η σχετική, αποφασιστική σας πρωτοβουλία για την έξοδο του Τόπου από την πρωτοφανή κρίση και τα αδιέξοδα εξόντωσης του.
Συμφωνία όλων για μια Ηγεσία ικανή και αποτελεσματική, ενότητα όλων μαζί της, και συντονισμένη κοινή προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα για την πραγματοποίηση Σχεδίου Ανόρθωσης για μια απαραίτητη χρονική περίοδο.
Μια τέτοια Τοπική Αρχή με τα χαρακτηριστικά ”κυβέρνησης εθνικής ανάγκης”, που θα επικυρωθεί από την εκλογική διαδικασία θα διαθέτει κύρος, ισχύ και εκτόπισμα για να πετύχει τους ζωτικούς για τον Τόπο στόχους.
Η αξιοποίηση της θεσμικής δυνατότητας των δημοτικών εκλογών αποτελεί καθοριστική ευκαιρία, καίρια στιγμή.
Μπορείτε να κάνετε την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών, με την ενιαία και ενωτική υποστήριξη και υπόδειξη της κατάλληλης Ηγετικής Προσωπικότητας, στιγμή καθοριστική, στιγμή ιστορική για τον Τόπο. Στιγμή έναρξης ενός νέου κύκλου Ελπίδας και Ανόρθωσης, μιας Νέας Εποχής.
Μπορείτε να αναλάβετε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Προχωρήστε, λοιπόν.
Η κοινωνία αναμένει και προσδοκά και η Ιστορία σας παρακολουθεί.
Πιστεύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε το Καλύτερο, τη Νέα εποχή, έχετε την έγνοια και την αγάπη μου.
Στη διάθεσή σας.
Με ειλικρινή εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ για τα ΓΡΕΒΕΝΑ
( το Προγραμματικό Πλαίσιο, όπως παρουσιάσθηκε
με ομιλία μου
στις 3 Μαρτίου 2019, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Γρεβενών )
…………………………………………………………………………………………………………………
Συμπολίτες των Γρεβενών,
Συμπατριώτες,
Φίλες & Φίλοι,
Η επιλογή της σημερινής ημέρας , 3 Μαρτίου, για την ομιλία μου δεν είναι τυχαία. Έχει μέσα του έναν βαθύ συμβολισμό κι ένα γνήσιο μήνυμα. Ήταν οι ίδιες μέρες του Μαρτίου του 1980. Τότε, που βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του, στο ξεδίπλωμά του, ο ενωμένος Πανγρεβενιώτικος Αγώνας με στόχους την έξοδο από τη φτώχεια και την απομόνωση, την αποκατάσταση των αδικιών, τη στήριξη και την ανάπτυξη. Η πάνδημη, τότε, συμμετοχή στις εκδηλώσεις, την κινητοποίηση και την τριήμερη απεργία, η ενότητα και η αλληλεγγύη, έχουν μέσα τους ένα δραστικό, κεντρικό μήνυμα, ένα διαχρονικό, καθοδηγητικό δίδαγμα. Αυτό το νήμα κρατώ, κι αυτό το νόημα θέλω να μεταφέρω σ΄ όλους σας. Μ΄ αυτό τον συμβολισμό θέλω να συνδέσω τη νέα μας ενωτική, ανορθωτική, αναπτυξιακή προσπάθεια, με αυτό το μήνυμα θα ήθελα να μπολιάσω τη νέα γενιά και να συνεγείρουμε την κοινωνία των Γρεβενών, πιστεύοντας ότι αυτός είναι και ο μόνος δρόμος της Νίκης και της πραγματικής Ελπίδας.
Τότε, τις ίδιες μέρες του 1980, δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για την πλειοψηφούσα δημοκρατική παράταξη υπό τον αείμνηστο δήμαρχο Μιχάλη Παπαδόπουλο, βρέθηκα, εδώ, μαζί με την τότε τοπική ηγεσία, δίπλα σας, στην μεγάλη πρωτόγνωρη, κοινωνική κινητοποίηση που σφράγισε συνειδήσεις και εξελίξεις. Και, τώρα, σε κείνο το δίδαγμα πιστός, εκείνου του μηνύματος φορέας, ανταποκρινόμενος στο Προσκλητήριο, γαλουχημένος στην αγάπη για τον Τόπο όπου είδαμε το φως του Κόσμου κι όπου θα το αποχαιρετίσουμε, βρίσκομαι, εδώ, μαζί σας, με όραμα και σχέδιο για μια νέα πορεία σύμπνοιας, ανάτασης και συνευθύνης.
Ο Τόπος μπορεί να ορίσει τη Μοίρα του, αν ξεφύγει από τις κλειστές και στενές προσωπικές παγιδεύσεις, και βάλει μπροστά : τους μεγάλους στόχους και τον θετικό, συλλογικό εαυτό του.
Φίλες και Φίλοι,
Δεν θα μπορούσα να προχωρήσω στο κύριο μέρος της ομιλίας μου, αν δεν έλεγα δυο λόγια για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
Έχω γράψει, έχω μιλήσει κι έχω δημοσιεύσει για το ζήτημα αυτό κατ΄ επανάληψη τους τελευταίους πέντε (5) μήνες και ιδιαίτερα από την ημέρα που διέρρευσε το Πόρισμα της Επιτροπής για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου με τη συγχώνευση του ΤΕΙ. Η ανάλυση, η κριτική και οι προτάσεις μου, με αντίληψη απολύτως ρεαλιστική, αξιοποιώντας το διακηρυκτικό πνεύμα αλλά και τις εμφανιζόμενες αντιφάσεις του Πορίσματος , έγιναν όχι μόνο υπό το τοπικό πρίσμα των Γρεβενών , – δικαιοσύνης και ισομερούς χωροκατανομής -, αλλά, επίσης, και υπό το πρίσμα της ίδρυσης και εξακτίνωσης ενός σύγχρονου, καινοτόμου, αναπτυξιακού ελληνικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρότεινα, και εξακολουθώ να προτείνω, και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση, τώρα, μετά το σχετικό νομοσχέδιο, ως ελάχιστη, δίκαιη και λειτουργική για τα Γρεβενά και το Πανεπιστήμιο, συνολικά, την παρακάτω αδιάσπαστη δέσμη – λύση :
1ον. – Μία (1) Πανεπιστημιακή Σχολή με πέντε τουλάχιστον (5) Τμήματα και συγκροτημένη λειτουργούσα Γραμματεία στα Γρεβενά.
2ον. – Ένα (1) Εθνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Αειφορίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
3ον. – Ένα (1) ΚΕΚ πανεπιστημιακής κατάρτισης, το ΚΕΚ φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών & προϊόντων.
Ταυτόχρονα, για την άμεση πραγματοποίηση, πρότεινα την άμεση αξιοποίηση των δομών που τώρα καταρρέουν εγκαταλειμμένες, του νοσοκομείου από ευεργεσία – δωρεά του Κ. Ταλιαδούρη και του Πνευματικού Κέντρου Λαδά.
Απηύθυνα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, από το Δεκέμβρη, και εν συνέχεια δημόσια, δύο φορές, και προς όλα τα Συλλογικά Όργανα των Φορέων επιστολές, με αυτό το περιεχόμενο, όπου εκτός από την ανάλυση και τις συγκεκριμένες στοχεύσεις, με βάση και τη σημαντική μου πείρα, του 2001 -2003 από την ίδρυση του ΤΕΙ Γρεβενών, πρότεινα μια πολύ ευρεία, αγωνιστική συσπείρωση των Φορέων και της Κοινωνίας, με την αξιοποίηση και των δικών μας πανεπιστημιακών στη Θεσσαλονίκη και παντού στην Ελλάδα , καθώς και κάθε άλλου σημαντικού ερείσματος μας, ώστε να διαμορφωθεί ένας θετικός, ισχυρά υποστηρικτικός για τους στόχους μας συσχετισμός. Παράλληλα, ο ίδιος, μαζί με άλλους συμπατριώτες προχώρησα, στη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου για τους στόχους αυτούς που απευθύνονταν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας. Υπογραφές, που έθεσα στη διάθεση του δημάρχου και του Δ.Σ. για την ενίσχυση του αγώνα που τόνιζα ότι οφείλουμε να διεξάγουμε και τη διεύρυνση της μαζικής συσπείρωσης.
Δεν επιθυμούμε την όξυνση, ούτε τη σύγκρουση. Όμως απέναντι σε μια γραμμή που είναι και αποδεικνύεται μειωτική και εξοντωτική για τον Τόπο, οφείλουμε να αντιδράσουμε αποφασιστικά, ενωμένα, διευρυμένα , με διάρκεια. Και θα το κάνουμε ! Η περίοδος των υποχωρήσεων, των ενδοτισμών, των εύκολων αντιπάλων παρήλθε. Έχουμε και πρόταση, και σχέδιο, και ανάστημα, και δυνάμεις και δω, και στην Ελλάδα, και στον Κόσμο. Δεν διεκδικούμε παρά το Δίκιο μας και μια καλύτερη θέση σύμφωνη με τα εισφερόμενα και τους κόπους μας. Η πριν από πέντε (5) ημέρες, σχετική δήλωση μου, αυτό το νόημα έχει. Την επαναλαμβάνω : ”Αυτό που αποφάσισαν για τα Γρεβενά (3 τμήματα) δεν τιμά κανέναν ! Τους λέμε, λοιπόν, ότι είμαστε αποφασισμένοι να το ανατρέψουμε !”
Δεν υπάρχουν περιθώρια…
Ποιοί έχουν ακόμα αυταπάτες ;
Ποιός θα σε σώσει, αν δεν παλέψεις εσύ να σωθείς ;…
Στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύονται 6 Σχολές, 3 στην Κοζάνη όπου και το διοικητικό κέντρο του Πανεπιστημίου, 2 στη Φλώρινα, 1 στην Καστοριά, στα Γρεβενά καμία ! Στο νέο Πανεπιστήμιο θα αναπτυχθούν 32 τμήματα, στα Γρεβενά 3 ! Λίγο χαμηλότερα από το 1/10 !… Για το 3ο μάλιστα από τα τμήματα των Γρεβενών, σύμφωνα με την Απόφαση: ”η έναρξη της λειτουργίας του θα καθορισθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Και για να συμπληρωθεί η εικόνα : Η Πτολεμαΐδα, ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, με σειρά προνομίων, έχει ήδη σε λειτουργία τη Σχολή Πυροσβεστών, και εκτός από αυτήν έχει άλλα 3 τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι πλέον δεν έχει κάνεις καμία αμφιβολία για την θέση στην οποία τοποθετούνται τα Γρεβενά ! Πολύ πίσω κι από την Πτολεμαΐδα…
Ρωτάω, λοιπόν, η πρόκληση αυτή έπεσε στον Τόπο αυτό από τον ουρανό ; Επί 5 μήνες δεν υπάρχει το ζήτημα αυτό ; Μα, η πρόταση της δημοτικής αρχής, που τη θεωρούσαν και επιτυχία, δεν ήταν ακριβώς αυτή, των 3 τμημάτων ; Τί θα διεκδικήσουν, κατά πως λένε, στην Κοζάνη, στη φάση της διαβούλευσης ; Αφού, η πρότασή τους υλοποιήθηκε !
Ας είμαστε ειλικρινείς και στοιχειωδώς σοβαροί. Νομίζω ότι μαζί με τις προκλήσεις, καιρός είναι να τελειώνουν και οι φαρισαϊσμοί.
Κι ας το ακούσουν κι ας το αντιληφθούν όλοι στα Κέντρα Εξουσίας από την Κοζάνη μέχρι την Αθήνα, ώστε να βρούμε άμεσα κοινό βηματισμό και αποδοτικό έδαφος συνεργασίας για την Ανόρθωση των Γρεβενών : η εποχή των υποχωρήσεων, του ενδοτισμού και των εύκολων αντιπάλων ανήκει στο παρελθόν, τελείωσε. Είμαστε εδώ με προτάσεις, με ανάστημα, με δυνάμεις, για ισότιμη συνεργασία για τον Τόπο μας και το Μέλλον του.
Η κοινωνία των Γρεβενών δεν μπορεί πια να συμβιβάζεται στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Δεν μπορεί να ζεί μέσα σ’ έναν παραλυτικό ρόγχο εξουθένωσης της. Αντιδρά και αναπτύσσει μια νέα δυναμική. Δημιουργεί μαζί μας μια νέα προοπτική.
Συμπολίτες των Γρεβενών, συμπατριώτες,
Φίλες & Φίλοι,
Βιώνεται την κατάσταση.
Εξαιρετικά κρίσιμη και προβληματική σε όλους τους τομείς.
Η χειρότερη της μεταπολίτευσης.
Αισθήματα απογοήτευσης και τάσεις φυγής.
Εικόνες ερήμωσης.
Τα Γρεβενά πρώτα στην αρνητική πρωτιά εξόδου, ιδιαίτερα των νέων, προς το εξωτερικό και τα αστικά κέντρα.
Ο δήμος Γρεβενών, σήμερα, είναι εφάμιλλος του δήμου Τυρνάβου. Όμως από 30.564 κατοίκους το 2001, στην απογραφή του 2011 καταγράφει μόλις 25.905 κατοίκους. Δηλαδή, μόλις 905 κατοίκους πάνω από το όριο των 25 χιλ. κατοίκων. Σχεδόν στο πληθυσμιακό όριο και κινδυνεύει να υποβαθμισθεί στη 2η κατηγορία των μικρών δήμων, στο επίπεδο, δηλαδή, της Καλαμπάκας (Μετεώρων), του Αμυνταίου, των Σερβίων, της Κόνιτσας. Όπου μεταξύ των άλλων το καταστροφικότερο είναι η θεαματική μείωση, σχεδόν στο -40 %, των παρεχόμενων κεντρικών πόρων.
Ο πιο γερασμένος νομός της Ελλάδας είναι ο νομός Γρεβενών.
Από το 1991 έως το 2011 έχασε το 40 % του πληθυσμού του.
Το 47%, σχεδόν το μισό, του πληθυσμού είναι συνταξιούχοι και μαθητές, δηλαδή μή ενεργός οικονομικά.
Το 28% αυτοαποσχολούμενοι.
Κρίσιμο είναι το συγκριτικό γεγονός ότι ενώ, π.χ., η Φλώρινα με την οποία θα μπορούσαν να συγκριθούν τα Γρεβενά ανακάμπτουν σε αριθμό επισκεπτών, μολονότι πιο ακριτική περιοχή, και βρίσκονται ήδη σχεδόν σε 5πλάσιο αριθμό επισκεπτών ψηλότερα από τα Γρεβενά, τα Γρεβενά παρουσιάζουν μια πολύ αργή αύξηση επισκεπτών, σχεδόν στασιμότητα.
Η εκτίμηση είναι ότι απ΄ αυτή την κατάσταση, απ΄ αυτή την υποχώρηση περίπου 11- 12 εκατ. € χάνονται από την τοπική οικονομία. Δηλαδή, περίπου το μισό του προϋπολογισμού του Δήμου.
Το αύριο διαγράφεται ακόμη πιο σκοτεινό απ΄ το σήμερα.
Η απαισιοδοξία κυριαρχεί.
Η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου και σύμπνοιας, η διευρυμένη αδιαφορία και η διάβρωση της υπευθυνότητας εγκαθιστούν ένα περιβάλλον μόνιμου αδιεξόδου.
Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις σε ανέξοδες υποσχέσεις είναι πολλές, δικαιολογημένες και σχεδόν όλες έχουν προέλευση την αρνητική κοινωνική εμπειρία.
Κι όταν στους κόλπους μιας κοινωνίας έχει βουλιάξει το νόημα και ο σκοπός της αποστολής της, όταν έχει χαθεί η δυνατότητα καθορισμού του πεπρωμένου της, τότε ξεσπάνε όλοι οι μικροεγωισμοί, ατόμων και κλειστών ομάδων.
Εδώ βρισκόμαστε, λοιπόν.
Εσείς, ο καθένας από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης του, από τις σκληρές συνθήκες εξουθένωσής του, από τον οικονομικό του στραγγαλισμό, από τον πόνο του ανέργου παιδιού του, ή του μετανάστη επιστήμονα γιού του, από τα σωρευμένα και αδύνατο να εξυπηρετηθούν χρέη του, – όλοι σας -, μπορείτε να πείτε πολύ περισσότερα, βαρύτερα και μελανότερα από μένα.
Χωρίς, μάλιστα, να έχουμε θίξει τίποτα από την καθίζηση, στο επίπεδο των αξιών, των ιδεών, του πολιτισμού, των νοοτροπιών, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος…
Τίθεται το καίριο, το ζωτικό (με την έννοια της ζωής και του θανάτου) ερώτημα : μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι ή χρειάζεται κάτι δραστικό, κάτι συνεγερτικό, κάτι μακρόπνοο και μεγάλο. Κάτι Άλλο, πέρα από όσα είδαμε, βιώσαμε, μας απογοήτευσαν και τα απορρίπτουμε.
Θέσετε το ερώτημα αυτό στον εαυτό σας, στους δικούς σας, στους συνεργάτες σας, στους φίλους σας, παντού. Και απαντήστε με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Στο τέλμα αποσύνθεσης, ή σε οργανωμένο, ενωτικό εγχείρημα ζωής και Ανόρθωσης ;
Κοιτάζω τον καθένα, την καθεμιά στα μάτια και σας λέω : σκεφθείτε και απαντήστε καθαρά, μη θολώνει η ματιά σας από άλλες παρεμβολές κι από παράπλευρους θορύβους. Έρχεται η ώρα – και είναι τώρα – για την Απόφαση. Κι αν πούμε, αν πείτε το μεγάλο ΝΑΙ, – ναι, που θα ΄λεγε κι ποιητής, ”να βγάλουμε τον ήλιο από τη λάσπη”, πρέπει να το πάμε και να πάμε παντού, ”να σπρώξουμε με γόνα και με στήθος”.
Αυτό είναι το στοίχημα ζωής : Στον αργό θάνατο ή στην Ανόρθωση ;
Μ΄ αυτό αναμετρόμαστε. Εδώ , εφ΄ ω ετάχθημεν. Εδώ που είδαμε του Ήλιου το Φως, εδώ που θα τον αποχαιρετίσουμε.
Δεν ζητούμε από κανέναν να αρνηθεί τις οποιεσδήποτε συγγενικές, φιλικές, ή επαγγελματικές σχέσεις, το αντίθετο, θέτοντας ως προτεραιότητα τον Τόπο και την έξοδό του από το τέλμα, υπηρετούμε αποτελεσματικότερα και τις σχέσεις αυτές, τις προσφέρουμε νέο περιεχόμενο, οξυγόνο που τις λείπει, τις ενισχύουμε με πρόσθετους πόρους, πράγματα που θα έρθουν μόνο αν ο Τόπος πάει μπροστά, η Οικονομία ανακάμψει και η Κοινωνία ανορθωθεί. Όποιος βλέπει και μεριμνά πρώτα για τον Τόπο βλέπει και υποστηρίζει καλύτερα και το δικό του συμφέρον. Σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες αποσύνθεσης δεν υπάρχουν προσωπικές λύσεις, – όλες αυτές οι λύσεις κατρακυλούν στην αποσύνθεση και στο μοιραίο.
Η επιλογή μας αυτή, – η επιλογή ενός ενωτικού και οργανωμένου
εγχειρήματος ζωής και Ανόρθωσης-, δεν είναι μια απόφαση εξαναγκαστική, αλλά μια Απόφαση συνειδητή, μια Απόφαση ευθύνης, που πρέπει να εμφανισθεί με πράξεις, με στράτευση, με συμμετοχή στο Σχήμα Αγώνα, με ενωτική ένταξη στην Παράταξη Μάχης.
Σε μια τέτοια ενωτική Παράταξη Μάχης, μέσα σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης και παρακμής, όπου οι απαιτήσεις δραστικών λύσεων και αποτελεσματικής διοίκησης θα είναι υψηλές και πολλές, οι πρώτες θέσεις ανήκουν στα διακριτά και διακεκριμένα στελέχη της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, των επιστημών, της εργασίας, του πολιτισμού, των γυναικών, της νεολαίας. Αυτοί θα είναι οι φορείς του παραδείγματος, αυτοί μπορεί και πρέπει να είναι το ενωτικό, ηγετικό επιτελείο της Μάχης, αυτοί μπορούν να εγγυηθούν σε πρώτο βαθμό τη Νίκη, την Ανόρθωση και τη Νέα Εποχή.
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι τούτο, η πρωτοποριακή συμμετοχή και ένταξη των κοινωνικών στελεχών όπως περιγράφηκε, δεν αποτελεί εκ μέρους μου μια ευχή, αλλά τον αναγκαίο και ικανό όρο για την ύπαρξη και το επιτυχημένο ξεδίπλωμα της πορείας μας.
Φίλες και Φίλοι,
Θα ήθελα, τώρα, συνοπτικά να σας παρουσιάσω τους άξονες του Προγραμματικού Πλαισίου.
Υπογραμμίζω ότι το Προγραμματικό Πλαίσιο δεν αποτελεί έναν κατάλογο επιθυμιών , ούτε μια έκθεση καλών προθέσεων. Αποτελεί ένα συνεκτικό, αρθρωμένο, καλά σχεδιασμένο Πλάνο για την ανακοπή και γρήγορη αναστροφή της παρακμιακής πορείας, και, παράλληλα, την ρεαλιστική ανάκαμψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και του επιπέδου της ποιότητας διαβίωσης και του περιβάλλοντος του Δήμου.
– Η κεντρική Ιδέα, η αρχιτεκτονική σύλληψη για έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό Δήμο της Νέας Εποχής είναι : ο Δήμος Στρατηγικό, Συντονιστικό Κέντρο ενός πολύμορφου Δικτύου.
Φαντασθείτε έναν Δήμο, όπου την Πόλη των Γρεβενών θα βρίσκεται στη θέση ενός Κεντρικού Κόμβου, με έναν περιβάλλοντα ιστό όπου θα υπάρχουν τοποθετημένοι Περιμετρικοί Κόμβοι των σημαντικών οικισμών συνδεδεμένοι με αντένες και πάσης φύσεως δίκτυα, ακολουθώντας και το υπαρκτό γεωγραφικό υπόβαθρο.
Ο Δήμος Γρεβενών θα είναι ένας Δήμος Ψηφιακός, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αμεσότητα επεξεργασίας των θεμάτων και αποτελεσματικής δράσης και παρέμβασης.
Ο Δήμος Γρεβενών θα οργανωθεί σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο, που ως μοντέλο ενός κυκλικού ιστού με κόμβους, το περιέγραψα, άμεσο και καθημερινού ενδιαφέροντος για τον κάθε πολίτη θα αφορά την γεωγραφική επικράτεια εντός του νομού Γρεβενών.
Το δεύτερο θα αφορά όλους τους Γρεβενιώτες εντός της Ελλάδος.
Και το τρίτο θα αφορά τον Γρεβενιώτικο Ελληνισμό παντού στον Κόσμο.
Για κάθε θέμα από τον Κεντρικό Κόμβο θα διαχέεται ενημέρωση και προς τα τρία επίπεδα. Για κάθε κρίσιμο ζήτημα θα ζητούνται γνώμες και υποστήριξη και από τα τρία επίπεδα. Για κάθε μείζον ζήτημα, ο Δήμος θα μπορεί να έχει ζωντανή τηλεδιάσκεψη με κάθε σημαντικό κέντρο ή προσωπικότητα υποστήριξης του.
Σε ψηφιακή βάση, θα συγκεντρώσει, θα καταγράψει και θα κωδικοποιήσει ανά αξίωμα, ειδικότητα, ρόλο και προσόντα όλο το ανθρώπινο Γρεβενιώτικο δυναμικό, παντού. Θα καταγράψει κάθε οργανωμένη γρεβενιώτικη συλλογικότητα οπουδήποτε στην Ελλάδα κια τον Κόσμο, εγκαθιστώντας ένα πυκνό δίκτυο -ιστό σχέσεων.
Ο Δήμος Γρεβενών θα πάψει από τον πρώτο κιόλας χρόνο να είναι ένας γερασμένος δήμος στο νοτιοδυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα είναι ένας Δήμος του Ελλαδικού και Παγκόσμιου Γρεβενιώτικου Ελληνισμού, όχι των 25.000 αλλά των 100 των 120.000 ανδρών και γυναικών. Στόχος θα είναι με την επόμενη απογραφή του 2021 ο Δήμος Γρεβενών να ξαναφτιάξει το νομό Γρεβενών εκλογική περιφέρεια δύο (2) εδρών.
Η Ψηφιακή οργάνωση του Δήμου θα του επιτρέπει να είναι στην πράξη και διαρκώς ένας Δήμος Ανοιχτός στην κοινωνία, στις νέες ιδέες, στις προτάσεις, στην κριτική. Να είναι γρήγορος στις αποφάσεις του και αποτελεσματικός στις δράσεις του.
Η ψηφιακή υποδομή του Δήμου θα του δώσει τη δυνατότητα, με κέντρο λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας να καταγράφονται φωνητικά και ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις, οι κλήσεις, οι διαμαρτυρίες, τα παράπονα και οι προτάσεις των πολιτών. Εντός 2 ημερών θα λαμβάνουν απάντηση για το αίτημά τους, και εντός εβδομάδος οι απλές υποθέσεις υποδομών, καθαριότητας, ύδρευσης κλπ θα ολοκληρώνονται.
Ο Δήμος Γρεβενών θα αποτελέσει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Έξυπνης Πόλης (της Smart City), με χρηματοδότηση 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι απλώς έναν Ψηφιακό Δήμο, αλλά μια ψηφιακή Πόλη. Με ελεύθερο Wi-Fi, ελεύθερη πρόσβαση στο Internet σε όλη την Πόλη των Γρεβενών και σταδιακά σε όλους τους οικισμούς.
Ο Δήμος θα οργανώσει και θα αναπτύξει την Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Γρεβενών, μέσω της οποίας όλοι οι Φορείς, και όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, αλλά, οπωσδήποτε όλα τα προϊόντα του τόπου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες των Γρεβενών θα μπορούν να αναζητηθούν, να αγορασθούν και να αξιοποιηθούν για συμφωνίες και συμπράξεις.
Ο Δήμος Γρεβενών θα αποτελεί την ομπρέλα, την Κεντρική Πλατφόρμα προβολής και διάχυσης της ενημέρωσης. Κάθε επισκέπτης μόλις θα εισέρχεται στο πεδίο της Ψηφιακής Πόλης των Γρεβενών θα έχει στο κινητό του ελεύθερα τη δυνατότητα να βρεί, να αγοράσει, να κινηθεί και να εξυπηρετηθεί για όλα. Και από παντού, από κάθε σημείο της Γης, οι Γρεβενιώτες, θα έχουν τη δυνατότητα να βρούν αυτό που θέλουν, να συνεργασθούν με όποιον θέλουν, να θέσουν και να πετύχουν ωφέλιμους στόχους, να αναπτύξουν δεσμούς και κοινές δραστηριότητες επιχειρηματικές, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές.
Ο Δήμος με αυτόν τον άμεσο και πολλαπλά ωφέλιμο τρόπο, αλλά και μέσω ενός σταθερού Φόρουμ των φορέων (Επιμελητήριο, Ένωση, Εργατικό Κέντρο, ΤΕΕ, Επαγγελματικοί & Επιστημονικοί Σύλλογοι κλπ), που θα συνεδριάζει τακτικά ανά τρίμηνο, θα συντονίζει και θα παρεμβαίνει δημιουργικά για τους στόχους ανάκαμψης, προώθησης και επίλυσης ζητημάτων της οικονομικής ζωής και των αναπτυξιακών υποδομών.
Η εγκατεστημένη Ψηφιακή δυνατότητα συνδυασμένη με τη δορυφορική κάλυψη θα παρέχει στο Δήμο την πρόσθετη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα δάση μας από πυρκαγιές για άμεση επέμβαση, τα χωριά μας από ακραία καιρικά φαινόμενα για εστιασμένη βοήθεια, τα πιθανά ατυχήματα ή την ύπαρξη προβλημάτων εγκλωβισμού για ταχεία δράση.
Κι αφού θα έχουμε τους πρώτους κιόλας μήνες θα έχουμε δημιουργήσει έναν Παγκόσμιο Δήμο Γρεβενών, ο νέος θεσμός που θα δημιουργηθεί – με τίτλο τα ”Γρεβενά της Ελλάδας και του Κόσμου” – ανά δύο έτη θα οργανώνει και θα πραγματοποιεί το Συνέδριο των απανταχού Γρεβενιωτών, με δύο μεγάλες ενότητες : 1η Ενότητα: Ιστορία, Λαογραφία, Παραδόσεις, – 2η Ενότητα : Ανάπτυξη, Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες, το Οικονομικό Δίκτυο των Γρεβενιωτών για Επενδύσεις και Εμπόριο. Τα υλικά των Συνεδρίων θα εκδίδονται και θα κυκλοφορούν και οι κατατεθείσες προτάσεις θα αποτελούν βάση για σχεδιασμό και υλοποίηση με στόχο θετικά αποτελέσματα για τον Τόπο.
Τα Γρεβενά θα αναπτύξουν άμεσα ενεργή, στοχευμένη πολιτική αδελφοποιήσεων με πόλεις της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αμερικής. Κριτήρια για την ανάπτυξη του Δικτύου των αδελφοποιήσεων, από το οποίο αναμένεται να υποστηριχθεί σημαντικά ο Δήμος Γρεβενών, θα είναι : η Ιστορία, η ύπαρξη ακμάζοντος Γρεβενιώτικου Ελληνισμού στη σημερινή ή σε παρελθούσα ιστορική περίοδο, η κοινότητα – η ταυτότητα γεωφυσικών, γεωοικονομικών, παραγωγικών, ή/και περιβαλλοντικών στοιχείων, η καινοτομία και οι νέες εφαρμοσμένες τεχνολογίες, οι πρωτοποριακοί πολιτιστικοί θεσμοί και οι νεολαιίστικες δράσεις.
Κάθε Πάσχα, η εβδομάδα μετά την Ανάσταση, με τον ισχυρό συμβολισμό που έχει για τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα για τον Μεταναστευτικό Ελληνισμό η Ανάσταση, – η θριαμβευτική επιστροφή στη Ζωή -, θα θεσμοθετηθεί ως εβδομάδα, -σαν μια Μπιενάλε-, των Γρεβενιωτών Καλλιτεχνών του Εξωτερικού. Από εδώ, με προορισμό όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα παρουσιάζονται έργα τους, εδώ θα είναι υποχρεωμένα τα μέσα ενημέρωσης και όλοι οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό να έρθουν για να δούν και να συνομιλήσουν με τους δικούς μας καλλιτέχνες του Εξωτερικού. Εδώ θα κλείνονται οι συμφωνίες συνεργασιών μαζί τους. Εδώ, και οι δικοί μας από την Ελλάδα Γρεβενιώτες καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα ισότιμα και συμπατριωτικά να συνεργασθούν, να συμπράξουν μεταφέροντας το έργο τους στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα Τιμώμενο πρόσωπο, φροντίζοντας έτσι για την προβολή του Τόπου και μέσα από τον ίδιο τον συμπατριώτη μας καλλιτέχνη.
Κάθε Χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του, στην Πόλη αλλά και Περιφερειακά θα απλώνεται το Φεστιβάλ των Γρεβενών, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι δικοί μας καλλιτέχνες, όλων των τομέων (μουσική, θέατρο, εικαστικά, λογοτεχνία, λαογραφία, χορός) με τα έργα τους και οι συνεργασίες τους, όλων των σχημάτων, νεανικών, επαγγελματικών, ερασιτεχνικών. Ιδιαίτερα από το Μάϊο μέχρι το Σεπτέμβριο, θα αξιοποιούνται και οι εξωτερικοί χώροι και τα τοπία της Φύσης του καταπληκτικού αυτού περιβάλλοντος του Τόπου, με οικολογική ευσυνειδησία και υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία.
Στην Ευρωπαϊκή Μέρα της Μουσικής, κάθε 21 Ιουνίου, τα Γρεβενά, με την πλούσια, όχι μόνο δημοτική αλλά και λαϊκή και έντεχνη μουσική παράδοση θα δίνουν το δικό τους παρόν, με εκδηλώσεις τους εδώ και σε άλλες περιοχές, τιμώντας κάθε χρόνο κι έναν δικό τους άνθρωπο, ένα άνθρωπο – υπόδειγμα από το χώρο της Μουσικής. Επιδίωξή μας θα είναι να αναπτυχθούν συνεργασίες με ευρωπαϊκές πόλεις και σχήματα πλούσιας μουσικής παράδοσης με ανταλλαγές, κοινές πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια.
Η Μέρα της Ποίησης, κάθε 21 Μαρτίου, συνοδευόμενη όχι μόνο από παρουσιάσεις ποιητών και ποιητικών έργων, αλλά και από μελοποιημένα έργα θα κατέχει στην Πόλη αυτή, της Δημοτικής Ποίησης και των πολλών και αφανών ποιητών θέση ξεχωριστή, θα αποτελεί ένα Τοπικό και Πανελλαδικό φόρουμ υψηλής στάθμης, περιλαμβάνοντας και μέρος διαγωνιστικό.
Για τις δραστηριότητες αυτές και άλλες, κλειδί είναι η συνεργασία του Δήμου με την πολύ σημαντική, φιλόδοξη και θετική προσπάθεια συμπολιτών μας για την ίδρυση και λειτουργία ”Σύνδεσμο Γραμμάτων & Τεχνών”. Μαζί τους θα εξελίξουμε το Σύλλογο τους αυτό, – το Σύνδεσμο -, στο θεσμό της Λέσχης Ιστορίας, Γραμμάτων & Τεχνών και θα μπορέσει να αξιοποιήσει τους σημερινούς συντελεστές του και την εμπειρία τους και να αποτελέσει την κινητήρια, δημοτική, συλλογική δύναμη στους τομείς που ο τίτλος περιγράφει και στις δραστηριότητες που ήδη στα πρώτα τους στάδια έχουν ξεκινήσει. Έδρα του νέου αυτού θεσμού θα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο Λαδά, όπου αφού δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου για χρήση του από το νέο Πανεπιστήμιο, θα συντηρηθεί, θα ανακαινισθεί και θα οργανωθεί για τους σκοπούς αυτούς.
Για το 2020 θα καταθέσουμε πρόταση για να γίνουν τα Γρεβενά : Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2020. Να έρθει στα Γρεβενά ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός, να γίνουν τα Γρεβενά η Ευρωπαϊκή Πόλη του Αθλητισμού. Με παγκόσμιους πρωταθλητές στο δυναμικό μας, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, με σπουδαίες αθλήτριες και αθλητές σχεδόν σε όλα τα ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, η αθλητομάνα Πόλη των Γρεβενών δικαιούται αυτό τον ετήσιο θεσμό της Ευρώπης. Με σχέδιο από την πρώτη κιόλας μέρα, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επαφών μας και με φωτεινούς συντελεστές όλα τα δικά μας παιδία, κορίτσια και αγόρια στον Αθλητισμό, θα επιτύχουμε όλο το 2020 τα Γρεβενά να πλημυρίσουν νεανικά χαμόγελα και αθλητικές εκδηλώσεις σε μια ατμόσφαιρα κάλους, νεότητας, ευγένειας και άμιλλας.
Το αμέσως επόμενο, παράλληλο, βήμα θα είναι να εντάξουμε τα Γρεβενά στο ευρωπαϊκό Δίκτυο ΙNTERCITY, δηλαδή, στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων & στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας. ‘Ο,τι επιδιώκουν να μας στερήσουν από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, μειώνοντας τον αριθμό σπουδάζουσας νεολαίας, θα το αναπληρώνουμε από την κινητικότητα και τις επισκέψεις, από τις μετακινήσεις και τις συνεργασίες, από τη διαρκή εξωστρεφή μας δράση, με τη νεολαία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Θα είμαστε δίπλα σε κάθε συλλογική προσπάθεια, σε κάθε Σύλλογο αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό. Αιτήματά τους, που εξαρτώνται από το Δήμο, θα επιλύονται άμεσα. Σε αιτήματά τους προς θεσμούς της κεντρικής εξουσίας θα είμαστε η αιγίδα τους, επικεφαλής για την επίλυσή τους. Χρονίζοντα ζητήματα, όπως, π.χ., η παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την οργάνωση πίστας μοτο-κρός του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου, του Μ.Ο.Γ., θα επιλυθούν θετικά τον πρώτο κιόλας μήνα. Χρονίζουσες προτάσεις, όπως, π.χ., η υποστήριξη και η αιγίδα στο Όρλιακας Race ή στο Eduro θα πρέπει οι θετικές μας απαντήσεις να θεωρούνται βέβαιες.
Φιλοδοξία μας είναι σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο, μετά και την περυσινή επιτυχημένη εκδήλωση “DOWN Hill” να οριοθετήσουμε, να πολλαπλασιάσουμε και να επεκτείνουμε τις ποδηλατικές διαδρομές. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα καταβάλουμε για να πετύχουμε τη λειτουργία της χαραγμένης ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής από Βωβούσα μέχρι Καλαμπάκα, μέσω του μοναδικού ορεινού ανάγλυφου των Γρεβενών, και να διοργανώσουμε το καλοκαίρι του 2021 την πρώτη επίσημη, ετήσια Παγκόσμια Ποδηλατική Διαδρομή.
Η Νεολαία των Γρεβενών, επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενοι, σπουδαστές, μαθητές, αθλητές, – όλοι -, θα αποκτήσουν το δικό τους Σπίτι, το δικό τους Κέντρο στο Δήμο. Ο Δήμος ανοίγει και ανοίγεται στους νέους. Θέλουμε να μάθουμε από τους νέους, θέλουμε τις πρωτοβουλίες τους, θέλουμε το δυναμισμό και τη δημιουργία τους. Θέλουμε μια Πόλη, ένα Δήμο, έναν Νομό για τους νέους, με τους νέους.
Θα τους στηρίξουμε με υποδομές, με δικτύωση, με γραμματειακή φροντίδα για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, το ταλέντο τους, τις εκδηλώσεις τους. Θα δημιουργήσουμε από τον πρώτο μήνα ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ραδιόφωνο και θα το παραδώσουμε για 24ώρη λειτουργία, πλήρη οργάνωση και προγραμματισμό στους νέους. Μαζί τους, και τα υπαρκτά τοπικά μέσα μπορούν να έχουν και να αναπτύξουν δυναμικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς ενδιαφερόντων τους, επεκτείνοντας, όλοι μαζί, την απήχησή τους και τον κύκλο εργασιών τους.
Κάθε Ιανουάριο, θα θεσμοθετήσουμε ετήσια εβδομάδα Χιονιού με κέντρο τη Βασιλίτσα, αλλά και επέκταση εκδηλώσεων στην πόλη και τις γύρω περιοχές. Προσκεκλημένοι για παρουσιάσεις γνωστοί αθλητές των χειμερινών σπόρ και χορηγοί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Η καμπάνια προσέλκυσης θα γίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πνευματικά ιδρύματα με μεγάλη νεολαιίστικη πυκνότητα. Ταυτόχρονα, θα επαναφέρουμε και θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης του 2003 για την ίδρυση του Ελληνικού Σπιτιού Χιονοδρομίας στη Βασιλίτσα, οργανισμός που αποτελεί σε Διεθνές επίπεδο την επίσημη Εθνική Αντένα για τα χειμερινά σπόρ. Δεν μπορεί η περιοχή με το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό της Ελλάδας, με την συγκριτικά πυκνότερη χιονόπτωση, γαλβανισμένη διαχρονικά στις συνθήκες των χιονισμένων τόπων, τώρα, κάθε φορά που χιονίζει να εμφανίζεται ανέτοιμη, μ΄ έναν Δήμο σε πανικό, με σύνδρομα φοβικά στην κοινωνία, με κατοίκους παραδομένους, κλεισμένους στα σπίτια. Θα αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση : θα κάνουμε το Χιόνι Γιορτή. Ας διδαχθούμε από τους Αυστριακούς στις Άλπεις, δεν είναι καλύτεροί μας, ας θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια. Κι ο Δήμος, είναι Δήμος ορεινής περιοχής, – δεν είναι Σάμος -, οφείλει να είναι πανέτοιμος. Κι όταν, σε έσχατη περίπτωση, τα φαινόμενα της Φύσης τον υπερβαίνουν οφείλει να έχει σε ετοιμότητα πάντα ένα Δίκτυο Εθελοντών.
Τα ”Ανακατωσάρια” θα αναβιώσουν. Τιμώντας και αξιοποιώντας τους δημιουργούς των πρώτων χρόνων τους, θα προχωρήσουμε στη διαμόρφωση ενός σταθερότερου θεσμού εμπλουτίζοντας -τον με νέα πολιτισμικά και μορφολογικά στοιχεία.
Η ”Γιορτή Μανιταριών” θα αποτελεί μια κορυφαία πολιτιστική εβδομάδα για ένα προϊόν που θα γίνει ΠΟΠ για τα Γρεβενά. Θα χρειασθεί για αυτό να εργασθούμε οργανωμένα, επιστημονικά και συστηματικά και στο επίπεδο της καλλιέργειας και της παραγωγής, και στο επίπεδο της κατεργασίας και της τυποποίησης, και στο επίπεδο της διακίνησης και της εμπορίας. Το Μουσείο Μανιταριών, στη Λάβδα, μπορεί και πρέπει να αναβαθμισθεί και να αξιοποιηθεί περισσότερο, συνδυάζοντας και τις ελεύθερες περιπατητικές διαδρομές με τη φυσική, αλλά αναγκαία καλά ενημερωμένη, συλλογή μανιταριού. Παράλληλα, με αυτό το προϊόν των μανιταριών, – άτυπο brand name της περιοχής -, και τη Γιορτή τους, μπορούμε να σχεδιάσουμε με Κέντρο το Δήμο σε συνεργασία με τους αντίστοιχους παραγωγούς και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εβδομάδες ή κυλιόμενα Σ/Κ γαστρονομίας των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής μας που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την αναγνώριση της ποιοτικής τους ταυτότητας και της προέλευσης τους (γαλακτοκομικά, -το ανεβατό, κρέατα, αρωματικά & φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα φυτικής παραγωγής, – σταφύλια, μήλα, καρύδια, όσπρια, κ.ο.κ.).
Η στόχευσή μας πρέπει να είναι : το διαφοροποιημένο ποιοτικό προϊόν, το σπάνιο ειδικό, τοπικό προϊόν, υψηλής και εξειδικευμένης διατροφικής αξίας προσφερόμενο με ποιότητα και με σωστή εμπορική πολιτική.
Φίλες & Φίλοι,
Αν αυτός είναι ο νέος Δήμος Γρεβενών της Νέας Εποχής, των δικτύων, της διαδικτύωσης και της δικής μας οικουμενικότητας, ο κεντρικός μας Στόχος, η κεντρική μας μέριμνα, ο Στόχος που θα διαπερνά κάθε μας απόφαση, κάθε επιλογή, κάθε δράση θα είναι : η Ανάπτυξη & η Απασχόληση.
Σε κάθε μας απόφαση θα υπάρχει ένα κριτήριο, κριτήριο που θα τη διαπερνά, κριτήριο μετρήσιμο : πόση ανάπτυξη δημιουργεί αυτή η απόφαση μας ; πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί αυτή η επιλογή μας ; πόσο και πως υποστηρίζει την ανάπτυξη ; ποιές συνθήκες διαμορφώνει για την απασχόληση ; ποιά επιπλέον κίνητρα οικοδομεί για την ανάπτυξη ;
Δεν διανοούμαι, όχι μόνο για τον Τόπο μου που χειμάζεται, αλλά για όλη την Αυτοδιοίκηση, στις σημερινές συνθήκες όπου η Πατρίδα έχει απωλέσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ, απλούστερα να το πω, του εθνικο-κοινωνικού πλούτου της, όπου 550.000 νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει, -σ΄ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν -, δεν μπορώ να δεχθώ η Αυτοδιοίκηση, ένας θεσμός ζωντανός, κοντά στο λαό, να μην σκέφτεται και να μην ενεργεί αναπτυξιακά. Η διεκδίκηση προς την Κεντρική Εξουσία θα γίνει, και θα γίνει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Επίσης, με τον καλύτερο τρόπο, και γιατί διαθέτουμε την εμπειρία (πολιτική, επιστημονική, διοικητική, επαγγελματική), και γιατί διαθέτουμε το δίκτυο σχέσεων και επικοινωνίας και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, -με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο-, θα αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, κινώντας με ταχύτητα και αξιοπιστία τον δικό μας μηχανισμό ετοιμότητας και υλοποίησης. Όμως, οι πατεράδες μας έλεγαν: ‘’με χέρι απλωμένο (εννοούσαν το ”χέρι της επαιτείας”), προκοπή δεν γίνεται’’…
Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ταυτόχρονα τρία (3) πράγματα :
1ον. Να εξοικονομήσουμε πόρους.
2ον. Να αυγατίσουμε τους πόρους που θα εισρεύσουν.
3ον. Να δημιουργήσουμε πρόσθετους νέους.
Ο τομέας της Ενέργειας είναι ένας προνομιακός τομέας, πολλά και ρεαλιστικά υποσχόμενος.
Στα πλαίσια του επιδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος, η εξοικονόμηση πόρων σχετίζεται για την εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση ενέργειας από το σύνολο των δημοτικών καταναλώσεων (οδοφωτισμός -αλλαγές λαμπτήρων και διαχείριση δικτύου , προγραμματισμός και ορθολογική διαχείριση όλων των ηλεκτρικών καταναλώσεων στον 24ωρο ημερήσιο κύκλο, καθώς και του ηλεκτροφωτισμού κτιρίων και οργανισμών, βέλτιστες ενεργειακές λύσεις στις καταναλώσεις θερμότητας – ψύξης, αντλιοστάσια ύδρευσης, αντλιοστάσια άρδευσης κλπ). Το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με το Net Metering (ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα συμψηφισμού με τη ΔΕΗ παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας) θα εφαρμοσθεί από τον πρώτο χρόνο. Η εμπειρία σε Δήμους αντίστοιχου μεγέθους με αυτό των Γρεβενών δείχνει ότι η ετήσια εξοικονόμηση πόρων από την ολόπλευρη εφαρμογή είναι της τάξεως των 4,5 εκατ. €. Ο πρόσθετος αυτός πόρος, δημιουργημένος από εμάς, θα επιστραφεί στους δημότες με δύο τρόπους : με μείωση της δημοτικής φορολογίας και με νέα έργα υποδομής για την ποιότητα ζωής.
Ο νέος μηχανισμός της κοινωνικής οικονομίας, με τη μορφή των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Εν. Κοιν.) είναι ένα σχήμα που είχα ο ίδιος εισηγηθεί και νομοπαρασκευαστικά αναπτύξει κατά την υπουργική μου θητεία. Ήδη, τώρα, αποτελεί θεσμοποιημένη δυνατότητα με νόμο και δειλά- δειλά εμφανίζονται τα πρώτα σχήματα αστικών ενεργειακών συνεταιρισμών. Δίδεται η δυνατότητα ο Δήμος, μαζί με φυσικά πρόσωπα, ή με άλλους Δήμους (π.χ. της Δεσκάτης), ή με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς αξιοποιώντας και τις υψηλές επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, της τάξεως του 70%, να δημιουργήσει σχήματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από την προσωπική, επαγγελματική μου εμπειρία, προερχόμενη όχι μόνο από τη δραστηριότητά μου ως ενεργειακού μηχανικού, αλλά και από τη συγκεκριμένη υποστήριξη στη δημιουργία των πρώτων Εν. Κοιν., μπορώ να διαβεβαιώσω ότι εδώ υπάρχει μια άμεση, απόλυτα ρεαλιστική προοπτική σημαντικών και σταθερών εισροών, νέων πόρων για το Δήμο. Οι επενδύσεις αυτές στις ανανεώσιμες πηγές, επενδύσεις με Φορέα ουσιαστικά το Δήμο αλλάζουν θεματικά το οικονομικό τοπίο, παρέχοντας θέσεις εργασίας και διαθέσιμους πόρους για μια πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και συνοχής και βελτίωσης όλων των υποδομών του Δήμου σε κάθε τομέα. Ο πλούτος της Φύσης της περιοχής μας, σε ήλιο, σε αέρα, σε νερά, σε βιομάζα θα μετασχηματισθεί σε οικονομικό πλούτο του Δήμου, δηλαδή, της κοινωνίας. Υπάρχει η θέληση, η γνώση, η εμπειρία, η δυνατότητα. Από το 2021, οι πρώτες μονάδες θα αποδίδουν πόρους που θα επαναποδίδονται στην κοινωνία των Γρεβενών, με τη μορφή έργων, υπηρεσιών, αναπτυξιακών πολιτικών και σταθμισμένων οικονομικών ελαφρύνσεων.
Παράλληλα με αυτά, στα δώματα (στις ταράτσες) όλων των δημοτικών και σχολικών κτιρίων, σε όλη την επικράτεια του Δήμου, στην πόλη και στα χωριά, θα τοποθετηθούν ΦΒ εισφέροντας παράλληλα με την αποπληρωμή τους κι ένα σημαντικό έσοδο και μετά από την 5ετή αποπληρωμή τους ο Δήμος και οι Τοπικές Κοινότητες θα έχει την πλήρη εκμετάλλευσή τους, τους δικούς τους νέους, πρόσθετους πόρους.
Η βιομάζα, οι εγκαταλειμμένες τεράστιες ποσότητες ξύλων στα δάση από την υλοτόμηση, στους αγρούς και στα χωράφια από τις συγκομιδές, στα κλαδέματα από τις δημοτικές, ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις, αποτελεί μια αξιόλογη ενεργειακή ύλη από την οποία μπορούμε, με βάση πολύ εξελιγμένες πλέον τεχνολογίες να έχουμε σημαντικά ποσά ενέργειας πολύ χαμηλού κόστους προς οικιακούς ή και επιχειρηματικούς καταναλωτές, ή/και διάθεση τους στο δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα αιολικά με γεννήτριες χαμηλού ύψους, αλλά καλών αποδόσεων, τα νερά για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών, συμβατών με το ύφος και την περιβαλλοντική φυσιογνωμία των τοπιών μας, δεν θα τα εκμεταλλεύονται πλέον, σχεδόν, ανεξέλεγκτα ιδιώτες επιχειρηματίες με σχεδόν μηδενικές αποδόσεις προς την τοπική οικονομία και τις κοινωνίες, αλλά ο ίδιος ο Δήμος, προς όφελος των δημοτών του. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους επίδοξους εκμεταλλευτές των υδάτινων ή άλλων φυσικών πόρων, επιχειρηματίες, που βρίσκονται εγκατεστημένοι ή που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στον τόπο αυτό : πρέπει να αντιληφθούν ότι η φιλική μας αντίληψη προς το επιχειρείν και προς τους υγιείς επιχειρηματίες πρέπει να αντισταθμίζεται από την πλευρά τους με την έμπρακτη οικονομική στήριξη αυτού του Τόπου.
Η ενεργειακή εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού μπορεί να φτάσει και μέχρι την απόσπαση του ενεργειακού φορτίου από τα νερά εντός των αγωγών της ΔΕΥΑΓ κατά την κίνησή τους από τα μεγάλα ύψη και με σχετικά μεγάλες ροές.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης 4ετίας το οικιστικό σύνολο της πόλης των Γρεβενών θα θερμαίνεται με Φυσικό Αέριο. Αυτό είναι εφικτό και θα γίνει, ανεξάρτητα από τις ανέξοδες υποσχέσεις που εμφανίσθηκαν τελευταία στα μέσα ενημέρωσης από παράγοντες που δεν είχαν και δεν έχουν κάνει καμία σοβαρή ενέργεια για το ζήτημα αυτό , του οποίου όπως αποδείχθηκε αγνοούν και τις ουσιαστικές και τις τυπικές προϋποθέσεις ως έργο και Ρroject.
Έρχομαι τώρα σ΄ έναν άλλο κρίσιμο τομέα για την Ανάπτυξη του Τόπου, στον Αγροτικό Τομέα, που τον εννοώ όχι μόνο ως πρωτογενή αλλά και ως δευτερογενή, δηλαδή, δεν περιλαμβάνει μόνο την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή αλλά και την επεξεργασία, την τυποποίηση και τις αγορές. Είμαστε υποχρεωμένοι, εδώ, να λάβουμε υπόψη μας τη νέα ΚΑΠ. Κύριο στοιχείο της είναι η μείωση των ενισχύσεων και η μετακίνηση του κέντρου βάρους στις επενδύσεις και την απασχόληση, την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, την ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία.
Για τον συντονισμό των προσπαθειών των αγροτών θα δημιουργήσουμε Κοινό Συντονιστικό Όργανο: του Δήμου, της ΕΑΣ, των ομάδων Παραγωγών με σκοπό την παρεμβατικότητα στις υπό διαμόρφωση πολιτικές και στην ωφελιμότερη εφαρμογή των ασκούμενων. Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλισθεί είναι ότι τα ποσά ενίσχυσης και τα ποσοστά δεν μπορεί να είναι τα ίδια σε όλες τις περιοχές, και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε για την καλύτερη διεκδίκηση το ορεινό ανάγλυφο του Δήμου μας.
Τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα του Δήμου μας στο σύνολο τους θα πρέπει να αποκτήσουν ένα εμπορικό όνομα, ένα brand name, π.χ. «της Πίνδου» και η όποια προσπάθεια προβολής τους μέσα από την ενιαία Πλατφόρμα του Δήμου να αφορά το σύνολο τους.
Αξιοποίηση για γεωργική χρήση όλων των ήπιων μορφών ενέργειας, ιδιαίτερα με μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά (και του net metering).
Στον δήμο μας υπάρχουν ράτσες (φυλές) ζώων, ιδιαίτερα προβάτων που χρόνια διαβιούν εντός των ορίων του. Αυτές οι φυλές αποτελούν ένα σπάνιο γεννητικό υλικό μη αξιοποιήσιμο μέχρι σήμερα. Αναφέρω τις φυλές Φλωρίνης-Πελαγονίας, Καλαρύτικα, Βλάχικα, τα γίδια της Ζάβορδας κ.α. Τα Ινστιτούτα Γεννητικής Βελτίωσης θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το υλικό και εν ανάγκη αν αυτό είναι δύσκολο υπάρχουν γεννητικά κέντρα στην Ευρώπη που θα το έβλεπαν ως θείο δώρο.
Από μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ένας γεωργός για να ανταποκριθεί στην γραφειοκρατία του Υπουργείου Γεωργίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Οικονομίας θα πρέπει ετήσια να ασχοληθεί περίπου ενάμιση μήνα. Οι παραγωγοί έχουν γεμίσει τις ατζέντες τους με κωδικούς εισαγωγής στα διάφορα προγράμματα. Απαιτείται μία πληρέστερη βάση δεδομένων και εύκολη διαχείριση της από τους παραγωγούς.
Στο Δήμο Γρεβενών θα ιδρύσουμε και θα λειτουργήσει Γραφείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Θα είναι το πρώτο ΚΕΠ Αγροτών της Ελλάδας.
Ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που αξίζει της προσοχής και της παρέμβασης μας είναι τα βοσκοτόπια του δήμου μας. Η κτηνοτροφία αποτελεί οικονομική διέξοδο για μια σειρά νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά πολύ των αναπτυγμένων ζωοτεχνικά κρατών. Βασικό μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό κόστος διατροφής των ζώων. Η αξιολόγηση και η διαχείριση των βοσκοτόπων επισημαίνεται ως κεντρικό θέμα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της νέας ΚΑΠ, και από την εθνική νομοθεσία περί ύπαρξης διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια. Τα τέλη βόσκησης που πληρώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια θα πρέπει να δοθούν ως ανταποδοτικά στην αξιοποίηση και βελτίωση των βοσκοτόπων. Χρηματοδότηση μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον σκοπό και από το Πράσινο ταμείο της Ε.Ε.. Τι θα περιλαμβάνει ένα διαχειριστικό σχέδιο βοσκοτόπων για τον Δήμο μας;
1ο). Χαρτογράφηση, ταξινόμηση και παρακολούθηση των βοσκήσιμων γαιών, για την προστασία και την βελτίωση των.
2ο). Παρακολούθηση της βοσκήσιμης ύλης και παρέμβαση επί αυτής για την βελτίωση της (απλή λίπανση, άροση, χρόνος και τρόπος βόσκησης). Αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των πηγών και ρεμάτων για ποτίσματα, χωρίς δυναμικές παρεμβάσεις, ώστε να διαφυλάσσεται το οικοσύστημα.
3ο). Συνδυασμός ιστορικών και χωρικών δεδομένων για την μελέτη των οικοσυστημάτων, για την διαθέσιμη βιομάζα και κατ΄ επέκταση τον υπολογισμό της ικανότητας δέσμευσης του CO2 (που τόσο ακριβά το πληρώνουμε).
Ένα μεγάλο κεφάλαιο, εξαιρετικά χρήσιμο, που όμως παραμένει ανέγγιχτο και σχολάζει είναι η Δημοτική Περιουσία.
Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια καθαρή εικόνα της Δημοτικής Περιουσίας. Πρόκειται να εξαγγείλουμε ένα Μεγάλο Πρόγραμμα αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας.
Κεντρική θέση στο Πρόγραμμα αυτό, θα έχει η προσέλκυση νέων και νέων οικογενειών κατά προτεραιότητα γρεβενιώτικης καταγωγής πίσω στα Γρεβενά.
Η κεντρική ιδέα σε αδρές γραμμές είναι η εξής :
Σε κάθε Έλληνα νέο ή νέα, και με αυξημένα κριτήρια αξιολόγησης και υποστήριξης, σε κάθε Ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα γρεβενιώτικης προέλευσης, ενεργής παραγωγικής ηλικίας, που θα καταθέτει ρεαλιστικό Επενδυτικό Σχέδιο για τον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα, ο Δήμος Γρεβενών θα τους διαθέτει για 50 έτη έκταση ανάλογη για την απόκτηση προκατασκευασμένης κατοικίας τους και για την άσκηση της επενδυτικής – επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Μέγα θέμα Δημοτικής Περιουσίας, επίσης, είναι τα Δημοτικά Δάση.
Για όλα τα Δημοτικά Δάση, που είναι αρκετά, θα πρέπει να συνταχθούν Διαχειριστικές Μελέτες, έτσι ώστε και να καλύπτονται ανάγκες κάλυψης σε καυσόξυλα των κατοίκων των χωριών και το πλεόνασμα να διατίθεται στο εμπόριο για εξασφάλιση εσόδων του Δήμου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με απευθείας εκμίσθωση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, είτε με δημοπρασία ( διάθεση σε εμπόρους ).
Σε αρκετά από αυτά τα δάση μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα δασικής αναψυχής, δίκτυα μονοπατιών και περιπάτου, που θα βοηθούσαν στην οικοτουριστική ανάπτυξη.
Το Καστράκι, το περιαστικό Δάσος και το Εκτροφείο θηραμάτων αποτελούν ένα σπουδαίο περιβαλλοντικό πλέγμα της Πόλης, αναξιοποίητο και υποβαθμιζόμενο. Η διελκυστίνδα περί το ιδιοκτησιακό μεταξύ Δήμου και Δασαρχείου θα επιλυθεί με το Κτηματολόγιο. Ακόμα και στην περίπτωση της Δασικής Ιδιοκτησίας, η λύση της Προγραμματικής Σύμβασης, παρέχει τη δυνατότητα στην ανάπτυξη ήπιων έργων υποδομής και κατάλληλης διαμόρφωσης σύνδεσης του περιαστικού δάσους με τον αστικό -πολεοδομικό ιστό για περιπατητικές διαδρομές πεζοπορίας, για ποδηλατικές διαδρομές, για θέσεις αναψυχής με κιόσκια και εκδρομικά σημεία συνεύρεσης. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού η προσέγγιση, περιήγηση και αξιοποίηση του Εκτροφείου Θηραμάτων σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια Δασική Υπηρεσία και τον Κυνηγετικό Σύλλογο μπορεί να αποκαλύψει έναν κρυμμένο μέχρι τώρα θησαυρό δίπλα στην Πόλη μας.
Εμβληματικό στοιχείο της Πόλης αποτελεί ο Γρεβενίτης, το ποτάμι που, αφού διασώθηκε από την επικάλυψη του, ανοιχτός πλέον, αλλά περιτοιχισμένος, με καταπληκτικούς μαιάνδρους διατρέχει τον ιστό της Πόλης μας. Ο Γρεβενίτης πρέπει να ενσωματωθεί στη ζωή, στη λειτουργίες, στην αναψυχή της Πόλης, να πάψει να είναι μια περιτοιχισμένη κοίτη υποδοχής βρόχινων νερών. Υπάρχουν για αυτό υπέροχες ιδέες αρχιτεκτόνων συμπολιτών μας, και ακόμα καλύτερες μπορεί να αναδείξει ένας σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο του ποτάμιου και παραποτάμιου συστήματος από το Μύλο του Μπούσιου μέχρι τους πρόποδες του Εκτροφείου.
Έρχομαι, τώρα, Φίλες και Φίλοι, στη ναυαρχίδα του Τόπου μας, στον Ορεινό Όγκο.
Αρχή μας, εδώ, είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση και η δημιουργία ενός νέου περισσότερο αποτελεσματικού και παραγωγικού Διαχειριστικού Φορέα με τη μορφή Α.Ε..
Δεν μπορεί κανείς Γρεβενιώτης να αισθάνεται καλά όταν ενημερώνεται ότι το Χιονοδρομικό του Πισοδερίου Φλώρινας έχει ήδη επιλεγεί να αναβαθμιστεί με 5,5 εκ. €, ότι το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων με σχεδόν μισή από τη δική μας χρονική διάρκεια χιονιού έχει επενδυτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ τριών φάσεων, με την πρώτη φάση ύψους 25 εκατ. € για τρία lift, ότι στη Νάουσα έχει εγκριθεί ΣΔΙΤ 40 ετών, για Κέντρο Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού από Ιδιωτικό Φορέα, ύψους 30 εκατ. €.. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, να ενημερώνεται ότι ακόμα το Έργο της αναβάθμισης και βελτίωσης της οδικής σύνδεσης με τη Βασιλίτσα έχει απενταχθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Ας ανασκουμπωθούμε, λοιπόν. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να βγούμε πιο μπροστά, γνωρίζοντας ότι οι άλλοι, συγκριτικά, ήδη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση και τρέχουν, επίσης.
1ο. Το Νέο Ολοκληρωμένο μας Σχέδιο στον Ορεινό Όγκο θα έχει σαν στόχο να ασκούνται πολιτικές και δράσεις σε ετήσια και όχι σε εποχική βάση.
2ο. Όλες οι σημανθείσες διαδρομές καθώς και όσες θα σημανθούν, όλα τα γεφύρια και δίπλα σ΄ αυτά οι κρήνες , οι βρύσες, οι πηγές, όλα τα σημεία φυσικού κάλους, όλες οι περιοχές ιστορικής σημασίας, όλα τα μνημεία (μοναστήρια, εκκλησίες, λείψανα αρχαιολογικών, βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεοελληνικών περιόδων) τοπογραφούνται και τοποθετούνται στην Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου, σε ανάλογα διεθνή sites καi στο Google Maps.
3ο. Δύο μεγάλες χωρικές – περιβαλλοντικές ενότητες : η πρώτη με κυρίαρχο στοιχείο τη Βασιλίτσα , η δεύτερη με κυρίαρχα στοιχεία τη Βάλια Κάλντα & τις Μπάλτσες, με ανάλογη προβολή, οργάνωση και εστίαση δραστηριοτήτων. Η διαφοροποίηση του προφίλ και του περιεχομένου καθεμίας από τις δύο ενότητες μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σχετικές πολιτικές.
4o. Επιχειρησιακό Σχέδιο, τριών φάσεων συνολικού ύψους 25 εκατ. € για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου σε επίπεδα ευρωπαϊκά και τη λειτουργία του Ορεινού Όγκου καθ΄ όλο το έτος. Δημιουργία τριών lift :
1ο Lift : Από Σαμαρίνα (θέση ~Μοναστήρι) περνώντας το ποτάμι μέχρι τη βάση της κορυφής, 50 μ πριν την γραμμή «Τυμφαία».
2ο Lift : Από το τέρμα του 2θέσιου των 2.115 μ προς την κορυφή της Βασιλίτσας στα 2.247 μ. Στη συνέχεια ανοίγονται πίστες προς Αβδέλα.
Δύο (2) καρέκλες από τη μέση της διαδρομής οδηγούν προς Λάβδα και προς Πανόραμα (ξεχωριστά).
Οι επισκέπτες, ή οι Skier θα μπορούν να πηγαίνουν από τα χαμηλά υψόμετρα της περιοχής μέχρι την κορυφή της Βασιλίτσας !
3ο Lift : Από την αρχή του 3θέσιου με συρόμενο ή καρέκλα να κατεβαίνει μέχρι την Αγ. Παρασκευή της Σμίξης.
5ο σημείο για τον Ορεινό Όγκο. Χαμηλότερα το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει. Το Πάρκο του Όρλιακα σε συνδυασμό με τη Βάλια Κάλντα και το σύστημα των γεφυριών της περιοχής θα αποτελέσει ιδιαίτερο πόλο επισκεπτών.
Οι κατασκηνώσεις στο Ζιάκα και την Κουρούνα Φιλιππαίων, καθώς και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις θα συντηρηθούν, θα αποκτήσουν ετοιμότητα χρήσης και θα ενταχθούν σε Προγράμματα Κοινωνικού και Αθλητικού Τουρισμού, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και αντίστοιχων δράσεων, ώστε να λειτουργήσουν ωφέλιμα για τον Τόπο και για τις κοινωνικές αυτές συλλογικότητες και δράσεις.
6ο σημείο. Σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους της ΕΓΑΝΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και τις τότε διαπραγματεύσεις μου από τη θέση του υφυπουργού με το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ δεσμεύονταν να κατασκευάσει στα Γρεβενά το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ. Η μελέτη είχε παρουσιασθεί από το ΕΚΒΥ το 2003 και είχε προβλεφθεί να υλοποιηθεί αμέσως μετά το πέρασμα της Εγνατίας από την Πίνδο προς Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε το 2006. Τα συμφωνηθέντα, όμως αυτά, κανείς δεν τα φρόντισε και δεν τηρήθηκαν.
Όπως δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα για το ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, του οποίου τα σχέδια ήταν έτοιμα στο Υπουργείο Γεωργίας, στη θέση Έξαρχος μεταξύ Όρλιακα και Αη Νικόλα.
Ωστόσο, δημιουργήθηκε και δόθηκε σε λειτουργία το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ του ΑΩΟΥ εντός δύο ετών (από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2014) με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα- Αλβανία 2007-2013». Ενώ, επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης έχει δημιουργήσει Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (στους Ασπράγγελους, στο Μέτσοβο, στην Κλειδωνιά, στο Πάπιγκο, ενώ αυτό των Μαυραναίων είναι κλειστό).
Είναι ο καιρός, να επανέλθουμε και να ζητήσουμε τα οφειλόμενα : το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ στα Γρεβενά και το ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ στον Έξαρχο.
7ο, αλλά όχι έσχατο. Ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση, όπου με την ίδρυσή του, το 2003, είχε εγκατασταθεί, στο Σπήλαιο Γρεβενών.
Το Γεωπάρκο με κύρια περιοχή αναφοράς την περιοχή Γρεβενών θα παρέμβουμε αποφασιστικά για να θεσμοθετηθεί. Στον Οργανισμό που θα δημιουργηθεί ο Δήμος Γρεβενών και οι Φορείς του Νομού διεκδικούν και θα έχουν την κυρίαρχη και αποφασιστική θέση. Το ξεκαθαρίζουμε από τώρα και με τρόπο απόλυτο, έναντι των βλέψεων της Κοζάνης. Το Γεωπάρκο με το Μουσείο Παλαιοντολογίας και τις νέες σχετικές δραστηριότητες θα δώσουν στα Γρεβενά μια άλλη δυναμική, βάζοντας τους στο Παγκόσμιο Χάρτη γεωφυσικών, γεωγεννητικών και παλαιοντολογικών ενδιαφερόντων.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και τον Ιλαρίωνα, με αποφασιστική συμμετοχή στον διεκδικούμενο προς διαμόρφωση Φορέα, από το Δήμο Γρεβενών και ασφαλώς από το Δήμο Δεσκάτης.
Το Βόιο.
Το Βόιο αποτελεί μια μοναδική για τη Δυτική Μακεδονία και ίσως και για την Ελλάδα ορεινή, οικιστική, περιβαλλοντική περιοχή.
Θα διεκδικήσουμε και θα υποστηρίξουμε την εφαρμογή ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος διαμορφωμένου από την Αρχιτεκτονική Σχολή Θεσσαλονίκης με τον χαρακτηριστικό, εύγλωττο τίτλο :
”Σώστε το Βόιο !”.
Με στόχους:
– την ιστορική και αρχιτεκτονική καταγραφή κάθε παραδοσιακού κτίσματος, μνημείου και τεχνήματος-δημιουργήματος του ανθρώπου στους οικιστικούς ιστούς και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.
– τη διάσωση, δομική υποστήριξη και αναστήλωση του αξιολογούμενου παραδοσιακού οικιστικού και κτιριακού αποθέματος.
‘Οχι, όμως μόνο στο Βόιο, αλλά παντού στο Δήμο, όπου έχει απομείνει σημαντικό παραδοσιακό οικιστικό, δομικό – κτιριακό, χρηστικό, μορφολογικό απόθεμα πρέπει να καταγραφεί στην ιστορική του διαδρομή, να διασωθεί και να αναδειχθεί. Ενώ, η ευκαιρία που χάθηκε με τους σεισμούς για την τυποποίηση και χρήση δομικών στοιχείων παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής (π.χ., σε τύπους παραθύρων, μπαλκονιών, σε εξωτερικές σκάλες ή σε εξωτερικές πόρτες κλπ) που θα προσέδιδαν ένα ξεχωριστό ύφος στα νεοανεγειρόμενα σπίτια, πρέπει να την ζωντανέψουμε τώρα σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή Θεσσαλονίκης ή με τη νέα Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες μπορεί να σχεδιάσουν και να υποδείξουν τέτοιους συμβατούς, εναλλακτικούς τύπους παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Στην πόλη, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε και να αναδείξουμε κάτι,
κάποιο αξιοθέατο, κάτι που θα θυμίζει την ιστορική της διαδρομή και το
παραδοσιακό της ύφος, κάτι που θα ‘’μιλάει’’ και θα συγκινεί τον
επισκέπτη.
Ένα τμήμα της πόλης που λόγω της υποβάθμισής του δεν έχει αλλοιωθεί
είναι η πίσω περιοχή του Σουλιού.
Λειτουργεί ακόμη εκεί το τυροκομείο του Σιαφαρίκα και υπάρχουν αρκετά
διώροφα κτίρια, κατασκευασμένα με συμπαγή τούβλα, που παραμένουν
κλειστά ή βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Στους τοίχους όλων αυτών των
κτιρίων μπορούν να αποκαλυφθούν τα τούβλα (όπως στο κτίριο του παλιού
Δασαρχείου) και με την συνδρομή του Δήμου να δημιουργηθεί ένα
βιοτεχνικό πάρκο παρασκευής και πώλησης τοπικών, παραδοσιακών
προϊόντων. Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν εκεί: βιοτεχνίες παρασκευής
προϊόντων μανιταριών, το πρατήριο του γυναικείου συνεταιρισμού Αγίου
Γεωργίου, παραδοσιακός φούρνος, εργαστήριο ξύλινων παραδοσιακών
προϊόντων (υπάρχει ένα στο Βαρόσι) και άλλες τέτοιες παραδοσιακές
λειτουργίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφασίσουμε ορισμένες γειτονιές να
τις δώσουμε ένα ιδιαίτερο ύφος και μια ιδιαίτερο χρώμα .
Μπορούμε ακόμα, να εντάξουμε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα τη διάσωση
και ανάδειξη του μύλου του Γκιάτα, που σε συνδυασμό με το τελευταίο
παλιό βιομηχανικό κτίσμα των Γρεβενών, που είναι το ξυλουργείο του Μπέη
και τις πίσω από αυτό πέτρινες αποθήκες μπορούν να δημιουργήσουν έναν
εντελώς νέο και ξεχωριστό πόλο επισκέψεων με την μετατροπή σε
πολυχώρο πολιτισμού.
Όλες οι εγκαταλειμμένες υποδομές, όπως το Κέντρο Λαδά, το παλιό
Νοσοκομείο ”Κ. Ταλιαδούρη”, το Κέντρο στο Μύλο του Μπούσιου θα
αποκατασταθούν και σε συνεργασία με τους κεντρικούς και
περιφερειακούς θεσμούς εξουσίας θα επαναλειτουργήσουν .
Η πόλη έχει ανάγκη από ένα Μουσείο, στο εσωτερικό του πολεοδομικού της
ιστού κι όχι στην εξωτερική της περίμετρο της.
Σε μια πόλη με εξαόροφες και οκταόροφες πολυκατοικίες, οι γυμνές κάθετες
επιφάνειες προσθέτουν αποκρουστικότητα. Όλοι οι γυμνοί κάθετοι τοίχοι
των δημόσιων κτιρίων ή και των πολυκατοικιών με συναίνεση των
ιδιοκτητών θα καλυφθούν με ζωγραφικές συνθέσεις από επιλεγμένους
μέσω πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγράφους που θα έχουν παρουσιάσει τα
έργα τους. Σε ορισμένες ξεχωριστές, διακριτές θέσεις θα κληθεί και θα του
ανατεθεί ελεύθερα να ζωγραφίσει ο Τέλης Βαρσάμης.
Όλες οι χαμηλότερες γυμνές επιφάνειες της πόλης, π.χ., στο γήπεδο, στις εξωτερικές μάνδρες, στα γυμνά τοιχία κλπ, μετά από τοπικό διαγωνισμό μεταξύ των νέων μας που ασχολούνται με graffiti θα τους ανατίθεται να ζωγραφίσουν τις επιλεγμένες συνθέσεις τους.
Η Πόλη θα γεμίσει λουλούδια, και λουλούδια της ορεινής Πίνδου, με πινακίδες επεξήγησης. Οι δενδροστοιχίες θα εμπλουτισθούν και θα επεκταθούν, με δένδρα όχι ουδέτερα και άσχετα, αλλά με αμυγδαλιές, κερασιές, μηλιές, ώστε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο η πόλη να ευωδιάζει και οι άνθρωποι να αισθάνονται την αλλαγή των εποχών.
Οι εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη θα γίνονται με ηλεκτρικά mini bus σε πυκνά δρομολόγια. Οι πολίτες άνω των 75 ετών θα μετακινούνται δωρεάν.
Η Πόλη θα ξαναέχει ποδήλατα. Ο Δήμος θα διαθέτει ποδήλατα με πολύ χαμηλή χρονοχρέωση μέσω κάρτας και πυκνούς σταθμούς parking ποδηλάτων και επανάχρησης. Για νέους κάτω των 24 ετών η χρήση των ποδηλάτων θα είναι ελεύθερη, χωρίς χρέωση.
Όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου σε κάθε γωνιά του θα είνια συντηρημένο, ασφαλές και αξιόπιστο. Οι πινακίδες ονομασίας των οδών θα ανανεωθούν, περιλαμβάνοντας σε κάθε όνομα μικρή περίληψη για το τιμώμενο στην ονοματοθεσία πρόσωπο, ή γεγονός, ή αντικείμενο. Σε κάθε ιστορικό ή ιδιαίτερο σημείο της πόλης θα τοποθετηθεί πινακίδα με σύντομη αναφορά στην ιστορία του.
Η Ιστορία του Τόπου αποτελεί ένα κεφάλαιο μείζονος σημασίας για την αυτογνωσία μας, την ταυτότητά μας, την πορεία μας. Η Ιστορία των Γρεβενών δεν έχει ακόμα γραφεί σε όλες -της τις πτυχές και σε όλη τους την ιστορική διαδρομή. Κεντρική μέριμνα του Δήμου σε συνεργασία με τη Λέσχη Ιστορίας, Γραμμάτων & Τεχνών θα είναι να υποστηριχθεί το έργο αυτό, να υποστηριχθούν οι ιστορικοί και οι ιστοριογράφοι, θα ανατεθούν στα Πανεπιστήμια της χώρας και σε ερευνητικά προγράμματα ειδικές ιστορικές έρευνες για περιόδους, γεγονότα και προσωπικότητες. Οι εκδόσεις της Ιστορίας θα φέρουν τη σφραγίδα εγκυρότητας του Δήμου.
Ο Αιμιλιανός, οι Ζιακαίοι, η Αντίσταση, θα αποτελέσουν άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθούν μελέτες, έρευνες (αυτόνομες και συνδυαστικές), εκδηλώσεις (περιφερειακές και πανελλήνιες), δράσεις πολλαπλές. Ο Αιμιλιανός, αυτή η σπουδαία, ευγενής προσωπικότητα, συνενώνει στην ιερή, εθνική και μαρτυρική του διαδρομή σχεδόν τα σημαντικότερα τμήματα του σύγχρονου Ελληνισμού : τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, την Ελλάδα, τον ξεριζωμό.
Κάθε καλοκαίρι, κυκλικά, σε επιλεγμένες ενότητες χωριών (Μαστοροχώρια, Κοπατσιαροχώρια, Βλαχοχώρια κλπ) θα πραγματοποιούνται Ιστορικά Συνέδρια για την καταγραφή, παρουσίαση, ανάδειξη και συζήτηση της ιστορίας και των πτυχών της σε κάθε περιοχή, στα ανακαινισμένα, και μέχρι τώρα, σχεδόν εγκαταλειμμένα σχολεία των χωριών.
Μεγάλα πολιτισμικά και καλλιτεχνικά ρεύματα που γεννήθηκαν και ήκμασαν στον Τόπο θα αναδειχθούν, το υλικό τους θα συγκεντρωθεί, θα κωδικοποιηθεί, θα μελετηθεί, και τα ρεύματα θα επιδιωχθεί να ανανεωθούν και να συνεχισθούν. Οι Σαμαριναίοι Αγιογράφοι, η Δημοτική Ποίηση και το Τραγούδι, η Φωτογραφία και οι Φωτογράφοι, ο Βαλκανικός Κινηματογράφος και οι αδελφοί Μανάκια, η Έντεχνη Λαϊκή Μουσική, οι Μουσικοσυνθέτες και οι Μουσικοί είναι μερικοί από αυτά.
Κάθε μήνα, ο Δήμος Γρεβενών, υπό τον τίτλο : ‘’Οι Διαλέξεις του Δήμου Γρεβενών’’, θα φιλοξενεί για προσωπικότητα διεθνούς κύρους, Έλληνα ή ξένο, Γρεβενιώτη ή άλλον, για μια Διάλεξή του πάνω σε πρωτοποριακά θέματα αιχμής του επιστημονικού του πεδίου ή της διεθνούς – πολιτικής του πείρας.
Η Κοινωνική Φροντίδα και η Κοινωνική Πρόνοια θα αποτελεί τη μόνιμη και διαρκή έγνοια μας. Κανένας δημότης που χρειάζεται βοήθεια δεν θα μείνει αβοήθητος. Κάθε € θα πιάνει τόπο και θα πολλαπλασιάζεται από πόρους του Δήμου και Δωρεές. Στόχος μας είναι όλες οι εργαζόμενες μητέρες να έχουν δυνατότητα φύλαξης του παιδιού τους σε Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό. Η Βοήθεια στο Σπίτι θα είναι παντού, με αξιοποίηση του GPS και με πυκνό καθημερινό πρόγραμμα.
Κάθε ανήμπορος ηλικιωμένος θα φέρει επάνω του βραχιόλι συναγερμού. Ο Δήμος θα φροντίζει για την παροχή περπατούρας στους ανήμπορους συμπολίτες μας.
Τιμούμε την Εκκλησία !
Τιμούμε ιδιαίτερα και σεβόμαστε την Εκκλησία του Τόπου μας, του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού.
Η συνεργασία μας με την Εκκλησία θα είναι στενή, σταθερή και διαρκής. Ιδιαίτερα στα θέματα κοινωνικής μέριμνας μπορούμε να αναπτύξουμε και να πολλαπλασιάσουμε από κοινού ένα δίχτυ προστασίας και ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.
Φίλες & Φίλοι,
Η ΔΕΥΑΓ, όπως και οι άλλες εταιρείες και Οργανισμοί του Δήμου, που υπάρχουν ή πρόκειται για τη στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής να συσταθούν, οφείλουν να είναι παραγωγικές και κερδοφόρες.
Η ΔΕΥΑΓ θα επεκτείνει, όπως έπρεπε ήδη να έχει κάνει τη δραστηριότητά της και την λειτουργική κάλυψή της σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Φαινόμενα, σαν κι αυτό πριν από έναν μήνα, να χάνονται από λάθη και ανεπάρκειες πόροι 7,5 εκατ. € (!!) από προγράμματα για τη βελτίωση ης υδροδότησης των οικισμών Αγίου Κοσμά, Ηρακλεωτών και Φιλιππαίων δεν μπορεί να ξανασυμβούν, και δεν θα ξανασυμβούν. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε έργα ενίσχυσης των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων, έργα χαμηλού κόστους πετρόχτιστων ανασχετικών φραγμάτων υδροκατακράτησης και υδροαποθήκευσης, ώστε να μην υπάρξει ποτέ το ενδεχόμενο της λειψυδρίας κατά τη θερμή καλοκαιρινή σεζόν.
Φίλες & Φίλοι,
Στη λειτουργία του ο Δήμος Γρεβενών θα εφαρμόσει με συνέπεια τις αρχές : της Διαφάνειας, της Ισονομίας, της Δικαιοσύνης, της Ισοπολιτείας και της Συμμετοχής.
Κάθε χρόνο θα πραγματοποιεί ανοιχτές, δημόσιες διαδικασίες απολογισμού και προγραμματισμού.
Σε κάθε Δημοτική Ενότητα, κάθε χρόνο, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστο δύο ανοιχτές συνεδριάσεις με ατζέντα τα ζητήματα κάθε Δ.Ε.
Το ίδιο θα γίνετε και σε κάθε Τοπική Κοινότητα, κάθε χρόνο.
Ανά τρίμηνο θα συνέρχεται για δημοκρατικό προγραμματισμό και συντονισμό δράσεων το Φόρουμ των Κοινωνικών Φορέων.
Χρήσιμη και φορές πολύτιμη είναι η πείρα ανθρώπων που διετέλεσαν σε καίριες αιρετές. Τέτοια στελέχη είναι συμπατριώτες μας: πρώην υπουργοί, π. βουλευτές, π. δήμαρχοι. Ανά τακτά διαστήματα ο Δήμαρχος θα μπορεί να συναντιέται μαζί τους για τη συζήτηση – εξέταση σημαντικών ζητημάτων, ενώ πάντα θα καλούνται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι και Πανεπιστήμιο των Γρεβενών. Σταθερός θα είναι και θα παραμένει, μέχρι την ικανοποίησή του, ο στόχος μας για δίκαια ανάπτυξη του και ισόρροπη κατανομή των Σχολών και Τμημάτων του. Ταυτόχρονα, όμως, θα ζητήσουμε τη συμβολή τους με μελέτες , έρευνες, κοινές πρωτοβουλίες και προγραμματικές συνέργειες σε σειρά θεμάτων και τομέων αναπτυξιακής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής φύσεως.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αντανακλά τα ποιοτικότερα, τα αξιολογότερα, τα ευγενέστερα στοιχεία της κοινωνίας. Εικόνες ακραίων απολίτικων συμπεριφορών, συνεχών δικαστικών διενέξεων, χαοτικών πολώσεων δεν τιμούν το Σώμα και θα περάσουν οριστικά στο παρελθόν.
Συμπολίτες των Γρεβενών,
Φίλες & Φίλοι,
Με ρωτούν : ‘’ Έχετε κάποιο χρίσμα ;’’
Απαντώ καθαρά : Δεν υπάρχει χρίσμα και αντιπαθώ τα χρίσματα.
Εξάλλου, για μένα, κανένα χρίσμα δεν είναι ισχυρότερο και σημαντικότερο από την εμπιστοσύνη του Λαού.
Με ρωτούν, επίσης : ‘’Μα, δεν έχετε ταυτότητα ;’’
Απαντώ : Ναι, ασφαλώς, έχω.
Και γράφει: Τόπος γέννησης : Πανόραμα Γρεβενών.
Αυτή είναι η ταυτότητά μου : Πανόραμα Γρεβενών.
Και συνεχίζω, με βάση κι όσα έχω πει, ακόμα παραπέρα.
Το παιδί που γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στην ταυτότητά του γράφει : Καναδός πολίτης ή Αυστραλός πολίτης, αν εκείνος λέει ότι, εδώ, στην καρδιά του γράφει ”Έλληνας εκ Γρεβενών”, κι αυτός έχει την ίδια με μένα ταυτότητα. Είναι Γρεβενιώτης ! Του δίνω το χέρι, του το σφίγγω και τον αγκαλιάζω !
Αυτή και μόνο αυτή, αυτή η πατριωτική ταυτότητα, υπάρχει σ΄ αυτόν τον Αγώνα, εκ μέρους μου.
Και θέλω, στο σημείο αυτό, να πω και κάτι ακόμα. Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου και βάδισα στους δρόμους των αγώνων έχω έναν μεγάλο μέσα μου σύμβουλο, τον Εθνικό Ποιητή.
Γράφει, λοιπόν, ο Διονύσιος Σολωμός, στον ‘’ Ύμνο εις την Ελευθερίαν’’ :
»Ἡ Διχόνια, ποὺ βαστάει
ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερὴ
καθενὸς χαμογελάει,
πάρ᾿ το, λέγοντας, κι ἐσύ.
»Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει,
ἔχει ἀλήθεια ὡραῖα θωριά·
μὴν τὸ πιᾶστε, γιατὶ ρίχνει
εἰσὲ δάκρυα θλιβερά.
»Ἀπὸ στόμα ὅπου φθονάει,
παλικάρια, ἂς μὴν ῾πωθῇ,
πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.
»Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
«Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους,
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά».
Στα Γρεβενά πρέπει να κλείσουν όλα τα τεφτέρια διχασμού και διχόνοιας. Τρίτος Εμφύλιος, οποιασδήποτε μορφής, δεν θα γίνει !…
Επανέρχομαι, σχετικά με την ταυτότητα.
Από σήμερα, αγαπητοί μου, έχουμε και μια άλλη ταυτότητα.
Όχι, μόνο της καρδιάς μας και της γέννησης μας, αυτής της πρωταρχικής μορφής. Αλλά της συμφωνίας μας. Της συμπόρευσής μας στο Προγραμματικό Πλαίσιο, στο Σχέδιο Ανόρθωσης που ανέπτυξα.
Δεν είμαστε, – να το πως κι αλλιώς-, μόνο καλοί και διαχρονικοί φίλοι μεταξύ μας, – στοιχείο ασφαλώς πολύ σημαντικό που πρέπει να καλλιεργούμε -, αλλά είμαστε και μια Ένωση Πολιτών με κατευθύνσεις και στόχους, όχι γενικούς, ατομικούς ή κομματικούς, αλλά αυτούς που παρουσιάσθηκαν, σήμερα εδώ, αυτούς που απαντούν στο στοίχημα Ζωής για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας, τα Γρεβενά.
Η Ενότητα γύρω από αυτό το Προγραμματικό Πλαίσιο είναι απέραντη, περιλαμβάνει τον καθένα. Μέσα στο Πλαίσιο αυτό ο καθένας μπορεί να δεί τον εαυτό του, μπορεί να βρει θετικές απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματά του, μπορεί να διαπιστώσει τα Ανορθωτικά αποτελέσματα που έρχονται με την υλοποίησή του. Η Ενότητα μας, η Ενότητα όλων, έτσι γίνεται τώρα πιο ευρεία, κοινωνικά πιο μεγάλη, πλειοψηφική, ενεργή, ικανή να φέρει νίκες και επιτυχίες.
Φίλες & Φίλοι.
Κλείνω. Αλλά ζητώ τη μέγιστη δυνατή προσοχή σας.
Με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου απέστειλα ονομαστικά, σε έναν προς έναν, σε 103 κοινωνικά στελέχη των Συλλογικών Οργάνων των Γρεβενών επιστολή (το Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, τα μέλη εκ Γρεβενών του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Επιμελητήριο, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το ΤΕΕ Γρεβενών, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους Επιστημονικούς Συλλόγους, το Σύνδεσμο Γραμμάτων & Τεχνών).
Η οπτική μου, οι βασικές μου γραμμές και οι θέσεις μου είναι πλέον σε όλους γνωστές και ξεκάθαρες.
Είναι ξεκάθαρες και προς όλη την Κοινωνία των Γρεβενών γιατί την επιστολή αυτή, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, την δημοσίευσα σε όλα τα μέσα του Τόπου.
Παρουσίασα, σήμερα, ενώπιον σας, – και σας ευχαριστώ -, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο τις κατευθυντήριες γραμμές, τους στόχους του Σχεδίου Ανόρθωσης για τα Γρεβενά.
Τρία είναι τα κλειδιά για το Αύριο :
1ο. Να αναγνωρίσουμε την κατάσταση και να την συνειδητοποιήσουμε. Την ονόμασα, και νομίζω όλοι συμφωνούν, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
2ο. Να έχουμε ένα Σχέδιο Ανόρθωσης που απαντά πειστικά και αξιόπιστα στην Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Από σήμερα, με της κατευθυντήριες γραμμές που ανάπτυξα, νομίζω ότι στα ουσιώδη μέρη του, το έχουμε.
3ο. Να υπάρξει μια Ηγεσία και μαζί της ένα Επιτελείο που θα διευθύνει αποφασιστικά την εφαρμογή του Σχεδίου Ανόρθωσης και συνολικότερα τα πράγματα την επόμενη κρίσιμη 4ετία.
Με την επιστολή μου προς τους Φορείς του Τόπου, κυρίως, με τη σημερινή μου ομιλία – παρουσίαση έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του Τόπου.
Το συλλογικό Ηγετικό Επιτελείο δεν μπορεί παρά να αποτελείται από διακριτά και διακεκριμένα στελέχη της Κοινωνίας και τη Νεολαίας, που ακούγοντας το Προσκλητήριο του Τόπου σπεύδουν, παρουσιάζονται και στρατεύονται στην μεγάλη αυτή Υπόθεση.
Η υπόθεση αυτή δεν αποτελεί μια προσωπική μου φιλοδοξία.
Είναι η Υπόθεση του Τόπου και του Μέλλοντός του.
Ούτε μπορεί να υπηρετηθεί με καταπιεστικές λύσεις, διαπροσωπικές συμφωνίες σκοπιμοτήτων και παρασκηνιακές συναλλαγές.
Είναι μια Μεγάλη Υπόθεση, μια Ωραία Πρόκληση, ένας Ενωτικός Διαρκής Αγώνας που μόνο με ψυχικό δόσιμο, μόνο με πατριωτικό συναίσθημα, με εθελοντική και υπεύθυνη συμμετοχή, με στράτευση μπορεί να προχωρήσει.
Σημαντικό τμήμα αυτών των διακριτών και διακεκριμένων στελεχών της Κοινωνίας είναι σήμερα, εδώ, μαζί μας.
Και όσοι δεν είναι για δικαιολογημένους λόγους έχουν λάβεi το μήνυμα, και του Τόπου το Κάλεσμα.
Αυτό το τίμιο μήνυμα, αυτόν τον ευθύ λόγο στράτευσης τους απευθύνω.
Προς όλους σας, και στην καθεμιά και τον καθένα σας, ξεχωριστά, απευθύνω την αγάπη μου και την έγνοια μου.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε πάντα μαζί !
Ολόθερμα σας ευχαριστώ !
Ελευθέριος Τζιόλας
Γρεβενά, 3 Μαρτίου 2019