συμπλευση

Euromedica

euromedica ygeia

Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

vandal

Γ. Κασαπίδης για «White Dragon»: “Ναι πιστεύω ότι το υδρογόνο, πλέον, μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει μέρος της λύσης (για την απολιγνιτοποίηση) αλλά κάτι παραπάνω από τη λύση των προβλημάτων της Δ. Μακεδονίας

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, σήμερα Δευτέρα 17/5, λίγο μετά τις 15:00, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας  Γ. Κασαπίδης, αναφέρθηκε στην επενδυτική πρόταση, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπέβαλε προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. την επενδυτική πρότασή τους.

Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. “Γίνεται μεγάλος αγώνας για να γίνει αποδεκτή η πρόταση σε αυτό το ύψος που έχει κατατεθεί, δηλαδή άνω των 8 δισ. ευρώ. Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχει η “Εθνική Ελλάδος” στην Ενέργεια. Δεν είναι εύκολο να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ο στόχος, επομένως, είναι όσο το δυνατότερο υψηλότερος προϋπολογισμός από τα 8 δις να μπορέσει να εγκριθεί από την ίδια την κυβέρνηση και να προταθεί στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα, που θα είναι τριμερής, δηλαδή εθνικών, ευρωπαϊκών κι ιδιωτικών πόρων “, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης συμπληρώνοντας: “Ναι πιστεύω ότι το υδρογόνο, πλέον, μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει μέρος της λύσης (για την απολιγνιτοποίηση) αλλά κάτι παραπάνω από τη λύση των προβλημάτων της Δ. Μακεδονίας, όπως κάποτε έπαιξε τον ίδιο ρόλο η ίδια η ΔΕΗ”.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πόσο πολύ πίστευε, εδώ και πολλά χρόνια, στην τεχνολογία του υδρογόνου και πόσο δικαιωμένος νιώθει με τις σημερινές εξελίξεις. “Δοξάζω το Θεό κι όσους στήριξαν αυτή την πρόταση”, είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν επιχειρήσεις από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να “έρθουν” να επενδύσουν στην περιοχή, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης σε συνδυασμό με το σχέδιο «White Dragon» είπε: “Yπάρχει επιχείρηση που είναι μέσα στις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της καινοτομίας η οποία θέλει να επενδύσει αυτή, ακριβώς, την καινοτομία που παράγει στην Αμερική κι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την επένδυση κι η Κίνα κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτη η επιχείρηση, χαιρόμαστε που είναι ελληνικών συμφερόντων κι είναι μέσα στο NASDAQ (χρηματιστήριο αξιών των ΗΠΑ που ειδικεύεται σε εταιρείες τεχνολογίας). Γι’ αυτή την τεχνολογία του υδρογόνου θέλει αν έρθει στην περιοχή και φυσικά για τα ευνοϊκά κίνητρα που δημιουργούνται”.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τοπικό ενδιαφέρον που υπάρχει, από επιχειρήσεις  για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Δίνοντας ένα παράδειγμα, μίλησε για μεγάλη τοπική επιχείρηση που που δραστηριοποιείται στον αγρο-διατροφικό τομέα, στο πως μπορεί να “πρασινίσει” την παραγωγή της και  να λάβει το πιστοποιητικό των μηδενικών εκπομπών αερίου (στις συσκευασίες της), ένα πιστοποιητικό που όπως χαρακτηριστικά είπε: “γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό και σύντομα θα είναι κι υποχρεωτικό σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αν δεν το έχουμε “εμείς” ως εξαγωγικές κι εξωστρεφείς επιχειρήσεις δεν θα μπορούμε να πουλάμε σ’ αυτές τις αγορές και σ’ αυτές τις χώρες. Άρα πρέπει να προλάβουμε ως επιχειρηματίες της Δ. Μακεδονίας να ενσωματώσουμε αυτή την τεχνολογία για να πάρουμε αυτό το πιστοποιητικό”.

kozan.gr

Δείτε ακόμα