Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Συμβολή της γλουταμίνης στην απόδοση του καλαθοσφαιριστή

Κατά την διάρκεια ενός αγώνα καλαθοσφαίρισης υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε επιδείνωση της απόδοσης ενός καλαθοσφαιριστή ή και αθλήτριας καλαθοσφαίρισης.

Ο Hoffman et al( 2012) ερεύνησε την επίδραση της γλουταμίνης και την αποδοτική χρήση αυτής σε δύο διαφορετικές δοσολογίες: 1 gr και 2 gr ανά 500 ml νερού.

 

Πριν την διεξαγωγή των αγώνων όπου οι μπασκετμπολίστριες θα κατανάλωναν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα, έγιναν δύο άλλοι αγώνες καλαθοσφαίρισης: στον πρώτο δεν κατανάλωσαν καθόλου υγρά (για να καθοριστεί η συνηθισμένη απώλεια υγρών μετά από έναν αγώνα μπάσκετ) ενώ στον δεύτερο οι αθλήτριες κατανάλωσαν μόνο νερό. Καταρχήν, διαπιστώθηκε ότι μετά από κάθε αγώνα οι μπασκετμπολίστριες χάνουν περίπου 2,5% του σωματικού τους βάρους εξαιτίας της εφίδρωσης.

Από τα αποτελέσματα τη μελέτης διαπιστώθηκε επίσης πωςόταν οι αθλήτριεςκατανάλωσαν το διάλυμα αλανίνης/γλουταμίνης χαμηλής δοσολογίας (1 gr/ 500 ml) παρουσίασαν καλύτερη απόδοση στο σουτ και καλύτερο χρόνος αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα σε σύγκριση με την συνθήκη όπου δεν αναπλήρωσαν τα υγρά ή κατανάλωσαν μόνο νερόΕπίσης, φάνηκε ότι όταν οι μπασκεμπολίστριες κατανάλωσαν το διάλυμα αλανίνης/γλουταμίνης υψηλής δοσολογίας (2 gr/ 500 ml) παρουσίασαν μικρότερη κόπωση στην εξέλιξη του αγώνα σε σύγκριση με τις αγώνες που δεν έλαβαν κάποιο συμπλήρωμα. 

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η επανυδάτωση με χορήγηση διαλύματων αλανίνης/γλουταμίνης βελτιώνει την αγωνιστική απόδοση καλαθοσφαιριστριών υψηλού επιπέδου (ποσοστά επιτυχημένων σους και χρόνος αντίδρασης)ενώ η χορήγηση του συγκεκριμένου συμπληρώματος σε ακόμη μεγαλύτερη δοσολογία βοηθά και στη μείωση της κόπωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα σε σχέση με την απλή χρήση νερού από τις αθλήτριες.

 

 

Βιογραφικό Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

Γεννήθηκε το 1978 στην Κοζάνη, αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα καλαθοσφαίριση, κολύμβηση και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κινητική Ανάπτυξη.

Εργάστηκε ως γυμναστής σε ολοήμερα σχολεία, σε δήμους στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Επίσης θήτευσε ως προπονητής αλλά και ως γυμναστής σε ομάδες καλαθοσφαίρισης (ΠΑΟΚ,ΑΡΗΣ,ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ), και εργάζεται ως ανιχνευτής ταλέντων για την γερμανική ομοσπονδία μπάσκετ ( BBL Bundesliga) και την ισπανική ομοσπονδία (LIGA ENDESA ACB).

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και συνέδρια.

Έχει εργαστεί επίσης είτε εθελοντικά είτε ως προσωπικό σε διεθνείς και παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις ( IAAF GOLDEN LEAGUE, OLYMPIC GAMES ATHENS 2004, GLOBAL MESOGEAN EVENTS THESSALONIKI 2007, WORD MAXI BASKETBALL THESSALONIKI 2013, THESSALONIKI FILM FESTIVAL 2009)