Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Η μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής του Βοϊου στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Πίνδος¨

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών Πίνδος στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του διοργανώνει το Σάββατο 26/11/2022 στις 18.00 στο χώρο του συλλόγου Σεμινάριο-Γλέντι με τον Κώστα Τσώνη στη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής του Βοϊου , σε όλες της, τις εκφάνσεις. Απ´ τη διδασκαλία και την πρόβα, στην παρουσίαση, το χειροκρότημα και το γλέντι.

Ο λαϊκός – παραδοσιακός χορός έχει κάποιες βασικές, αλληλένδετες μεταξύ τους διαστάσεις οι οποίες τον ορίζουν και τον οριοθετούν. Την κίνηση (όχι μόνο των ποδιών), τη μουσική και το τραγούδι, την έκφραση, τα δρώμενα, την ιεροτελεστία και την τελετουργία. Έτσι λειτουργούσε ο χορός κι έτσι πρέπει να λειτουργεί και σήμερα που τα χορευτικά συγκροτήματα ¨τον πήραν στα χέρια τους¨. Δε θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Greek aerobic, διδάσκοντας μόνο βήματα, ¨εν, δυο, τρία¨ και τίποτα άλλο. Θ´ αποστεώσουμε, θ´ απαξιώσουμε κατ´ αρχήν τον χορό και στο τέλος θα τον περιθωριοποιήσουμε.

Έχοντας υπ´ όψιν όλα αυτά και πιστεύοντας ότι οι χορευτές και οι χορεύτριες πρέπει πρώτα να βιώνουν κι ύστερα ν´ αναβιώνουν στη σκηνή και στην παράσταση τους χορούς και τα τραγούδια, επιχειρούμε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στον φιλόξενο και δημιουργικό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Πίνδος¨ στα Γρεβενά. Αφού δείξουμε στους Μερακλήδες Χορευτές και Χορεύτριες πως χορεύουν και τραγουδούν στο Βόιο και στην περιοχή της Ανασελίτσας ευρύτερα, αφού βιώσουμε όλα αυτά, θα τ´ αναβιώσουμε, στήνοντας μια παράσταση, η οποία θα μετατραπεί σε γλέντι. Κι όλα αυτά ¨με το κλαρίνο στ´ αυτί ¨ έχοντας μαζί, δίπλα μας τη μεγάλη Βοϊώτικη Μουσική Οικογένεια – Ορχήστρα των Τσακνάκηδων. Μέσα σ´ όλα αυτά η Μάρθα κι ο Μιχάλης Χαρίσης θα μας παρουσιάσουν τις φορεσιές – κοντούσιες (αντρική και γυναικεία) από τον Αυγερινό Βοΐου.

https://www.facebook.com/events/826329385363399/?ref=newsfeed

Πληροφορίες: Ευθύμης Πρέβεζας-6977200339

Δείτε ακόμα