Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Οι φόροι είναι δυσβάστακτοι, κάντε κάτι…

Του Φώτη Σιούμπουρα

 

Όσο κατανοητή κι αν είναι η ανάγκη του κράτους να συγκεντρώσει έσοδα, άλλο τόσο ακατανόητη είναι αυτή η παράλογη φορολογική αφαίμαξη που υφίστανται άνθρωποι που είτε δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα, είτε αγωνίζονται να επιβιώσουν δουλεύοντας ευκαιριακά και…

για  ελάχιστα  χρήματα. Στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία νέων είναι τραγικό και απαράδεκτο να ξεζουμίζονται κυριολεκτικά όσοι καταφέρνουν να βρουν μια κατά κανόνα πενιχρά αμειβόμενη περιστασιακή δουλειά. Είναι πέραν πάσης λογικής ένας νέος άνθρωπος που για να πάρει 400 ή 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση το μήνα να φορολογείται περίπου ως μεγαλόμισθος. Περιστασιακά εργαζόμενοι, ιδιαιτέρως νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με το περιβόητο μπλοκάκι, με εισοδήματα που λογικά θα έπρεπε να ήταν τελείως αφορολόγητα, καθώς βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο όριο επιβίωσης, διαπιστώνουν ότι φορολογούνται ως … μεγαλοεισοδηματίες. Μικροϊδιοκτήτες με εισόδημα από ενοίκιο διαπιστώνουν επίσης ότι επιβαρύνονται πολλαπλάσια από ό,τι στο παρελθόν. Ακόμα και άνεργοι που τυχαίνει να έχουν στην κατοχή τους  ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ,παρότι δεν έχουν εισόδημα φορολογούνται λόγω των τεκμηρίων. Τα εκκαθαριστικά της Εφορίας που άρχισαν να καταφθάνουν στα σπίτια μας αυτό τον καιρό είναι στην κυριολεξία «κινητές βόμβες». Και δεν μας ήλθαν ακόμη τα «έκτακτα χαράτσια» για τα ακίνητα. Πρόθεση του πρωθυπουργού και αγώνας του είναι να προχωρήσει σταδιακά η κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις. Δεν του το επιτρέπει βεβαίως η τρόικα, αλλά το μήνυμα των εκλογών του Μαίου ήταν ξεκάθαρο και  η κυβέρνηση ομολόγησε ότι το έλαβε. Και ήταν: «αλλαγή πολιτικής». 

 Η μείωση κατά συνέπεια κάποιων φόρων, σε συνδυασμό με την αποφυγή νέων σκληρών μέτρων θα έδινε ένα τόνο αισιοδοξίας στους χειμαζόμενους πολίτες. Θα έδινε ένα μήνυμα ότι υπάρχει φως στο τούνελ και είναι πραγματικό. Ας αφήσουν λαλίστατοι υπουργοί τα μεγάλα λόγια στα τηλεοπτικά «παράθυρα» και ας σκύψουν ουσιαστικά στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά απασχολούμενοι. Ας προσπαθήσουν να κάνουν κάτι επιτέλους γι αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και ας αφήσουν όσους προσπαθούν με κόπο και αγωνία, να επιβιώσουν να πάρουν μια ανάσα. Κοινή λογική χρειάζεται, λίγη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη… Αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να πετύχει τον στόχο της μείωσης των φόρων και δεν υπάρξουν νέα άγρια μέτρα τότε θα μπορεί να «καβαλήσει» και φθινόπωρο και χειμώνα και να πάει με αξιώσεις στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Διαφορετικά… Οι εκλογές  θα έρθουν πιο κοντά. Και τότε ο κίνδυνος να «μειωθούν δραματικά οι ψηφοφόροι» είναι μεγάλος, κατά πως ομολόγησε και ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος.

Δείτε ακόμα