Συγχαρητήριο μήνυμα για μαθητές ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών και ενημερωτικό για ειδικότητες Πληροφορικής και Οικονομίας
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών συγχαίρουν τους μαθητές του σχολείου για τις επιδόσεις τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ 2016 ( Ομάδα Α) και τους εύχονται καλή σταδιοδρομία. Το 45% των μαθητών συγκέντρωσε παραπάνω από 1000 μόρια επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους κόπους μιας δημιουργικής χρονιάς.
Τι Πρέπει να γνωρίζετε για τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών
Στο ΕΠΑΛ Γρεβενών θα λειτουργήσει κατά το επόμενο σχολικό έτος και ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας. Ο συγκεκριμένος Τομέας συνδυάζει την παροχή θεωρητικών γνώσεων σε αντικείμενα καθημερινού ενδιαφέροντος όπως είναι για παράδειγμα η ορθή σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος και εγγράφων όπως αιτήσεις ή ενστάσεις και εμβαθύνει σε πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η σύνταξη εγγράφων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία μίας εμπορικής επιχείρησης. Η εργαστηριακή πρακτική των μαθητών περιλαμβάνει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε μία θέση εργασίας σχετική με την οικονομία ή τη διοίκηση. Οι μαθητές μαθαίνουν το τυφλό σύστημα και προγράμματα όπως το Excel καθώς και λογιστικές εφαρμογές.
Παράλληλα με τα σχολικά μαθήματα, γίνεται συστηματικός προγραμματισμός επισκέψεων τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε υπηρεσίες του δημοσίου όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Πρωτοδικείο, τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Επίσης σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επιλέγεται η παρακολούθηση προγραμμάτων που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη του Νομού.
Στον Τομέα διδάσκουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους των οικονομολόγων, των νομικών και των αποφοίτων λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων.
Οι ειδικότητες του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές στη Γ’ Τάξη είναι :
α. Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ο οποίος παρέχει κατάρτιση πάνω στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα
και
β. Εμπορίας και Διαφήμισης, ο οποίος παρέχει κατάρτιση πάνω στις εμπορικές δραστηριότητες και τον τρόπο προώθησής τους, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει η διαφήμιση στην προβολή τους προς το καταναλωτικό κοινό.
Όσοι τελειώνουν μία ειδικότητα του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑΛ μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα κατέχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της εξειδικευμένης γνώσης σε σχέση με αποφοίτους των ΓΕΛ πάνω στη διοικητική και οικονομική υποστήριξη επιχειρήσεων και καταστημάτων αλλά και φορέων του δημοσίου.
Οι μαθητές μας μπορούν επίσης να προετοιμαστούν για να εισαχθούν σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από πανελλαδικές εξετάσεις. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργεί στην περιοχή μας αλλά και όλα τα σχετικά Τμήματα που λειτουργούν στην Κοζάνη και την Καστοριά είναι μία άριστη διέξοδος για τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στον τόπο τους χωρίς την επιβάρυνση πολλών εξόδων.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών
Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού (με κοινά μαθήματα όπως φαίνονται παρακάτω)
Β΄ Τάξη
Μαθήματα
Ώρες
1.
Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών
1Θ+3Ε
2.
Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών
2Θ+2Ε
3.
Βασικά Θέματα Πληροφορικής
2Θ+2Ε
4.
Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων
1Θ+2Ε
5.
Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων και Εφαρμογές τους στο Διαδίκτυο
1Θ+3Ε
6.
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων
1Θ+3Ε
ΣΥΝΟΛΟ
23 ώρες
Γ΄ Τάξη
Μαθήματα
Ώρες
1.
Προγραμματισμός Υπολογιστών
3Θ+1Ε
2.
Δίκτυα Υπολογιστών
3Θ+1Ε
3.
Ειδικά Θέματα στον Προγραμματισμό Υπολογιστών
1Θ+4Ε
4.
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών
2Θ+2Ε
5.
Πληροφοριακά Συστήματα σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς
2Θ+2Ε
6.
Αγγλικά Ειδικότητας
2Θ
ΣΥΝΟΛΟ
23 ώρες
Ειδικότητα: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
Β΄ Τάξη
Μαθήματα
Ώρες
1.
Αρχές Προγραμματισμού Υπολογιστών
1Θ+3Ε
2.
Υλικό και Δίκτυα Υπολογιστών
2Θ+2Ε
3.
Βασικά Θέματα Πληροφορικής
2Θ+2Ε
4.
Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων
1Θ+2Ε
5.
Εγκατάσταση, Διαχείριση και Συντήρηση Υπολογιστικών Συστημάτων
1Θ+4Ε
6.
Τεχνικά Θέματα Πωλήσεων & Προδιαγραφών Υλικού και Λογισμικού
1Θ+2Ε
ΣΥΝΟΛΟ
23 ώρες
Γ΄ Τάξη
Μαθήματα
Ώρες
1.
Προγραμματισμός Υπολογιστών
3Θ+1Ε
2.
Δίκτυα Υπολογιστών
3Θ+1Ε
3.
Ειδικά Θέματα στο Υλικό και στα Δίκτυα Υπολογιστών
1Θ+4Ε
4.
Τεχνική Υποστήριξη Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτυακών Υποδομών
1Θ+3Ε
5.
Πληροφοριακά Συστήματα σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς
2Θ+2Ε
6.
Αγγλικά Ειδικότητας
2Θ
ΣΥΝΟΛΟ
23 ώρες
Ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, εκπαιδευτικές μονάδες κ.α., καθώς επίσης και σε φορείς που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής.
‘Εχει τη δυνατότητα επίσης να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις που:
• κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα πληροφορικής
• σχεδιάζουν, εγκαθιστούν και υποστηρίζουν δίκτυα υπολογιστών και δικτυακές υπηρεσίες
• αναπτύσσουν και υποστηρίζουν εφαρμογές λογισμικού
• προωθούν και πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες πληροφορικής, δικτυακό εξοπλισμό και δικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές λογισμικού
• ως ελεύθερος επαγγελματίας
Ο απόφοιτος μπορεί να αναλαμβάνει
• όσα αναφέρονται στην εγκατάσταση, υποστήριξη, διαχείριση και αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων
• κάνει χρήση υπηρεσιών και προϊόντων πληροφορικής
• πουλά, εγκαθιστά και υποστηρίζει υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής
• αναπτύσσει απλές εφαρμογές πληροφορικής για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα
• αναπτύσσει απλές εφαρμογές πολυμέσων και Διαδικτύου
• δημιουργεί ιστοσελίδες και συντηρεί το περιεχόμενό τους.
Ο απόφοιτος της Πληροφορικής έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δουλεύει κατ’οίκον και να πουλά το προϊόν της εργασίας του οπουδήποτε στον κόσμο μέσω internet, αμοιβόμενος είτε από ελληνικές είτε από επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επίσης μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας (freelancer) αναλαμβάνοντας εργασίες για διάφορες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, μέσω ειδικών ιστοσελίδων εύρεσης εργασίας.
Επίσης στον θεσμό της Μαθητείας (πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο) έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να εργαστεί σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν μηχανοργάνωση όπως τράπεζες, εφορίες και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του είδους της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ως υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων εξεταζόμενος μόνο σε τέσσερα μαθήματα
• Νεοελληνική Γλώσσα
• Μαθηματικά
• Δομημένος Προγραμματισμός
• Δίκτυα Υπολογιστών
μπορεί να περάσει πιο εύκολα σε κάποιο Α.Τ.Ε.Ι. του τομέα του με ειδικό ποσοστό θέσεων αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ., σε Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%, αλλά να είναι σαφώς πιο καταρτισμένος σε ότι αφορά την Επιστήμη της Πληροφορικής από τον υποψήφιο του Γενικού Λυκείου.
Στον τομέα Πληροφορικής μπορούν να εγγραφούν οι μαθητές που έχουν προαχθεί από την Α Τάξη ΕΠΑ.Λ ,από την Ά τάξη Γενικού Λυκείου, καθώς και όσοι έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο και επιθυμούν να πάρουν πτυχίο στον τομέα της Πληροφορικής παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (αυτά που αναφέρονται στους πίνακες των ειδικοτήτων).
Ο απόφοιτος λαμβάνει πτυχίο επιπέδου 4, ενώ με ένα χρόνο μαθητείας και εξετάσεις πιστοποίησης λαμβάνει πτυχίο επιπέδου 5.
Επίσης μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε ΙΕΚ για 3 εξάμηνα στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξάμηνα σε νέα ειδικότητα και απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5 με εξετάσεις πιστοποίησης. Ακόμα μια επιλογή είναι η φοίτηση μόνο στη Γ Λυκείου παρακολουθώντας αποκλειστικά τα μαθήματα ειδικότητας και να λάβει πτυχίο επιπέδου 4 σε άλλη (δεύτερη) ειδικότητα του Τομέα Πληροφορικής.
Οι εγγραφές γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, από 1η ως 12 Σεπτέμβρη , ενώ μεταγραφές από άλλα σχολεία γίνονται μέχρι και 14 Οκτωβρίου 2016.
Ο τομέας Πληροφορικής πέρα από την ευθύνη της μηχανοργάνωσης και της τεχνικής υποστήριξης του σχολείου που μαζί με το Ι.Ε.Κ. Γρεβενών διαθέτει 5 εργαστήρια Πληροφορικής έχει ακόμα να επιδείξει:
Τη σχολική χρονιά 2014-15, κατασκεύασε την ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ Γρεβενών ( http://1epal-greven.gre.sch.gr) και την συντηρεί μέχρι σήμερα.
Tη σχολική χρονιά 2015-16 σχεδίασε και ανέπτυξε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Σχολικής βιβλιοθήκης Bookare που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε δανειστική βιβλιοθήκη και είναι διαθέσιμο για μεταφόρτωση από την ιστοσελίδα μας.
Την ίδια σχολική χρονιά, η καθηγήτρια Πληροφορικής Κατσίμπουρα Φιλομένη, οργάνωσε την θεατρική ομάδα του σχολείου και παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις στο Καστράκι και σε εκδηλώσεις του Δήμου Γρεβενών.
Παράλληλα υλοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα “Φωτογραφικές στιγμές”, όπου οι μαθητές του τμήματος Γ Πληροφορικής, είχαν την ευκαιρία να μάθουν ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη της φωτογραφίας, τους πρώτους φωτογράφους, δημιούργησαν φακέλους φωτογραφιών που τράβηξαν οι ίδιοι με συγκεκριμένα θέματα και δημιούργησαν και επεξεργάστηκαν βίντεο με αυτό το υλικό, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στον Γρεβενιώτη φωτογράφο Σωκράτη Μήττα.
Tη σχολική χρονιά 2016-17 θα δημιουργηθεί project Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ( Lego Mindstorms) όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν στην πράξη την έννοια της ρομποτικής και του προγραμματισμού καθώς επίσης προγραμματίζεται και η ανακατασκευή της ιστοσελίδας του Εργαστηριακού Κέντρου Γρεβενών.
Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του Τομέα Πληροφορικής, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑ.Λ Γρεβενών.