Μελέτη και δάση Δεσκάτης
Η Διαχειριστική μελέτη δημοσίων δασών Δεσκάτης-Δασοχωρίου-Παρασκευής-Κατάκαλης-Παλιουργιάς-Καρπερού-Δήμητρας-Τρικοκκιάς Ν. Γρεβενών περιόδου 2016-2025, της Δ/νση Δασών Ν. Γρεβενών-Σπύρος Βλάχος δασολόγος, έγινε με τη συνδρομή και τη συναίνεση του Δήμου Δεσκάτης, που είχε τις δικές του στοχεύσεις.
Η μελέτη τονίζει, σελ.10, ότι «…τα δάση του Συμπλέγματος είναι υποβαθμισμένα, πολύ μικρής παραγωγικότητας και δεν επαρκούν σε πολλές κοινότητες και κυρίως στο Δήμο Δεσκάτης, με το μεγάλο αριθμό οικογενειών , ούτε για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων σε καυσόξυλα» και πρέπει η πολιτεία να περιορίσει τη λαθροϋλοτομία, να εξασφαλίσει τη θέρμανση με ξυλεία από άλλα μέρη ή και πετρέλαιο. Με έμφαση επαναλαμβάνεται αυτή η θέση και στη σελίδα 26, όπου παρατίθεται και πίνακας με τις υπολογισμένες ανάγκες των Τ.Κ και της Δ.Κ Δεσκάτης με 3508 κατοίκους να μη δικαιούνται για ατομικές ανάγκες!
Επιμένει μάλιστα, σελ.11, ότι «με τη διαχείριση που προτείνεται στην παρούσα μελέτη θα παραχθούν κυρίως καυσόξυλα δρυός και οξυάς για ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των κατοίκων και μικρές μόνο ποσότητες τεχνικού ξύλου οξυάς και ελάτης»
Ενδιαφέρουσα η αναφορά ότι οι πυρκαγιές δε φαίνεται να απειλούν το υπόψη δάσος λόγω του δύσφλεκτου του δασοπονικού είδους αλλά επισημαίνεται η αναγκαιότητα ιδιαίτερης επιφυλακής στην καύση των καλαμιών και η συντήρηση δασικών και αγροτικών δρόμων κι ως αντιπυρικών ζωνών. (Αγωνία των κατοίκων είναι το πευκοδάσος βόρεια της πόλης!).
Σκοπός της δασοπονίας, σελίδα 20, ορίζεται και «η ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών (προστασία, αναψυχή,υγεία κ.τ.λ, η ικανοποίηση(στο μέτρο του δυνατού) των αναγκών σε δασικά προΪόντατων κατοίκων του Συμπλέγματος…». Σε περιπτώσεις τονίζεται με έμφαση για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των Τ.Κ.
Οι εξυγιαντικές-καλλιεργητικές και αναγωγικές παρεμβάσεις γίνονται με υλοτόμηση-απομάκρυνση των υπέργηρων, γηραιών και υπερώριμων δένδρων, σε ποσοστό απόληψης 4%-12% ανάλογα με το είδος του, ελάτι, βαλανιδιά, πεύκο, οξυά.
Σε τμήματα-συστάδες του δάσους, για παράδειγμα περιοχές που γνωρίζουμε, προβλέπονται στα επόμενα έτη, Ξηρόλιμνη 2020-2022 και 2023-2025, Λάκκα Τσιόλικα-2025. Στο Γήλοφο, για ατομικές ανάγκες, Περιστέρα 2016-2022, Γήλοφος 2023-2025, 2026. Στον Άγιο Γεώργιο, Ρέμα Κουτσίρα-2022, Στριβάδια-2022.
Στην Τσιοτίνα Παρασκευής για το 2020 προβλέπονταν να πάρουν (427+493+400) χκμ βαλανιδιά, 10% των επιλεγμένων συστάδων. Πόσα αφορούσαν τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού, ποιοι πήραν και πόσα! 100 κάτοικοι όλοι κι όλοι σήμερα, 25 οικογένειες, αρκετές με πετρέλαιο!
Από 2016-2019 σε Πυραμίδα-Καστρί, Άγιο Αθανάσιο, Καγκέλια-Γούρνες, Μπάπιος, Φούσκας-Ασκητής, Κόρα, Μεταμόρφωση.
Στη Δ.Κ Δεσκάτης με βάση τη διαχειριστική μελέτη για το 2021 προβλέπεται υλοτόμηση στις εξής περιοχές,ΛάκοςΚώσταινας-έλατο 4%, Τρέτιμος-έλατο 4% και δρυς 10%. Από τον Απρίλη παρενέβησαν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες Καραούλι, Παπασπυρίδη, Βρύση Λιμνιώτη, Κονιάκη Πηγάδια, Τζιαϊμη, Κορομηλιά! Στην άσφαλτο μέχρι το λωζιανίτικο και όπου υπάρχει βατό μέρος στοιβάζονταν 3άρια, 4άρια,5άρια, 6άρια ελάτια με το σχετικό μηχάνημα!
Πουθενά όμως δεν προβλέπεται στη Δεσκάτη, ιδιαίτερα μάλιστα στο Βουνό, για τα έτη 2020-2025, κάποια υλοτόμηση δρυός. Από τον Απρίλη στις τοποθεσίες Τούμπα, Κανατσιόλα, Αυγέρω, Μπάρα Κογιάδικη, Πλάτανος, Ρέμα Σακαβάρα, τα πλούσια σε δρυς δάση κατακρεουργούνται!Είναι γνωστό ότι περιλάμβανε και εξαιρετικής ποιότητας για ξυλουργική αξιοποίηση, το χαίρονται στα σπίτια τους!
Ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιοχές μάλιστα, για διευκολύνσεις και για να μην υπάρξουν μπερδέματα, αποζημιώθηκαν αδρά σε ποικίλης χρησιμότητας ξυλεία!
Μέρες και μέρες, φορτηγά με διπλές καρότσες, ανέβαιναν στο Βουνό και κατέβαιναν με κλαταρισμένα-από το χρυσοφόρο φορτίο των 30-40 τόνων-λάστιχα! Ποιος ο προορισμός; Μάλιστα το Σάββατο 29/5 οι παρευρισκόμενοι σε μνημόσυνο στου Αντώνη Πιτιλάκου παρακολούθησαν τέσσερα(04) τέτοια φορτηγά να περνάνε κατάφορτα και να επιστρέφουν άδεια στο χρονικό διάστημα 10.30-11.30 πμ.
Στην Τσιοτίνα Παρασκευής για το 2020 προβλέπονταν να πάρουν (427+493+400) χκμ βαλανιδιά, 10% των επιλεγμένων συστάδων. Πόσα αφορούσαν τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων του χωριού, ποιοι πήραν και πόσα! 100 κάτοικοι όλοι κι όλοι σήμερα, 25 οικογένειες, αρκετές με πετρέλαιο!
Από 2016-2019 σε Πυραμίδα-Καστρί, Άγιο Αθανάσιο, Καγκέλια-Γούρνες, Μπάπιος, Φούσκας-Ασκητής, Κόρα, Μεταμόρφωση.
Πικρή , φαρμάκι, η αίσθηση και αυτής της εμπειρίας των Δεσκατιωτών. Παρά τις επανειλημμένες πομπώδεις γραπτές διακηρύξεις κι αναφορές για κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων του Δήμου από τη διαχείριση των δασών του, όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσε πανάκριβα το δικαίωμά του! Τεράστιες πραγματικές ποσότητες ξυλείας διαχειρίστηκαν από Οξυά-Τσιοτίνα-Βουνό, στους κατοίκους δεν αποδόθηκαν καθόλου, έφυγαν εκτός Δεσκάτης και κατέκλυσαν άλλες αγορές. Ξύλο τρελό, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλου του δήμου για πολλά χρόνια! Όσοι θερμαίνονται με ξύλα γιατί αδυνατούν με το πετρέλαιο, θα προσφύγουν και στους επαγγελματίεςλαθροϋλοτόμους! Ανέκαθεν αυτοί τη δουλειά τους έκαναν , δεν ήταν άγνωστοι στα όργανα, την πλήρωναν πάντα οι οικογενειάρχες που έκοβαν για τις ανάγκες των σπιτιών τους, να ζεσταθούν! Θα είχε κάποιο όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον, έτσι από περιέργεια δηλαδή και για λόγους διαφάνειας και δημοκρατικής ενημέρωσης, να πληροφορούμασταν ποιοι εμπόροι τα αγόρασαν, τι ποσότητες και πόσα πλήρωσαν!Γιατί σίγουρα ο χορός των ευρώ καλά κρατά! Αποδείχνεται πάλι ότι το κράτος κι οι υπηρεσίες του δουλεύουν για τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αυτών τα συμφέροντα εκφράζει κι υπηρετεί με τους νόμους και την εφαρμογή τους που εκάστοτε επικαλούνται!
Και η δημοτική αρχή; Δεν έδωσε κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα! Ανάθεμα κι αν παρακολούθησαν τη μελέτη, αν έκαναν επιτόπια αυτοψία, αρκέστηκαν στις όποιες ενημερώσεις υπήρξαν, ευχαριστημένοι (;) από το αντάλλαγμα των 8000 της λεηλασίας του φυσικού πλούτου ιδιοκτησίας κι ανάγκης του δεσκατιώτικου λαού!
Να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε τίποτα με εργαζόμενους! Με τη δική μας αντίληψη και κρίση, το δάσος μας πονάει!
Το ζήτημα πληγώνει τους Δεσκατιώτες. Έχει κι άλλες πλευρές. Θα υπάρξει αναμφίβολα συνέχεια.
03/06/2021
Δημήτριος Ευθ. Γαλάνης
Δημοτικός σύμβουλος