Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

center

Euromedica

euromedica ygeia

“Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας”

Τα Γενικά Αρχεία Ν. Γρεβενών συνδιοργάνωσαν με την Ένωση Προφορική Ιστορίας (ΕΠΙ) σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών την Παρασκευή και το Σάββατο 23-24 Νοεμβρίου 2018.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν πρώτα απ’ όλα η κατανόηση της ουσίας και της αξίας της προφορικής ιστορίας. Πρόκειται για ένα νέο σχετικά επιστημονικό πεδίο μέσα από το οποίο αναπτύσσεται η κοινωνική έρευνα και συμπληρώνεται η ιστορική αφήγηση που προέρχεται κυρίως μέσα από τα γραπτά τεκμήρια. Η κύρια ομιλήτρια του σεμιναρίου, η κα. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, μας παρουσίασε με λεπτομέρεια και παραστατικότητα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ερευνητής που θέλει να ασχοληθεί με την προφορική ιστορία. Το ιστορικό της ως ένα εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο, την προετοιμασία πριν την συνέντευξη, την ίδια συνέντευξη, τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν μετά, το νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με το αντικείμενο και πρακτικές συμβουλές αποτελούσαν ενότητες της ομιλίας της που οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η κάθε ενότητα είχε τα δικά της ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που προέτρεπαν τον ακροατή να επιθυμεί να ακούσει την επόμενη που θα ακολουθούσε. Το βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε μας παρουσίασε την δυσκολία που εμπεριέχεται στη διαδικασία από όποια πλευρά και να βρίσκεσαι από τη μια ενώ από την άλλη μας έπεισε για την σημασία και την αξία του.
Η υπογράφουσα παρουσίασε ένα ενδεικτικό κείμενο για την ιστορία του τόπου μέσα από τα αρχεία του Γ.Α.Κ. Γρεβενών που βασιζόταν σε τεκμήρια που βρίσκονται στην ίδια υπηρεσία. Παρουσιάστηκαν διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων και έρανοι μέσα από κοινοτικά αρχεία, επιστολές κατοίκων χωριών που ζητούσαν σχολεία κατά τη δεκαετία του ’30 και αντιδράσεις κατοίκων του Δήμου Γρεβενών στην έγκριση ενός νέου σχεδίου πόλεως κατά τη δεκαετία του ’50. Στόχος ήταν να δοθεί ένα δείγμα υλικού προκειμένου να κατανοηθεί η σχέση της εργασίας μας με την ιστορία και τη μνήμη του τόπου.
Ο κ. Βασίλης Χονδρογιάννης, πληροφορικός – εκπαιδευτικός, μας βοήθησε πολύ να κατανοήσουμε τον μεγάλο ρόλο που έχει η τεχνολογία για την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων και τη διατήρηση του υλικού που ευελπιστούμε να συγκροτηθεί από την ίδρυση ομάδων προφορικής ιστορίας. Με λόγο απλό έγιναν πλήρως κατανοητά τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρήση του εξοπλισμού που πρέπει να γνωρίζει κανείς.
Ο κ. Ραϋμόνδος Αλβανός, ιστορικός, τίμησε μαζί με μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς την εκδήλωση. Μας προέτρεψε με τον χαρακτηριστικό ενθουσιασμό του να ασχοληθούμε με το αντικείμενο και παρουσίασαν μαζί την κα. Μελίκα Σανταλίδου και τον. κ. Θωμά Κουτσουφλιανιώτη τις εμπειρίες τους από την δική τους δραστηριότητα.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες στην πρόεδρο της ΕΠΙ κα. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, στον κ. Βασίλη Χονδρογιάννη, στον κ. Ραϋμόνδο Αλβανό και τα μέλη της ομάδας Προφορικής Ιστορίας Καστοριάς. Ταυτόχρονα απαραίτητο θεωρούμε να απευθύνουμε εξίσου τις ευχαριστίες μας στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και με τις δικές τους παρεμβάσεις, ερωτήσεις, παρατηρήσεις έδωσαν πολυφωνία και αξία στην εκδήλωση. Τέλος, χρωστούμε ευγνωμοσύνη στο Δήμο Γρεβενών για τη φιλοξενία του και την ανταπόκριση του στα αιτήματα μας.

Γρεβενά, 29 Νοεμβρίου 2018