Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

Ο γρεβενιώτης Γιάννης Τόσκας, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος του Oργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης

Με κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ KAI ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ο συντοπίτης μας, Γιάννης Τόσκας, αναλαμβάνει ως Διευθύνων Σύμβουλος του Oργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.»

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σου φίλε Γιάννη

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΤΟΣΚΑΣ (σύντομο βιογραφικό σημ.)

Διπλ. Πολιτ. Μηχανικός Α.Π.Θ., Συγκοινωνιολόγος Μηχ. (Masters of Engineering & Masters of Urban Planning/ Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wisconsin – Milwaukee, ΗΠΑ)

Ο Γιάννης Τόσκας γεννήθηκε στα Γρεβενά, όπου και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του. Αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1985). Πραγματοποίησε ανώτατες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin – Milwaukee των ΗΠΑ και απόκτησε (1988) δυο μεταπτυχιακούς τίτλους Masters, στη Συγκοινωνιακή Μηχανική (Transportation Engineering) και στον Αστικό Σχεδιασμό (Urban Planning). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής και, στη συνέχεια, διορίστηκε στο (τότε) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ως συγκοινωνιολόγος μηχανικός (1991), διανύοντας μακρόχρονη καριέρα ως επικεφαλής τομέων Πολεοδομικού, Συγκοινωνιακού και Φυσικού Σχεδιασμού στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

Στην πολυετή πορεία του ως στέλεχος του Δημοσίου και επιστήμονας συγκοινωνιολόγος, συμμετείχε και ολοκλήρωσε σειρά ερευνών, εργασιών, άρθρων, επιστημονικών κειμένων, μελετών και εποπτείας σημαντικών ερευνητικών προσεγγίσεων και έργων στα συγκοινωνιακά ζητήματα, στις αστικές μεταφορές και στη βιώσιμη κινητικότητα. Ανάμεσα στις εργασίες αυτές, αναφέρονται: η συνολική προετοιμασία τευχών, προκήρυξης, επίβλεψης και η παρακολούθηση της υλοποίησης (1997-2001) της Γενικής Κυκλοφοριακής Μελέτης Θεσσαλονίκης («επιτομή» μέχρι και σήμερα για τις προτάσεις μεταφορικής υποδομής στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), η εποπτεία της «Έρευνας του ΑΠΘ για την εισαγωγή Φυσικού Αερίου ως νέου καυσίμου στις αστικές μεταφορές στο ΠΣ Θεσσαλονίκης», 2005-2007), η βασική προεργασία και εποπτεία της μελέτης για τον «προαστιακό σιδηρόδρομο στην ευρύτερη περιοχή» (2008), η εφαρμογή αστικής συγκοινωνίας στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης (2009), η υλοποίηση και χρηματοδότηση νέων λεωφορειολωρίδων στη Θρεσσαλονίκη (2006-2008), η σπουδαία μελέτη για τις «Ολοκληρωμένες στρατηγικές κατευθύνσεις της ένταξης δεικτών & ποιοτικών παραμέτρων στις δημόσιες αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης», 2012-2014),οι εναλλακτικές λύσεις για την αστική συγκοινωνία του ΟΑΣΘ (2017), η ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή προσέγγιση στη συνολική «Μελέτη ανάπλασης της περιοχής Πλ. Φαναριωτών του Δ. Θεσσαλονίκης» (2017-2018), οι προσεγγίσεις/προτάσεις σε σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με βραβεία κ.ά.π.

Στα τέλη του 2004 ορίστηκε ως πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Σ.Θ.), του πρόδρομου φορέα του ΟΣΕΘ ΑΕ, όπου ολοκλήρωσε σχεδόν δυο θητείες γεμάτες έργα και πληθώρα χρήσιμων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για την αστική συγκοινωνία και τον εκσυγχρονισμό των μέσων και όλων των συστημάτων βιώσιμης μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 με αίτησή του αποσπάστηκε και διετέλεσε στέλεχος του τομέα μελετών της Αττικό Μετρό ΑΕ (Μετρό Θεσσαλονίκης), εποπτεύοντας μελέτες κυκλοφοριακών επιπτώσεων κ.λπ. για τους σταθμούς και την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια (μέχρι σήμερα) επέστρεψε στην οργανική του θέση ως στέλεχος στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμ. Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης), με πολυσχιδή ενασχόληση ως προς τις συγκοινωνιακές διαστάσεις των βασικών μελετών αλλά και των νέων πολεοδομικών και χωρικών σχεδίων μεγάλων έργων για την ευρύτερη Θεσσαλονίκη (περιοχή Ρυθμιστικού Σχεδίου). Είναι μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και του Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Ινστιτούτου Συγκοινωνιολόγων (με πολυετή εθελοντική δράση).