ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ Ευεργέτης του Βαντσικού (Κυδωνιές) ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στο Βαντσικό ΓΡΕΒΕΝΩΝ (Κυδωνιές) το έτος 1861. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Αικατερίνη.Αδέλφια του ήταν η Αγγελική και ο Κυριαζής. Ο πατέρας του εργαζόταν ως οικοδόµος στην Κωνσταντινούπολη µε πολλούς αλλους χωριανούς του. ∆ιακρινόταν για το ήθος του , την επαγγελµατικήν του ευσυνειδησίαν και φιλοπατρίαν. Η αδελφή του Αγγελική, παντρεύτηκε τον Αθανάσιον Τσιάταν, παππού του Βασιλείου και ∆ηµητρίου Τσιάτα (υπεύθυνου οικοτροφείου Τσοτυλίου). Σε ηλικία δώδεκα ετών έχασε την αγαπηµένη του µητέρα Αικατερίνη. Αναγκάσθηκε να µεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, µαζί µε τον µικρότερο αδελφό του Κυριαζή, κοντά στον πατέρα του. Εκεί φοίτησε σε Ελληνικό Σχολείο και έµαθε την Γαλλική γλώσσα. ∆εν του άρεσε όµως το επάγγελµα του οικοδόµου. Αποφάσισε να µεταβεί µόνος του στο Βουκουρέστι όπου εργάζονταν αρκετοί Ανασελιτσιώτες (Βοϊώτες) και οι δουλειές τους ήταν αρκετά κερδοφόρες. Εργάστηκε ως Μεταφραστής και ως Επιστάτης σε διάφορους κτηµατίες.
Απέκτησε αρκετά χρήµατα και έγινε ένας µεγαλοκτηµατίας. Ενθυµούµενος τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ,καθώς και την ταλαιπωρία της µητέρας του να µεταφέρει το νερό στο σπίτι της από γειτονικές πηγές του χωριού , αποφάσισε να γίνει η µεταφορά της πηγής Τσιούκα ,µε δική του δαπάνη, στο Κέντρο του χωριού. ∆ιέθεσε σε πρώτη φάση 160 χρυσά φράγκα και το 1908 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ύδρευσης. Το 1909 διέθεσε άλλα εβδοµήντα χρυσά φράγκα και το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 1910 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 10
Το 1901 ήταν προτεργάτης για την κατασκευή του Επισκοπείου Τσοτυλίου, Μάλιστα πρότεινε στον τότε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Σεραφείµ Σκαρούλη, την χρηµατοδότηση του έργου. Οι καταστάσεις µε το Μακεδονικό ζήτηµα δεν του επέτρεψαν την υλοποίησή του. Το Επισκοπείο ολοκληρώθηκε το έτος 1967. Το 1880 νυµφεύθηκε τη Ρουµάνα Θεοδώρα .Επειδή δεν τεκνοποιούσε, υιοθέτησε τα δύο ανύψια της. Τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Ετυχαν άριστης µόρφωσης. ∆ιπλωµατικός υπάλληλος στην Αίγυπτο ο Κωνσταντίνος και Πολιτικός Μηχανικός ο Αλέξανδρος.
Το 1911 απέκτησε την Ρουµανικήν υπηκοότητα
Βοήθησε αρκετούς συµπατριώτες του στην εξεύρεση εργασίας. Μεταξύ των άλλων και τον χωριανό του Χρίστον Αδαµόπουλον ή Καρακίτσιον
Προσκάλεσε ακόµη. στο Βουκουρέστι για την µόρφωσή του τον ανιψιό του Αθανάση Τότσκα που φοίτησε σε Ελληνικά Σχολεία επί εννέα συναπτά έτη (18921902) ,ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στο χωριό, διετέλεσε ∆ιδάσκαλος σε γειτονικά χωριά και χειροτονήθηκε Ιερεύς το 1920 από τον Μητροπολίτη ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
Ο Ευεργέτης Γεώργιος Βασιλειάδης. απεβίωσε στο Βουκουρέστη στις 7 Ιουλίου 1935.Ο οικογενειακός του τάφος σώζεται µέχρι σήµερα στο Ελληνορθόδοξο Κοιµητήριο του Βουκουρεστίου. Η περιουσία του δηµεύτηκε το 1948 από την αλλαγή του Ρουµανικού καθεστώτος. Στη Μνήµη του οι Κυδωνιώτες τοποθέτησαν την χάλκινη προτοµή του µπροστά στο έργο του, στην Κεντρική Βρύση του Χωριού.
Το Πατρικό του σπίτι βρίσκονταν στην σηµερινή Οικία του Θωµά Γ. Χριστόπουλου ή Γούλα. Προς τιµήν του ο Μπαρµπα-Θωµάς, ονόµασε έναν υιό του Κυριαζή γιατί ήταν συγγενής
Τέλος, πρέπει να τονίσουµε ότι ύστερα από ενέργειες του γράφοντα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων µνηµείων Ηπείρου, έγινε το καλοκαίρι του 2017 η επισκευή και η συντήρηση του καλαίσθητου αυτού µνηµείου –στολίδι του χωριού µας- του Ευεργέτου µας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆Η.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 – ΘΩΜΑΣ ΑΘ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ- Κυδωνιώτης