Ορθοδοντικός Δώρα Μπαρτζιώκα

Euromedica

euromedica ygeia

Ο Υπ. Ευρωβουλευτής Νίκος Μαρκάτος στα Γρεβενά (video)

Τα Γρεβενά επισκέφτηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους ¨Έλληνες και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος, στα πλαίσια των προεκλογικών του επισκέψεων.

Ο κ. Μαρκάτος συναντήθηκε με φίλους και στελέχη του κόμματος και έκανε δηλώσεις στην κάμερα του greveniotis.gr.   …

 

 {youtube}ho8EjE-VMKA|600|380{/youtube}

 

 

Βιογραφικό σημείωμα

ΜΑΡΚΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, π. Πρύτανης Ε.Μ.Π. 1991-97, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Τμήμα Χημικών Μηχανικών.  Επισκέπτης καθηγητής  στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge και Εταίρος (Fellow) του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge (2003-2005). Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου του Surrey (2000-2011), Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Αγγλίας, FRSA. Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Κρούσσα και πατέρας τριών παιδιών.

Διπλωματούχος Χημικός – Μηχανικός, Ε.Μ.Π., 1967. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δίοικηση των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1969. Δίπλωμα του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DIC) το 1974. Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), 1974. Επιστημονικός Συνεργάτης, Imperial College, Λονδίνο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 1973-75.  Τεχνικός Διευθυντής, CHAM Ltd., Λονδίνο 1975-81. Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Greenwich, Λονδίνο, 1981-86. Καθηγητής Ε.Μ.Π., 1985 -2011 .  Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., 1990-1994 και 2006-2010. Πρύτανης Ε.Μ.Π, 1991-1997. Τεχνικός Σύμβουλος Ερευνητικών Κέντρων NASA, ΗΠΑ, Εθνικων Κέντρων Ερευνών Αγγλίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, HΠΑ,και πολλών άλλων.  Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College, Λονδίνο, 1983-86.  Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.  Συνεκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Mathematical Modeling, από το 1984 έως σήμερα. Εκδότης 2 αγγλόφωνων βιβλίων. Συγγραφεύς 3 βιβλίων και άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων.Συγγραφεύς δεκάδων εισηγήσεων σε διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια.

Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα: διδασκαλία και έρευνα Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής, Μεταφοράς Θερμότητας και Μάζας, μαθηματικής μοντελοποίησης ενεργειακων και περιβαλλοντολογικών προβλημάτων.  Τιμήθηκε: με 5 κρατικές υποτροφίες, 1963-67, τα βραβεία ΕΜΠ Θωμαϊδειον και (δύο φορές) Χρυσοβέργειον δι’ εξαίρετον επίδοση και ήθος, 1965-67, το βραβείο Πετζετάκι, 1967, το διεθνές βραβείο της ΝΑSΑ για ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας με επωφελείς συνέπειες για την ανθρωπότητα, Συμβούλιο Εφευρέσεων NASA 1980, το Εμπειρίκειο βραβείο, 1994, και πολλά άλλα. Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, 1967, Fellow των Ινστιτούτων Χημικών Μηχανικών της Αγγλίας και ΗΠΑ, ορκωτός μηχανικός Αγγλίας (C. Eng). 

Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σόφιας (Doctor Honoris Causa). Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Βιογραφικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, 1995 -1999. Το βιογραφικό του εμφανίζεται από το 1983 στα περισσότερα διεθνή «Who is Who». Εξελέγη «Διεθνής Προσωπικότης» των ετών, 1994,1995,1996 από τα Βιογραφικά Ινστιτούτα ΗΠΑ και Αγγλίας. Είναι ισόβιο μέλος του International Biographical Association (LFIBA), των Η.Π.Α. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Τέλος εξελέγη Fellow της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, UK (FRSA), το 2006. Η θέση αυτή του Εταίρου της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών είναι άκρως τιμητική καθώς αντιστοιχεί σε θέση Ακαδημαϊκού της Μεγάλης Βρετανίας.

Ένα μικρό δείγμα των επιστημονικών και επαγγελματικών επιδόσεών του δίνεται σε συντομία παρακάτω.

Ξεκίνησε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την αναβάθμιση του Ελαιώνα και οδήγησε στην τροποποίηση του Νόμου 84/84.

Συνέβαλε στην ελάττωση του “Νέφους στην Αθήνα” (ΑΘΗΝΑ SOS ‘94, ΥΠΕΧΩΔΕ).

Με μελέτες του θεράπευσε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η βιομηχανία (π.χ. Οσμές από την Interchem Αυλίδας Ευβοίας, ρύπανση ατμόσφαιρας και θάλασσας από τη βιομηχανία ξυλείας Shelmann, Δήμος Ληλαντίων, αριστοποίηση εγκαταστάσεων διυλιστηρίου Petrola Ελευσίνας, καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής και πολλά άλλα).

Συμπαραστάθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απανταχού της χώρας, στη διεκδίκησή της για καλύτερη ποιότητα ζωής και πράσινη ανάπτυξη (π.χ χωροθέτηση ΔΕΗ στη Λέσβο και ενίσχυση της προσφυγής στο ΣτΕ της Τοπικής αυτοδιοίκησης Μανταμάδου, μελέτη κινέζικου διαμετακομιστικού κέντρου στο Τυμπάκι Κρήτης , κ.α.).

Δημιούργησε Κέντρο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας για μεγάλα  Βιομηχανικά Ατυχήματα (με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που λειτουργεί στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, στην Πυροσβεστική και στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και εκπόνησε τις μελέτες των ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδια για μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα).

Εκπόνησε μελέτες Seveso για τα υπουργεία Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης και οργάνωσε εκπαίδευση των Επιθεωρητών Ασφάλειας. Πέτυχε τη συναίνεση της Βιομηχανίας στην εκπόνηση Σχεδίων Ασφάλειας με καθορισμένους όρους.

Ανέπτυξε το επιχειρησιακό σχέδιο FIREMENTOR (παγκοσμίως πρωτότυπο) για τη διαχείριση πυρκαγιών δασών και το εφαρμόζει πιλοτικά στην Πεντέλη. Γι’αυτό το σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας ενδιαφέρθηκαν η Πολιτεία της Καλιφόρνια και η Αυστραλία.

Συμμετείχε, είτε ως συντονιστής είτε ως μέλος, σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με θέματα όπως περιβάλλον, εξοικονόμιση ενέργειας, ασφάλεια πτήσεων, βελτιστοποίηση αναπτυξιακών διαδικασιών, κ.α.

Ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη στη μορφή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπου δημιούργησε υπολογιστικό σύστημα για την αριστοποίηση της μικτής χρήσης ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και κελιών καυσίμων.

Τέλος μεγάλη είναι η επαγγελματική ενασχόλησή του με τα θέματα Παιδείας όπου έχει προωθήσει μέσω του τύπου και των άλλων ΜΜΕ σαφείς προτάσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την αξιολόγηση, σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, τις εισαγωγικές εξετάσεις, τη δια βίου εκπαίδευση κ.τ.λ.

Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων το 1994-98 ,τρίτος κατά σειρά σταυρών).

Είναι γνωστή η κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα του υποψηφίου.

Ανέλαβε το Πολυτεχνείο το 1991 σε περίοδο παρακμής ως Πρύτανης και το ανέδειξε όχι μόνο σε σοβαρό Εκπαιδευτικό-Ερευνητικό Τεχνολογικό Ίδρυμα αλλά και σε Κέντρο Πολιτισμού, διοργανώνοντας δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της χώρας.

Δημιούργησε τους θεσμούς της δια βίου εκπαίδευσης, των εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, θεμελίωσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, εισήγαγε ανθρωπιστικά μαθήματα στα Προγράμματα Σπουδών, κλπ.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνολικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου για την προώθηση της Πρωτότυπης Τεχνολογίας καθώς για τη διατήρηση της Βιομηχανικής Παράδοσης και συνέβαλε στην αμβλυνση της ανεργίας που μάστιζε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 το Λαύριο.

Συνέβαλε στην προσπάθεια δημιουργίας του Πανεπιστημίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Ελληνικό Σχολείο του Chatby στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πραγματοποίησε πολιτιστικά δρώμενα εκεί μαζί με την εκεί Ελληνική Κοινότητα.

Συνέλαβε την ιδέα και υπήρξε επί σειρά ετών διοργανωτής της “Συνάντησης των Αθηνών” (The Athens Summit) και προσκάλεσε διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες όπως τον Γκορμπατσώφ, τον Σιμόν Πέρεζ,  Υπουργούς Παιδείας των Ευρωπαϊκών χωρών, τον Πήτερ Ουστίνωφ, τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Βασιλείου, κ.α.

Τις συναντήσεις αυτές παρακολούθησε σύσσωμος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πλήθος κόσμου.

Υπήρξε ο εκδότης του βιβλίου για τη Μακεδονία “On the Scientific Truth about Macedonia” στα Αγγλικά, το οποίο διανεμήθη μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Υπήρξε ομιλητής, κατόπιν προσκλήσεων στον απόδημο Ελληνισμό της Νέας Υόρκης και της Αυστραλίας καθώς και σε πλείστα όσα επαρχιακά πολιτιστικά κέντρα στην Ελλάδα.

Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Πολιτικών Μελετών “Σταύρος Καλλέργης” της “Έκκλησης της Ακρόπολης” για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό και υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος ιστορικών μελετών “Ιωάννης Καποδίστριας” και μέλος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών.

Μέσω της εκπομπής του στο κανάλι SEVEN (που διήρκεσε πάνω από τρία χρόνια) “Φάκελος Παιδεία” προώθησε στο ευρύ κοινό την ιδεολογία της Παιδείας και του Πολιτισμού. Από την εκπομπή αυτή πέρασαν οι τότε Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γραμματείς κλπ Παιδείας και δημιουργήθηκε πολύ γόνιμος κοινωνικός προβληματισμός.

Τέλος μέσω της εκπομπής του  στην ΕΤ3 “Ανθρώπων Έργα” προωθήθηκαν στην κοινωνία τα Τεχνολογικά Ερευνητικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής μας.