Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Γρεβενά: Οι φίλοι του Γεώργιου Μπούσιου

Ο Γεώργιος Μπούσιος (1875-1929) πέρα από άξιος τιμητής της ιδιαίτερης πατρίδας του υπήρξε ικανός πολιτικός, ιδιαίτερα ενήμερος των ιστορικών γεγονότων της εποχής του.
Αποφοίτησε αριστούχος από την Εμπορική Σχολή της Χάλκης, στοιχείο που του επέτρεψε να γνωριστεί με την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και να διευρύνει τους εθνικούς του ορίζοντες. Άλλωστε η Κωνσταντινούπολη και όχι η Αθήνα…

ήταν το επίκεντρο της ελληνικής κουλτούρας και των ζυμώσεων γύρω από τα εθνικά θέματα. Υπήρχε δε και η οικονομική ευμάρεια για να στηρίζει στόχους και δραστηριότητες.

 

Το 1908 εκλέχθηκε βουλευτής στο κοινοβούλιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επικεφαλής του Ελληνικού Πολιτικού Συνδέσμου αγωνίστηκε σθεναρά για τα θέματα της διδασκαλίας των μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, στα σχολεία των ελληνορθόδοξων μαθητών. Αυτό του στέρησε την επανεκλογή του το 1912 στο Οθωμανικό κοινοβούλιο.

 

Μετά τον δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης το 1915, με τον συνδυασμό του Ίωνα Δραγούμη και αργότερα έγινε Υπουργός Εσωτερικών. Με τον Ίωνα Δραγούμη, τον Αθανάσιο Σουλιώτη – Νικολαίδη και τον Καραπάνο επανέκδοσαν στην Αθήνα, την «Πολιτική Επιθεώρηση» το 1916, που είχε εκδοθεί το 1908 στην Κωνσταντινούπολη. 

Διατήρησε πάντα άριστες φιλικές σχέσεις με τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των άλλων βαλκανικών χωρών.

Μέρος του προσωπικού αρχείου του Γεώργιου Μπούσιου βρέθηκε πριν τριάντα περίπου χρόνια σε παλαιοπωλείο στο Κολωνάκι. Από αυτά κατάφερα να περισώσω μέχρι σήμερα μία σειρά επισκεπτηρίων φίλων του, με ευχές προς το Γεώργιο Μπούσιο και το βιβλίο «Ιστορία της Κοζάνης» του Παναγιώτη Λιούφη, με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα προς τον Έλληνα πολιτικό: «Τω διαπρεπεί εκ Μακεδονίας πολιτευτή και πρώην Υπουργώ Κω Κω Γεωργίω Μπουσίω, φιλίας και τιμής ένεκα».

 

Τα επισκεπτήρια (κάρτες) κυρίως με ευχές ήταν οι πρόγονοι των σημερινών e-mails και SMS. Μόνο που τα τελευταία δεν αφήνουν γραπτά τεκμήρια για την ιστορία. Τα επισκεπτήρια που παρουσιάζονται κρύβουν άνδρες με σημαντική παιδεία και εθνική δράση:

 

 

  • Θουκυδίδης Δημητριάδης

Καϊμακάμης Περιστάσεως και αργότερα Ικαρίας. Έλαβε μέρος στις εκλογές του 1926 ως υποψήφιος βουλευτής Έβρου με το κόμμα Αποκαταστάσεως Προσφύγων. Ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη δικτατορία Πάγκαλου.

  • Αλέξανδρος Ζωηρός Πασάς

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Εργάστηκε σκληρά με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων στη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία.

  • Εμμανουήλ Αλτιναλμάζης

Πρόεδρος και δωρητής του Φιλεκπαιδευτικού συλλόγου Αδριανουπόλεως. Διορισμένος Δήμαρχος στο Δεδέαγατς κατά την εποχή της Γαλλικής κατοχής, επαναδιορίστηκε Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1920.

  • Άγγελος Σημηρώτης

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και εκπαιδευτικός. Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Κωνσταντινούπολις» και διευθυντής του περιοδικού «Κόσμος». Ίδρυσε επίσης την εφημερίδα «Ανατολή της Σμύρνης». Συνεργάστηκε επίσης με την «Αμάλθεια» Σμύρνης, τα «Παναθήναια», τη «Νέα Εστία» τον «Κύκλο» και την εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος».

  • Ο Μητροπολίτης Βιζύης Άνθιμος

Γνωστός από το ημερολογιακό ζήτημα. Πρόεδρος μυστικής οργάνωσης Μακεδονομάχων, στην οποία μετείχε και ο Θοδωρής Αμπαζόπουλος.

  • Ο Μητροπολίτης Δέρκων Καλλίνικος

Υπέρτιμος και Έξαρχος Βοσπόρου, Θρακικού και Κυανέων.

  • Ο Μητροπολίτης Αμασείας Γερμανός

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, οργανώνοντας ένοπλα σώματα κατά των Βουλγάρων εξαρχικών, που επιχειρούσαν την προσάρτηση χριστιανικών πληθυσμών στη Βουλγαρική Εξαρχία. Ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό Δεληγιάννη για τις κινήσεις των Βουλγάρων. Το 1908 με το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα εξελέγη Μητροπολίτης Αμασείας, με έδρα τη Σαμψούντα. Και εκεί ανέπτυξε έντονη δράση, ιδρύοντας σχολεία και οργανώνοντας ένοπλες ομάδες κατά των Τούρκων, που λυμαίνονταν την περιοχή.

 

 

  • Ο Μητροπολίτης Διδυμότειχου Φιλάρετος

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αριστούχος διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Διετέλεσε Μητροπολίτης Τραπεζούντας (1888 – 1889), Καστοριάς (1889 – 1899), Διδυμότειχου (1899 – 1928) και Ηρακλείας (1928 – 1933). Συνέγραψε τρίτομη «Αρχαία Εκκλησιαστική Ιστορία».

 

  • Ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Αγαθάγγελος

Τα χρόνια του Βουλγαρικού Κομιτάτου ιδρύθηκε στην Ανδριανούπολη μυστική επαναστατική οργάνωση, με τίτλο «Πανελλήνιος Οργάνωσις», σε σύσκεψη που έγινε στην Αδριανούπολη, στην οποία πήραν μέρος ο πρόξενος Ξυδάκης, ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Πολύκαρπος, ο Βιζύης Άνθιμος, ενώ τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών Αγαθάγγελο που ήταν άρρωστος αντιπροσώπευσαν ο Πρωτοσύγκελος Παπαδόπουλος και ο πρόκριτος ιατρός Σοφοκλής Τζελέπογλου. Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο Γονατάς. Ο Ίων Δραγούμης ήταν τότε υποπρόξενος στο Δεδέαγατς.

 

Ζήσης Παπαθανασίου

Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος

Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Email: iatreiokolonaki@gmail.com