Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

30 Αυγούστου 1949- 30 Αυγούστου 2019

70 χρόνια από τη λήξη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, με ανθρώπινο κόστος 50.000 νεκρούς.

Στη φωτογραφία που λήφθηκε από τον φωτογράφο Παύλο Νταλό και δημοσιεύτηκε στο φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο΄΄Γρεβενά 1895-1975 ογδόντα χρόνια φωτογραφίες΄΄ του υπογράφοντα, διακρίνονται εκτοπισμένοι κάτοικοι της επαρχίας οι οποίοι διαμένουν σε πρόχειρες κατασκευές, όπως τολλ, αντίσκηνα και αχυρώνες, στην περιοχή Αγίου Αχιλλείου.

Η εκκλησία που διακρίνεται στο πίσω μέρος της φωτογραφίας λειτούργησε ως τζαμί μέχρι την απελευθέρωση το 1912, το οποίο γκρεμίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε κωδωνοστάσιο, μέχρι την κατεδάφιση του ναού και την ανέγερση του σημερινού Αγίου Αχιλλείου, επί θητείας Μητροπολίτη Φιλίππου τα μέσα της δεκαετίας του 50΄.

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στην πόλη, διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα, έπειτα από τη λήψη απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, βασισμένης στο γεγονός ότι ο στρατός δεν μπορούσε να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της υπαίθρου, δίδοντας εντολή να εκκενωθούν τα χωριά και οι κάτοικοι να μεταφερθούν στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, όπου υπήρχε ασφάλεια και λειτουργούσαν σχολεία και υπηρεσίες.

Η ενέργεια αυτή που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο ξεκλήρισμα ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επέφερε σοβαρό πλήγμα στους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, γιατί τους στέρησε από τις πηγές ανεφοδιασμού, πληροφοριών και στρατολόγησης ανδρών. Κατά τη περίοδο του εκτοπισμού, 11.000 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη των Γρεβενών.

Το 1949, ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης, σε μνημόνιο που απέστειλε προς το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανταρτόπληκτων στην Ελληνική επικράτεια ανερχόταν σε 684.607 άτομα.

 

Βαγγέλης Νικόπουλος