συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Συνέντευξη Δημοσθένη Κουπτσίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΓΝΑΤΙΑ TV

Συνέντευξη  Δημοσθένη Κουπτσίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΓΝΑΤΙΑ TV

 

           Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ TV και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Λαζάρου, παραχώρησε τη Δευτέρα 12 /5 ο Δήμαρχος Γρεβενών και εκ νέου υποψήφιος, Δημοσθένης Κουπτσίδης. Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής του συνδυασμού ¨ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ¨ τόνισε τα εξής κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνέντευξης:

  

Ερωτ..: Κ. Κουπτσίδη θα ήθελα ως ένα πρώτο σχόλιο να μου πείτε πώς ζούνε οι γρεβενιώτες, όλη αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης; Είναι δύσκολη η περίοδος για τα Γρεβενά;

 

Απαντ.: Είναι πραγματικά μια δύσκολη περίοδος για όλους. Ο δήμος Γρεβενών είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση  Καλλικρατικός δήμος στην Ελλάδα  με 1 εκ. 820 χιλ.στρμ., με 104 οικισμούς, με την πόλη και με πολλά προβλήματα.  Προβλήματα οικονομικά καθώς κληρονομήσαμε οφειλές 25 εκ ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτή η κατάσταση είναι λογικό να επηρεάζει άμεσα και τους πολίτες μιας και οι δράσεις που δρομολογούνται προς όφελος της εξυπηρέτησης της καθημερινότητας των πολιτών, είναι περιορισμένες. Κατά συνέπεια είμαστε ¨αναγκασμένοι¨ να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε δράσεις προς όφελος των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.

 

Ερωτ.: Πώς τα πήγατε λοιπόν στο τομέα της απορρόφησης  ευρωπαϊκών κονδυλίων;

 

Απαντ.: Η τακτική κρατική χρηματοδότηση είναι πραγματικά πολύ περιορισμένη. Εκτός αυτού, το σύνολο αυτών των κονδυλίων τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια πηγαίνανε για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και άμεσα απαιτητών οφειλών που υπήρχανε στο δήμο. Στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας και τομεακό των υπουργείων, όσο και σε επίπεδο Βρυξελλών, όπως το πρόγραμμα “LIFE”, ο δήμος Γρεβενών είναι ο πρωταθλητής σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Εντάχθηκαν δράσεις και έργα ύψους 65 εκ ευρώ που, σε  σχέση με τον πληθυσμό μας κατατάσσουν τον πρώτο μακράν δήμο της Δυτικής Μακεδονίας σε εντάξεις έργων. Και βεβαίως, υπάρχουν πολλά ακόμη που είναι υπό ένταξη. Ώριμα έργα και δράσεις, που περιμένουμε, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τομεακό επίπεδο, να ενταχθούν το επόμενο διάστημα και να γίνουν πράξη προς όφελος όλων μας.

 

Ερωτ.: Σε ότι αφορά την υλοποίηση των έργων αυτών και σε σχέση με την γραφειοκρατία που είχε να αντιμετωπίσει ο δήμος σε ότι αφορά τόσο τη περιφέρεια όσο και τη κεντρική εξουσία, θα θέλατε να πείτε τίποτα;

 

Απαντ.: Σαφέστατα και υπήρξαν πολλές αγκυλώσεις, όμως όποιος δουλεύει-και εμείς δουλέψαμε πολύ-έστω και με πολύ κόπο, μπορεί να τις ξεπεράσει. Από εκεί και πέρα, σαφέστατα αυτές οι αγκυλώσεις είναι πολλές φορές δυσεπίλυτες και σίγουρα απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να είναι ευκολότερη και να επιταχύνονται οι διαδικασίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Γνωρίζοντας, ωστόσο, αυτή τη διαδικασία και έχοντας δουλέψει και σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε αυτό το τομέα, όπου και προετοιμάσαμε πολλές δράσεις, μπορέσαμε και φέραμε σε πέρας ένα μεγάλο κομμάτι τέτοιων ζητημάτων. Μάλιστα, πολλές από τις μελέτες που σήμερα εντάσσουμε, ήτανε μελέτες που προετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφέθηκαν για άλλους λόγους από την ΠΕ Γρεβενών, τις ζητήσαμε, τις πήραμε, τις ωριμάσαμε και τις εντάξαμε ως δήμος Γρεβενών.

 

Ερωτ.: Κοινωνική πολιτική: Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή εκφραστής της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα δεν είναι το κράτος αλλά οι Δήμοι, η Εκκλησία και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Απαντ.: Στα Γρεβενά ο δήμος είχε τον πρώτο λόγο στο κομμάτι αυτό της κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε, οι δήμοι γενικότερα λειτουργούν πλέον ως ανάχωμα, μιας και είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών. Δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτό το τομέα, καθιερώσαμε καθημερινά συσσίτια, δημιουργήσαμε δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη και πολλές ακόμη δράσεις που έχουν να κάνουν με την προσέγγιση ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και σε σχέση με την οικονομική δυσχέρεια και ανέχεια αυτής της περιόδου. Εκεί λοιπόν δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα, οι κοινωνικές δομές του δήμου ήταν κοντά και δαπανήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των -πολύ λίγων- πόρων που περίσσευαν από την αποπληρωμή των χρεών, ώστε να ελαφρύνουμε όσο γίνεται την καθημερινότητα και να είναι όσο πιο κοινωνικό και ανθρώπινο το πρόσωπο του δήμου σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Να συμπληρώσω ότι, με τη Μαθητική Εστία, την αρμοδιότητα της οποίας αναλάβαμε μέσα στο 2011 μετά από παραχώρηση του Ιδρύματος Εθνικής Νεότητας, καταφέραμε να λειτουργήσουμε πάνω από 300 συσσίτια καθημερινά, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε αυτό το τομέα.

 

Ερωτ.: Η ανεργία που βρίσκεται στη περιοχή σας; Τι λέει το Εργατικό Κέντρο;

 

Απαντ: Η ανεργία στα Γρεβενά κινείται, ιδιαίτερα στους νέους, σε ποσοστό άνω του 60%. Εποχιακά, βέβαια, κυρίως τη καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχουν κάποιες θέσεις εργασίας, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τη προ κρίσης περίοδο. Νομίζω λοιπόν ότι, ένα από τα βασικότερα μελήματα τόσο σήμερα στο δήμο, όσο και πριν στη ΝΑ Γρεβενών, ήταν η δημιουργία τέτοιων θέσεων, όχι μέσα  από τις ελαστικές μορφές εργασίας, όπως τα πεντάμηνα πχ , διαδικασία βέβαια που την παρακολουθήσαμε ( 310 θέσεις ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠΕΚΟ σε επίπεδο δήμου που ήταν το μεγαλύτερο νούμερο στη Δυτική Μακεδονία), αλλά μέσα από δικές μας καινοτόμες πρωτοβουλίες. Καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το Εκπαιδευτικό Πάρκο του Όρλιακα, το Κέντρο Παλαιοντολογίας της Μηλιάς, τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, αλλά και με  την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουμε  στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη των βιολογικών προϊόντων (ο δήμος Γρεβενών είναι ο πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο με ποσοστό 14%, όταν ο μέσος όρος στη χώρα βρίσκεται στο 4% με 5%).

 Μέσα από αυτές τις δράσεις θα δημιουργηθούν έμμεσα θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και όχι απευθείας θέσεις εργασίας μέσα σε αυτές τις δομές, αλλά γύρω από αυτές και σε ευρύτερο επίπεδο.

Επίσης η κατεύθυνσή μας έχει να κάνει με την ανάπτυξη σε πρώτη φάση της ορεινής περιοχής και στην προσέλκυση επισκεπτών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις γύρω από την εστίαση και τον τουρισμό( ξενοδοχειακές μονάδες, επισκέψιμα αγροτουριστικά καταλύματα) και, βεβαίως, με την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας( όχι σταυλισμό αλλά ελεύθερη βοσκή και παραγωγή βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων) που ταιριάζει απόλυτα  με τη φυσιογνωμία των Γρεβενών.

Βέβαια, αυτή η προσπάθεια θέλει πολύ δουλειά, οργανωμένο σχέδιο και προσεκτικά βήματα τα οποία θα είναι το ένα συμπληρωματικό του άλλου.

 

Ερωτ.: Κ.Κουπτσίδη θα ήθελα να μου αναφέρεται τρία θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα με τη λήξη αυτής της περιόδου και τρία θέματα που σκοπεύετε να τα ξεκινήσατε στην επόμενη, εφόσον εκλεγείτε.

 

Απάντ.: Δεν έχει νόημα ο αριθμός αλλά η σπουδαιότητα και η βαρύτητα αυτών των θεμάτων. Πρώτα απ’ όλα, το σημαντικότερο για εμάς είναι να ολοκληρώσουμε αυτά τα οποία δρομολογήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ύδρευση και αποχέτευση στα Γρεβενά, όπου βρίσκονται μεγάλες εργολαβίες σε εξέλιξη που αφορούν την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευση της πόλης, αλλά και των εξωτερικών αγωγών που μεταφέρουν το νερό σε όλους τους οικισμούς του δήμου. Και φυσικά η ολοκλήρωση των καινοτόμων πρωτοβουλιών που σας ανέφερα και πριν (Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, Κέντρο Παλαιοντολογίας) αλλά και δράσεις που θα προκαλέσουν επισκεψιμότητα στην πόλη όπως: Η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου και η ίδρυση, σε συνεργασία με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρχαιολογικής συλλογής. 

Όσον αφορά τώρα το καινούριο που έχουμε να προτείνουμε για την επόμενη περίοδο, έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με την καθημερινότητα και τον άνθρωπο. Όπως σας περιέγραψα και πριν, σε αυτή τη περίοδο, εκ των πραγμάτων διαχειριστικά  προσπαθήσαμε να σηκώσουμε  το βάρος των 25 εκ ευρώ οφειλών και μάλιστα με μειωμένη κατά 53% κρατική χρηματοδότηση. Ήδη έχουμε αποπληρώσει τα δύο τρίτα αυτών των οφειλών και θέλουμε αυτή τη χρονιά και άλλη μία ώστε τα χρήματα που παίρνουμε να μπορούν να επενδύονται εξ ολοκλήρου στην καθημερινότητα και στον άνθρωπο, που για εμάς είναι σημαντικό..

Ένα δεύτερο κομμάτι είναι η δημιουργία δράσεων που θα φέρουν έσοδα στο δήμο, όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος μας είναι η κατασκευή, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, όπου τέτοιες δράσεις θα είναι επιλέξιμες, δύο υδροηλεκτρικών στην ορεινή περιοχή, μιας και το υδροδυναμικό σε αυτή τη περιοχή είναι τεράστιο και τα 17 από τα συνολικά 33 που έχουν δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία είναι στα όρια του δήμου Γρεβενών.

 

Επίσης, ήδη έχουμε βάλει τις βάσεις για το έργο της τηλεθέρμανσης στη πόλη των Γρεβενών, το οποίο θα λύσει τα τεράστια ζητήματα με τη θέρμανση σε μια περιοχή που έχει χειμώνα οχτώ μήνες και το κόστος της θέρμανσης είναι τεράστιο>>.

 

δειτε το βιντεο απο το ΕΓΝΑΤΙΑ TV