Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

«Απ΄ τ’ αθάνατο κρασί του ‘21» (video)

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Αναμφισβήτητα το 1821 είναι από την αρχή ως το τέλος ένα θαύμα. Το κυοφορούσε με τρόπο μυστικό, σιωπηλό και μεγαλειώδη στα τρίσβαθά της επί 400 χρόνια –για μας τους βόρειους 500- η αδούλωτη ελληνική ψυχή. Με τα απίθανα μεγαλουργήματά τους, τις απροσμέτρητες θυσίες και τα ολοκαυτώματά τους οι γιγαντομάχοι του ’21 απέδειξαν πως το «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν καθημερινή πράξη. Ντύθηκαν όλοι την πανοπλία ψυχικής τόλμης, για να γίνουν εθελοντές του «υπέρ πίστεως και πατρίδος» αγώνα.

Για τους λεοντόκαρδους εκείνους αγωνιστές που λαμπάδιαζαν από την αγάπη για την πατρίδα, αποθέτουμε –ιδιαζόντως λόγω πανδημίας φέτος- με περισσή συγκίνηση τα δάφνινα στεφάνια της ευγνωμοσύνης μας· ραίνουμε με τα πιο βαρύτιμα μύρα της ψυχής μας τους τάφους των αγωνιστών του 1821.

Εμείς οι Νεοέλληνες που γευόμαστε τους αγλαούς καρπούς της θυσίας τους, γονατίζουμε ευλαβικά, προσκυνούμε το χώμα που τους σκέπασε και τα χείλη μας σιγοψάλλουν τους στίχους του Κάλβου:

«Ω γνήσια της Ελλάδος τέκνα·

ψυχαί που επέσατε εις τον αγώνα ανδρείως,

τάγμα εκλεκτών ηρώων,

καύχημα νέον».

            Το σχολείο μας -το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών-, κοινωνώντας απ΄ «τ΄ αθάνατο κρασί του 21» εξέπεμψε πύρινο το σύνθημα «1821- Ελευθερία ή θάνατος».

Δείτε ακόμα