Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Τι πρέπει να γνωρίζει ο Γρεβενιώτης

Ο νομός Γρεβενών αποτελεί μια ενιαία γεωγραφική ενότητα με συγκεκριμένα όμως υποσύνολα τα οποία εκφράζουν φυσικές, παραγωγικές, κοινωνικές ιδιαιτερότητες όπως έχουν διαμορφωθεί στην ιστορική διαδρομή. Το φυσικό περιβάλλον ήταν και παραμένει το καθοριστικό φυσικό διαθέσιμο στο οποίο δομήθηκαν οι σχέσεις των τοπικών κοινωνιών. Η διατήρηση της ποικιλομορφίας του τοπίου και η προστασία…

των ευαίσθητων οικοσυστημάτων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της όποιας αναπτυξιακής διαδικασίας.

Το σύγχρονο μοντέλο – εναλλακτικής ανάπτυξης είναι αυτό που έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη: αποβλέπει στην οριστική ανάπτυξη ενός τόπου και προβλέπει ολοκληρωμένες δράσεις, βασισμένες στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, με στόχο τη συνδυασμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάδραση. Το κατάλυμα γίνεται κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων (αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών κ.λπ.) που ενισχύουν συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας περιοχής και ενθαρρύνουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

. Με άλλα λόγια, ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στον οποίο πιστεύουμε αποτελεί βασικό μοχλό βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης.

Το άρθρο  μου αποτελεί μια πρόταση για την ανάπτυξη και διαχείριση του νομού Γρεβενών ως ένα προορισμό τεσσάρων εποχών στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της περιοχής.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ

Αξιοποίηση της Βάλια Κάλντα: τόπος προορισμού, εγκαταστάσεις εναρμονισμένες με το περιβάλλον, εξυπηρέτησης επισκεπτών.

Αξιοποίηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αξιοποίηση των μνημείων, γεφύρια φαράγγια – υποδομές πλησίον αυτών εξυπηρέτησης επισκεπτών από τους κατοίκους της περιοχής (κίνητρα-στανταρς).

Χιονοδρομικό κέντρο: άμεση λύση του ιδιοκτησιακού.

Μελέτη από αναγνωρισμένη εταιρία ευρωπαϊκή ειδική για χιονοδρομικές υποδομές.

Τελεφερίκ: από τα κέντρα διαμονής των χιονοδρόμων προς το χιονοδρομικό κέντρο.

Μελέτη της περιοχής για υποδομές φιλοξενίας ευρωπαϊκών αγώνων χιονοδρομίας Σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης και διαμονής χιονοδρόμων, επισκεπτών στο χιονοδρομικό.

Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κιβωτού με σύγχρονες ξενοδοχειακές και θεραπευτικές υποδομές.

Ίδρυση – κατασκευή – αναπαλαίωση – χωριών – οικισμών – για την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Μανιτάρια – πρότυπα εργαστήρια τυποποίησης μανιταριών – κίνητρα για Μανιταροκαλλιέργειες .

Σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις – πρότυπα εργαστήρια παραγωγής – επεξεργασίας – τυποποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων.

 

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης εξασφαλίζει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα μιας περιοχής. Για λόγους που σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί και στους οποίους δεν είναι αναγκαίο να αναφερθώ, η ανταγωνιστική θέση του νομού μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με άλλα λόγια ο μηχανισμός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας κατά την γνώμη μου, είναι ο ρόλος των υποδομών σε αυτή την περίπτωση.

 

– Δημιουργία ευρυζωνικών δικτυακών υποδομών και συναφούς εξοπλισμού που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε πολίτες ή επιχειρήσεις, σε επίπεδο ΟΤΑ.

Υπάρχει το σχέδιο, υπάρχει η θέληση μένει ο αγώνας υλοποίησης.

 

Παγιαλάκης  Νίκος  (geraki)