Η προσπάθεια ενός γρεβενιώτη στα βραβεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του National Geographic.
To «La Ponta» στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και η κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλει ο γρεβενιώτης Γιάννης Πανταζής για να ανακαινίσει τον εντυπωσιακό Βενετσιάνικο Πύργο ώστε να τον καταστήσει κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας προτάθηκε στα βραβεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του National Geographic.
To La Ponta επιλέχθηκε ως υποψήφιο για τα Βραβεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του National Geographic.
Το La Ponta θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Sence of Place (Aίσθηση του Τόπου)
To La Ponta είναι ένας πύργος του 13ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ενετικό Καστέλι του Ακρωτηρίου, 1 χιλ από τον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.
Σήμερα, λίγα σπαράγματα διασώζονται από το καστέλι του Ακρωτηριού, ενώ ο πύργος δεσπόζει στην κορυφή του λόφου με μια διαφορετική μορφή από αυτή που διέθετε αρχικά, λόγω σοβαρών ζημιών που υπέστη κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, το Ακρωτήρι αποτελούσε ένα μονάχα από τα καστέλια του νησιού και ονομαζόταν La Ponta. Κατά την Οθωμανική περίοδο, ο πύργος ονομάστηκε Γουλάς (γουλάς < κουλάς Τουρκικά kule: “πύργος”).
Μετά την πτώση της Κων/πολης το 1204 από τους σταυροφόρους, οι ηγεμόνες διένειμαν την επαρχία της αυτοκρατορίας. Οι Κυκλάδες παραχωρήθηκαν στους Ενετούς και το 1207 ο Μάρκος Σανούδος ίδρυσε το Δουκάτο του Αρχιπελάγους. Πιθανολογείται ότι ο πύργος ανεγέρθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τους Barozzi, στην κυριαρχία των οποίων βρισκόταν το νησί από το 1207 μέχρι το 1335, (με εξαίρεση το διάστημα 1261-1296 που ανακτήθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο).
Το 1335, ο πύργος περιήλθε στην κυριαρχία του Δουκάτου του Αιγαίου, υπό του Δούκα της Νάξου Νικολάου Σανούδο, ο οποίος και κατέλαβε τη Σαντορίνη.
Το 1336, ο Ν. Σανούδο παραχώρησε το κτίσμα στην οικογένεια Gozzadini, η οποία είχε καταγωγή από την Μπολόνια. Το γεγονός ότι η καταγωγή τους ήταν από αυτήν την Ιταλική πόλη και όχι από τη Βενετία η οποία ήταν σε πόλεμο με την Οθωμανική αυτοκρατορία, σε συνδυασμό με την ισχύ της άμυνας του κάστρου επέτρεψε στην οικογένεια των Γοζαδίνων (Gozzadini) να διατηρήσει στην κατοχή της το καστέλι για μεγάλη περίοδο, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κατοχής της υπόλοιπης Σαντορίνης από τους Τούρκους το 1566. Τελικά, το Ακρωτήρι πέρασε στα χέρια των Τούρκων μόλις το 1617 και έμεινε στην κατοχή τους έως το 1822, όπου πέρασε στα χέρια των Ελλήνων.
Σήμερα, έχει εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του υφιστάμενου τμήματος του πύργου καθώς και μελέτη αναπαράστασης της μορφής που είχε πριν το σεισμό του 1956, προκειμένου να μπορέσει να ανακατασκευαστεί και ο δεύτερος όροφος που διέθετε κατά την τελευταία φάση του, όπως αυτός τεκμηριώνεται από φωτογραφίες.
Ο πύργος φιλοξενεί έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας, ένα είδος λαϊκού ασκαύλου, καθώς και άλλα παραδοσιακά ελληνικά όργανα, κρουστά και αυλούς.
Στο εργαστήριο La Ponta κατασκευάζεται η τσαμπούνα, παραδοσιακοί και αρχαίοι αυλοί καθώς και το κρουστό των Κυκλάδων ντουμπάκι.
Η καμπάνια ´´Αναστύλωση του Πύργου´´ είναι μια εξελισσόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση του Λα Πόντα,
Το χειμώνα του 2011-12 το εσωτερικό του εναπομείναντος πύργου διατηρήθηκε μέσα από τις προσπάθειες και την ιδιωτική χρηματοδότηση της ‘Αρτζυ Κακίση και του Γιάννη Πανταζη. Ο στόχος τους ήταν όχι μόνο να συντηρήσουν ένα ιστορικό μνημείο, αλλά και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό περιβάλλον για πολιτιστικές ανταλλαγές και μουσική παιδεία.Επί του παρόντοςτο Λα Πόντα λειτουργεί ως έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας καθλως και ως χώρος μουσικών παραστάσεων
Οι προσπάθειες της ‘Αρτζυ και του Γιάννη συνεχίστηκαν με μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για να αποκατασταθεί πλήρως ο πύργος. Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό κέντρο, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορεί να ενώθουν μέσα από την μουσική.
Τον Ιούλιο επισκέφθηκε το La Ponta ένα ανώτατο κλιμάκιο του οργανισμού National Geographic για να διαπιστώσει από κοντά το έργο που υλοποιείται στο χώρο…
Μετά την επίσκεψη και την καταγραφή εντυπώσεών του από το έργο, το κλιμάκιο του Νational Geographic προχώρησε άμεσα σε επίσημη πρόταση υποψηφιότητας για τα Βραβεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το La Ponta επιλέχθηκε να διαγωνιστεί στην κατηγορία Sence of Place.
Η εν λόγω κατηγορία αναγνωρίζει την Αριστεία στην ενίσχυση της πολιτιστικής αυθεντικότητας, συμπεριλαμβανομένης της διατηρήσεως της λαϊκής αρχιτεκτονικής, καθώς και του σχεδιασμού για την υποστήριξη και προστασία των ιστορικών μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, της αυτόχθονης κληρονομιάς και των καλλιτεχνικών παραδόσεων.
Οι υποψήφιοι σε αυτή την κατηγορία θα παρουσιάσουν το πως εμπλέκονται στην προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρέχοντας παραδείγματα των έργων και των πρωτοβουλιών τους, μαζί με τα αποτελέσματα αυτών.
Aυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία και τον σχεδιασμό της λαϊκής αρχιτεκτονικής και των ιστορικών χώρων, την συμβολή και την διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων, την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των αυτοχθόνων πληθυσμών, την προσπάθεια να μοιραστούν και να επεκτείνουν την σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των τοπικών φορέων αλλά και των ταξιδιωτών.
Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν στην ITB Asia στη Σιγκαπούρη τον Οκτώβριο του 2014.
Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στην ITB του Βερολίνου τον Μάρτιο του 2015.
Τα World Legacy Awards είναι μια νέα πρωτοβουλία του National Geographic Society. To N.G.S. είναι ένας από τους μεγαλύτερους και διασημότερους μη κερδοσκοπικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς σε επιστημονικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, με τα μέλη των ταξιδιωτικών οργανισμών στον κόσμο να ανέρχονται σε περισσότερους από 450 εκατομμύρια ανθρώπους, σε συνεργασία με την ITB του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση στον κόσμο.
Τα World Legacy Awards τιμούν τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους προορισμούς – όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, οι κοινότητες – που οδηγούν στη θετική μεταμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας, προβάλλοντας ηγέτες και οραματιστές που χρησιμοποιούν πρακτικές αειφόρου τουρισμού και μοιράζονται τις ιστορίες τους με εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Πρωτοποριακά και με διεθνή προβολή και προώθηση, οι νικητές και οι φιναλίστ στα World Legacy Awards θα παρουσιαστούν στο National Geographic Traveler και σε άλλα National Geographic έντυπα και ψηφιακά μέσα, ευαισθητοποιώντας και αγγίζοντας ένα παγκόσμιο ακροατήριο.
Δειτε επίσης: