Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Δρασεις Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Ένα ακόμη εργαστήριο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018 πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη μας με θέμα:<< Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα φαγητά που μου αρέσουν.>>. Στόχος της δράσης ήταν τα παιδιά να μπορέσουν να περιγράψουν τι νιώθουν όταν τρώνε το αγαπημένο τους φαγητό αλλά και όταν διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Αρχικά, η διατροφολόγος, Μπάμπου Σοφία, καλωσόρισε τους μικρούς μας φίλους και τους διάβασε απόσπασμα από το παιδικό βιβλίο <<Η μυστηριώδης βιβλιοθηκάριος>>, το οποίο τα παιδιά το άκουσαν με μεγάλη προσοχή. Επίσης, ξεκίνησε μια δημιουργική συζήτηση μαζί τους για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και πως πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, ώστε να έχουμε ένα σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής. Τους επισήμανε ότι όταν τρώμε βιαστικά, δεν καταφέρνουμε να γευτούμε το φαγητό μας και το ότι να γευόμαστε ενσυνείδητα την τροφή μας σημαίνει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συγκεντρωθεί στην απόλαυση του φαγητού.

Έπειτα σε όλα τα παιδιά μοιράστηκε από ένα ντοματίνι, με το οποίο κλήθηκαν να κάνουν μια συγκεκριμένη άσκηση. Αρχικά έπρεπε να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να κοιτάξουν το χρώμα, την υφή, το βάρος και την θερμοκρασία της συγκεκριμένης τροφής. Έπειτα, τους κίνησε την περιέργεια κάνοντάς τους να σκεφτούν, πώς η τροφή μας φέρνει κοντά, ποιοι είναι αυτοί που την καλλιεργούν, την μαζεύουν, την ετοιμάζουν και τέλος την σερβίρουν στο τραπέζι. Τα παιδιά στη συνέχεια μύρισαν το ντοματίνι, έκλεισαν τα μάτια τους και το γεύτηκαν. Παρατήρησαν πώς αλλάζει η υφή και η γεύση όταν μασηθεί η συγκεκριμένη τροφή. Στο τέλος οι μικροί μας φίλοι έφαγαν με όρεξη την τροφή και συζήτησαν με την διατροφολόγο την αίσθηση που τους άφησε. Η συγκεκριμένη άσκηση ενεργοποίησε και κράτησε σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις των παιδιών.

Στη συνέχεια του εργαστηρίου, μοιράστηκε σε κάθε παιδί ένα φυλλάδιο στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να καταγράψουν τα αγαπημένα τους φαγητά και φρούτα.Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης δράσης ήταν ότι όλα τα παιδιά ήρθαν στο εργαστήριο έχοντας μαζί τους μία μερίδα από το αγαπημένο τους φαγητό. Τα παιδιά, μετά την καταγραφή βοηθήσανε με πολύ χαρά και κέφι ώστε να στρωθεί ένα μεγάλο τραπέζι,όπου το κάθε παιδί γεύτηκε το αγαπημένο του φαγητό αλλά και τα αγαπημένα φαγητά των φίλων του. Η δράση ολοκληρώθηκε έχοντας μία έκπληξη η οποία ήταν μια μεγάλη μπάλα παγωτού που μοιράστηκε στα παιδιά δροσίζοντάς τους μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

Ένα ακόμη συναρπαστικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε ολόψυχα την εθελόντρια διαιτολόγο-διατροφολόγο Μπάμπου Σοφία που με τις γνώσεις της και τον ακούραστο ζήλο της υλοποίησε με επιτυχία τη δράση, καθώς και τον βοηθό της Δημήτρη Βόλτση διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ζαχαροπλαστείο Zoomserie για τη διάθεση παγωτού στους μικρούς μας φίλους κλείνοντας έτσι τη δράση με τον πιο ευχάριστο και γλυκό τρόπο.

 

«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΝ 17Ο ΑΙΩΝΑ

 Ένα ακόμη ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό πρωινό πέρασαν οι μικροί φίλοι της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

Στη δράση με θέμα: «Περασμένα» Δεδομένα : Η Κωνσταντινούπολη τον 17οαιώνα,και την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Σόνιας Δημάκη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ιστορικές πηγές οι οποίες δίνουν τα δεδομένα των τροφίμων που χρειαζόταν η μεγαλούπολη του 17ου αιώνα για να συντηρηθεί.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το βιβλίο Μεσόγειος. Με αφορμή την παράγραφο αυτή άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Το απόσπασμα αυτό κολλήθηκε στο κέντρο ενός μεγάλου χαρτιού.

Στη συνέχεια μοιράστηκαν στην κάθε ομάδα μερικά βιβλία σε κάποια από τα οποία ήταν κρυμμένο ένα χαρτί. Με βάση τις πληροφορίες που αναγράφονταν στο χαρτί κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει μια εικόνα , στην οποία απεικονίζονταν η Κωνσταντινούπολη του 17ου αιώνα.

Στη συνέχεια κολλούσαν τις εικόνες στο μεγάλο χαρτί γύρω από το απόσπασμα του βιβλίου «Μεσόγειος». Τέλος έβρισκαν το σημείο του αποσπάσματος το οποίο είχε σχέση με την εικόνα το υπογράμμιζαν και στη συνέχεια το ένωναν με την εικόνα με ένα βέλος.

Το παιχνίδι αυτό βοήθησε τα παιδιά να αποκομίσουν μέσα από τις εικόνες και τα κείμενα αρκετές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της Κωνσταντινούπολης του 17ου αιώνα.

Στο τέλος της δράσης μοιράστηκαν μπακλαβαδάκια στους μικρούς μας φίλους με τη δράση να τερματίζει με τον πιο ευχάριστο και γλυκό τρόπο.

Ευχαριστούμε, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για την δημιουργική συνεργασία επί σειρά ετών και την αρχαιολόγο Σόνια Δημάκη που με τις γνώσεις της και τον ακούραστο ζήλο της υλοποίησε με επιτυχία την δράση.